Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleKültür SanatManşet

Beş şehirli, giydikleri elbiseye bile şeref verir

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

KÜLTÜR MERKEZİNDE ‘MEDENİYET KÖPRÜSÜ BEŞ ŞEHİRLİ’ ADLI KONFERANS VERİLDİ

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Valilik ile Kırıkkale Üniversitesi’nin işbirliğiyle hazırlanan ‘Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli’ projesi kapsamında yeni nesillere kültür kaynakları ve bu kültürün temsil ve tanıtımında önemli roller almış örnek kişiler tanıtıldı.

 

BEŞ ŞEHİRLİ HAKKINDA BİLGİLER VERİLDİ

Geçmişe yönelik tarih ve medeniyet kültürünün yeniden gündeme gelmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülke genelinde başlatılan, ilimizde de ile Kırıkkale Üniversitesi’nin işbirliği yaptığı ‘Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü’ projesinin ilk toplantısı gerçekleştirildi. Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda proje  kapsamında toplumsal gelişme ve kültürel değişimler karşısında geleneksel kültürden, geçmişe yönelik referanslardan kopan yeni nesillere kültür kaynakları ve bu kültürün temsil ve tanıtımında önemli roller almış örnek kişilerin hayat hikayeleri anlatıldı.

 

YAŞAM TARZLARI ANLATILDI

Söz konusu proje kapsamında Ahmet Süheyl Ünver, Ali Fuat Bengil, Ekrem Hakkı Ayverdi, Fethi Gemuhluoğlu ve Mahir İz olarak belirlenen beş kıymetli şahsiyetin doğumları ile birlikte eğitim hayatları, değerlerinin şekillenmesi, şehir, kültür, medeniyet, devlet, millet kavramları ile ilişkileri, yaşam tarzları ve fikri müktesebatlarının özetle yansıtıldığı bir panel düzenlendi. Panelde Kültür Bakanlığı eski müsteşar yardımcısı Dr. Nazif Öztürk, İnşaat Mühendisi Güner Topuz, Yrd. Doç. Dr. Andan Küçük ve Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu beş şehirlinin hayat hikayeleri hakkında genel bilgi verdi.

 

KÜLTÜRÜ ANADOLU’YA YAYACAĞIZ

Bu projeyi son derece olumlu bulduklarını dile getiren eski müsteşar yardımcısı Nazif Öztürk, beş şehirlilerin gittikleri yere şeref götürdüğüne dikkat çekti. Bu insanların yaşamları boyunca farklı kültürleri ele aldığını ve onların ön plana çıkmasında büyük bir ses getirdiklerini vurgulayan Öztürk, “Geçmiş tarihlerden itibaren günümüzde kaybolmaya yüz tutan kültürümüzü Anadolu’ya daha fazla yayacağız” şeklinde konuştu.

 

MEDENİYETİN İZ DÜŞMÜŞLERİDİR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu insanları seçmesindeki nedenin bu insanların medeniyet köprüsünü ele aldığına dikkat çeken Öztürk, “Şehir, tarihle bütünleştiği zaman ve tarih nesilden nesile aktarıldığı zaman güçlü bir kimlik kazanır. Şehirlerimizin kadim karakterini muhafaza edeceğiz.  İnançla, tarihle, deneyimle, bilgiyle ve coğrafyayla yoğrulmuş fikirler medeniyeti oluşturur. Yaşadığımız şehirler ve mekânlar, mensup olduğumuz medeniyetin iz düşümleridir” dedi.

 

KİLİT TAŞLARI YERLERİNE OTURACAKTIR

Öztürk, “Yeni neslin tarihini, kültürünü bilerek ve değerlerimize sahip çıkarak bugünün gelişen dinamikleri ile harmanlaması ve bütünsel bir bakış açısına sahip olması temel bir ihtiyaçtır. Bu sebeple öncelikle gençlerin ilgisini çekecek, rol model olacak değerlerimizin hatırlatılmasına ve anlatılmasına katkı sağlayacak ‘Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler Projesi’ geliştirilmiştir. Şehir-İnsan Projesi, değerlerimiz ve gençler arasında bir köprü oluşturmaya, medeniyetin kilit taşlarını yerlerine yerleştirmeye imkân sağlayacaktır” ifadesinde bulundu.

 

 

 

 

 

 

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu