Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşet

120 bin ton sıvı çelik üretilecek

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

VALİ KOLAT VE BERABERİNDEKİ HEYET ÇELİKHANE’NİN KURULACAĞI BÖLGEYİ GEZEREK DANİELİ FİRMASI YETKİLİSİ SCAMARDO’DAN BİLGİ ALDILAR

 

Ülke ekonomisine olduğu kadar ilimiz ekonomisine de bitimi ile katkı sağlayacak olan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Çelikhane tesisinin yapım projesi tamamlandı. Projenin bitimi ile birlikte eski bölümün genişletilmesi iki yıl sürecek ve tamamlandıktan sonra ise yılda 120 bin ton sıvı çelik üretimi yapılacak.

 

İTALYAN FİRMASI ÜSLENDİ

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) için son teknolojiye sahip yeni bir çelikhaneye kurulması hazırlanan proje tamamlandı. İhale kapsamında teklifler arasında uygun görülen İtalyan Danieli firması işi yapmayı üstlenirken, çelikhane kurulmasına yönelik sözleşmenin toplam bedeli KDV hariç 62 milyon 369 bin avroyu bulduğu açıklandı.

 

30 TON KAPASİTELİ POTA OCAĞI

Çelikhanenin kurulmasıyla 30 ton/döküm kapasiteli elektrik ark ocağı, 30 ton kapasiteli pota ocağı, 30 ton kapasiteli vakum altında gaz giderme tesisiyle günde 18-19 döküm alma ve 3 vardiya çalışma esasına göre yılda (220 gün üretim yapılacağı öngörüsüyle) ortalama 120 bin 385 ton sıvı çelik üretilecek. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin yıllık 300 bin tonluk dökme çelik ihtiyacının yaklaşık 90 bin tonu inşa edilecek çelikhanede üretilecek.

 

YENİDEN KURULACAK

Vali Ali Kolat, MKE Genel Müdürü İzzet Artunç, Tuğgeneral Uğur Mehmet Kaya Çelikhane’nin kurulacağı bölgeyi gezerek Danieli firması yetkilisi Andrea Scamardo’dan bilgi aldılar. Geçtiğimiz aylarda çalışmalar için sözleşme imzaladıklarını belirten Artunç, kurum ve ülke açısından büyük önem taşıyan Kırıkkale’deki çelikhanenin yeniden kurulacağını söyledi.

 

ÇALIŞMALAR ANAHTAR TESLİMİ

Mevcut çelikhanenin günümüz teknolojilerine ayak uyduramaması nedeniyle yeni bir çelikhane kurulması için yaklaşık 10 yıldır çalışma yürütüldüğünü dile getiren Artunç, yapılan çalışmalar neticesinde düzenlenen ihaleyi İtalyan Danieli firmasının kazandığını ifade etti. Artunç, firmanın anahtar teslimi çelikhane kurulması konusunda 100 yıllık bir deneyime sahip olduğuna dikkat çekti.

 

TESİS DOĞA DOSTU

MKEK ile firma arasında kurulacak ortaklığın aynı zamanda ülkeler arasındaki ilişkileri de güçlendireceğini vurgulayan Artunç, modern bir çelikhane kurulmasının, kurumun gücüne güç katacağını söyledi. Bu yatırımın diğer sanayi kuruluşları açısından da örnek teşkil edeceğini dile getiren Artunç, “Sözleşme kapsamında çelikhaneyle kurulacak toz toplama ve filtreleme tesisiyle tamamen doğa dostu bir tesis oluşturulacak” dedi.

 

VASIFLI NAMLU ÇELİĞİNE SAHİP

Kurumun tüm silah malzemeleri bu çelikhanede üretileceği sözlerinin altını çizen Artunç, “ Çelikhane ile MKEK, namlu çeliği, vasıflı çelik, takım çeliği ve paslanmaz çelik üretebilme yeteneğine sahip olacak. Kurumun tüm silah malzemeleri bu çelikhanede üretilecek” ifadesinde bulundu.

 

KURBAN KESİLDİ

Bu yatırımla birlikte MKE’nin gücüne güç katacağını vurgulayan Vali Kolat ise; yatırımın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Çelikhane’nin 2 yılda tamamlanmasını planladıklarını vurgulayan Kolat, “Bizler elimizden geldiğince çaba sarf ettik ve proje programa alındı. Emeği geçen herkese teşekkür ederim, bu savunma sanayimiz açısından son derece önemli bir proje” dedi. Konuşmaların ardından dualar eşliğinde temel atma çalışmaları için kurban kesildi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu