Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Kültür SanatManşetYaşam

1 Kitap 1 Film

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Hazırlayan; Fatih GENÇER

USTAM VE BEN

KİTAP HAKKINDA1 Kitap 1 Film - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Öğrenme aşkıyla geçti ömrümüz, aşkı öğrenemesek de… Tarihimizin en önemli ve çalkantılı dönemlerinden biri olan 16. yüzyılda İstanbul… Hindistan’dan gelen beyaz bir fil ve onun sırlarla dolu bakıcısı: Çota ile Cihan. Filbaz aynı zamanda bir üstadın çırağı. Ustası ise Sinan. Bu toprakların yetiştirdiği en büyük mimar. Elif Şafak’ın muazzam hayal gücü ve zengin diliyle Osmanlı tarihinin derinliklerine doğru şaşırtıcı bir yolculuğa çıkıyoruz. Karşılıksız bir aşk, iktidar kavgaları, yobazlığın ortasında yeşeren sanat ve beklenmedik bir ihanet… Bir tarafta bilime ve öğrenmeye inananlar, bir tarafta gelişmeyi durduranlar… Ustam ve Ben, tarihi kişiliklerin, camilerin, kütüphanelerin, türbelerin, köprülerin resmigeçit yaptığı, rengârenk, canlı, sürprizlerle dolu bir dönem hikâyesi… Öyle bir hayal dünyası ki içindeki konular ve tartışmalar günümüze dair de çok şey söylüyor. Uzun süre hafızalardan silinmeyecek, çok konuşulacak bir roman. “İstanbul dediğin unutkanlıklar şehri. Orada her şey suya yazılmış. Ustamın eserleri hariç, onunkiler taşa kazınmış. O taşlardan birine bir sır sakladık. Çok zaman geçti üzerinden, nice alametler birikti ama hâlâ orada olmalı, bıraktığımız noktada. Bilmem bulan çıkar mı? Bulsa bile anlar mı? Ustamdan geriye kalan yüzlerce eserden ve binlerce, binlerce taştan bir tanesi var ki, altında gizli Arzın Merkezi.”

YAZAR HAKKINDA 1 Kitap 1 Film - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Strasbourg doğumlu Elif Şafak, çocukluğunu ve gençliğini Ankara, Madrid, Amman, Köln, İstanbul, Boston, Michigan ve Arizona’da geçirdi. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi, yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümü’nde, doktorasını ise siyaset bilimi alanında tamamladı. İlk romanı Pinhan’la 1998 Mevlâna Büyük Ödülü’nü aldı. Bunu Şehrin Aynaları (1999) ve Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü’nü kazandığı Mahrem izledi (2000). Ardından her ikisi de çok satan ve geniş bir okur kitlesine ulaşan Bit Palas (2002) ve İngilizce kaleme aldığı Araf (2004) yayımlandı. Med-Cezir’de (2005) kadınlık, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat konulu yazılarını topladı. 2006’da senenin en çok okunan kitabı olan Baba ve Piç yayımlandı. Ardından aylarca satış listelerinden inmeyen ilk otobiyografik kitabı Siyah Süt’ü yazdı. Doğan Kitap tarafından 2009’da yayımlanan Aşk Türk yayıncılık dünyasında önemli bir rekora imza atarak, en kısa sürede en çok satan roman oldu. Tüm eserlerinden seçkiler niteliğinde olan Kâğıt Helva (2009), gazete yazılarından derlediği Firarperest (2010), İngiltere’ye göç etmiş Türkiyeli bir ailenin dramını anlattığı İskender (2011), yine gazete yazılarından derlediği Şemspare (2012) ve yeni romanı Ustam ve Ben 2013 yılında Doğan Kitap tarafından yayımlandı. 2010 yılında Fransa’nın Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanına layık görülen ve eserleri kırk dile çevrilen Elif Şafak’ın romanları, Viking, Penguin, Rizzoli ve Phebus gibi dünyanın en önemli yayınevleri tarafından yayımlanmaktadır.

-*/*-/-*/*-/-*/*-/

SENİN HİKAYEN

Vizyon Tarihi: 27 Aralık 2013 (1s 44dk)

Yönetmen:  Tolga Örnek1 Kitap 1 Film - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Oyuncular: Timuçin Esen, Selma Ergeç, Nevra Serezli…

Tür: Dramatik komedi

Ülke: Türkiye

ÖZET & DETAYLAR

Hakan ve Esra evliliklerinin yedinci yılını tamamlayan, birbirlerini halen tutkuyla seven, 30’lu yaşlarında bir çifttir. Esra özel bir şirkette iyi bir kariyer sahibidir ve hatta yurt dışından iş teklifi almıştır. Müzik stüdyosu olan Hakan ise aldığı reklam, film projeleri ile ailesini geçindirmeye çalışan, sevgi dolu bir eştir. Hakan’ın annesi Meral’da ise kanser belirtileri baş göstermeye başlar, tedaviyi kabul eden Meral henüz torun sevmeden hayata veda etmemeye kararlıdır. Ama Esra ile Hakan da çocuk konusunda terredütler yaşayan bir çifttir. Esra bir yandan kariyerini düşünür, bir yandan çocuk sahibi olmak kafasında soru işaretiyken, yaşam ikisine de güzel bir sürpriz yapar… Sıcak bir aile hikayesini izleyiciyle buluşturan filmin yönetmen koltuğunda en son Labirent filmiyle kamera arkasına geçen Kaybedenler Kulübü’nün yönetmeni Tolga Örnek bulunuyor. Senaryosunu da Örnek’in yazdığı ve TAFF Pictures yapımcılığında gerçekleşen filmin başrollerini ise Timuçin Esen ve Selma Ergeç paylaşıyor.

-*/*-/-*/*-/*-/

Bunları Biliyor Muydunuz?

-Venüs’ü diğer gezegenlerden ayıran en büyük farkı saat yönünde dönüyor olmasıdır.

-Develerin 3 tane kaşı vardır.

-Yarasalar bir mağaradan dışarı çıkarken hep sola döner.

-Kutup ayıları solaktır.

-Baykuş mavi rengini görebilen tek kuştur.

-Kediler ultrason seslerini duyarlar.

-Bir pire, kendi büyüklüğünün 150 kat yüksekliğine zıplayabilir. Bu oranı tutturmak için insanın yaklaşık 30 metre zıplaması gereklidir.

 

*-/*-/*-/*-/*-/

Tarihte Bugün

-1942; Hamlet davası sonuçlandı. Muhsin Ertuğrul, Peyami Sefa ve Celaleddin Ezine’ye verilen cezalar ertelendi.

-1944; Çorap imalatı hakkı Sümerbank’a verildi.

-1946; Demokrat Parti (DP) resmen kuruldu.

-1950; Karabük Demir ve Çelik İşletmesi’nde Zeynep adı verilen yüksek fırın hizmete açıldı.

-1963; Cibali Tütün Fabrikası’nda 3500 işçi yemek boykotu yaptı.

-1967; Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı bir açıklama yaptı; Türkiye’de 25.000 frengili,10.000 cüzamlı, 750.000 veremli var.

-1979; Hindistan’da yapılan seçimleri İndira Gandhi’nin Kongre Partisi kazandı.

-1997; Demokrat Türkiye Partisi kuruldu. Partinin genel başkanlığına Hüsamettin Cindoruk seçildi.

-1999; ABD Başkanı Bill Clinton’ın azli istemiyle açılan dava başladı.

-2009; Ergenekon soruşturması kapsamında yürütülen 10. operasyon bu sabah saat 07.00 6 ayrı ilde eşzamanlı gerçekleştirilen operasyonla devam etti. 37 kişi gözaltına alındı.

 

*-/-*/-*/*-/*-/*-

Günün Fıkrası

Nasıl Yapıştırdım?

Bir albay, bir er, bir yaşlı kadın ve bir de genc kız trende aynı kompartmanda yolculuk etmektedir. Tren bir tünele girip kompartman

karardığı zaman,mucuk bir öpücük sesi ve ardından ŞIIIRRRAAAAKK ! diye bir tokat sesi duyulur.Tünelden çıktıktan sonra yaşlı kadın

“Aferin genç kıza. Nasıl yapıştırdı tokadı” diye düşünmekte ve kafasını sallamaktadır.Genc kız da “Zevksiz herif, bu morukta ne bulduki, bi de öpmeye kalktı ama kadın da iyi yapıştırdı.” diye düşünmektedir.

Albay ise “Ulan bizim eşoglusu er, kızı öptü tokadı biz yedik.” diye yanarken er içinden şöyle düsünmektedir: “Hehe. Aferin lan bana. Elimi öpüp nasıl yapıştırdım tokadı albaya…”

*-/*-/*-/*-/

Günün Sözü

Konuşursam beni sadece ingilizce bilenler anlayacak.

Ama sessiz bir filmi herkes anlayabilir.

Ve dünya Amerika’dan ibaret değil…

Charlie Chaplin

 

-*/*-/*-/*-/

 Adana’ya özgü

Cırlavuk, cırnavuk : Ağustos böceği.

-Gölük : Yük taşıyan at, beygir.

-Toğga : Sıcak veya soğuk olarak içilebilen, ayran ve dövme ile yapılan bir çorba çeşidi.

-Anariye : Geri( Anariye anariye gel bakalım)

-Angara : siyah-beyaz renkte olan tavuk.

-Gırat:yaklaşık 22 kg buğdaya verilen ad.

Süngüç: baş parmak ile işaret parmağı arasındaki uzunluk

Soyka; ölen kimsenin elbisesi.

-Pıstanpatır : Saklambaç oyunu

-Kepmek: Çökmek (Ev adamın üzerine kepmiş)

-Cazzıtcuzzut: Tahteravalli

-Tinkitmek; sektirmek, yerinden oynatmak

-Ekkeş: Ukala, çok bilmiş.

-Gabala ;Ölçüsüz, tartısız alınan iş, eşya.

 

 

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu