Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
ManşetSağlık

3 bin 225 kişi sigarayı bıraktı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

3 bin 225 kişi sigarayı bıraktı
Kırıkkale İl Tütün kontrol çalışmaları toplantısı Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan başkanlığında toplandı. Yapılan toplantıda katılımcılara bilgi veren Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Müdür V. Dr. Hakan Kılıç, 3 bin 225’nin sigarayı bıraktığını söyledi.

BAŞARILI SONUÇLAR ALINDI
Tütün ve Tütün Ürünleri ile Mücadeleyi daha etkin bir şekilde yürütmek ve değerlendirmek amacıyla ilimiz esnaf, oda, dernek, konfederasyonlar ve işletme sahiplerinin katılımıyla Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yapıldı. Tütün ve Tütün Ürünleri ile Mücadele hakkında katılımcıları bilgilendiren Müdür V. Hakan Kılıç, “19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren; tüm kapalı alanlarda sigarayı yasaklayan tam kapsamlı sigara yasası 7 yılı başarıyla geride bırakmıştır. Yasa ilimiz ve ülkemiz adına sağlık ve ekonomik olarak çok olumlu sonuçlar doğurmuştur. İlimizde 4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun” yürürlüğe girip uygulanmasından bu yana büyük yol kat edilmiş ve başarılı sonuçlar alınmıştır”

ÜLKEMİZ ÖNCÜ VE ÖRNEK OLMUŞTUR
“Yasa her kurum ve kuruluşa, sektöre sorumluluklar yüklemekle birlikte, temel insan haklarından olan temiz soluma hakkından yola çıkarak hazırlanmış olan bu kanunun en büyük destekçisi ve sorumlusu sağlıklı bir ortamda çalışma ve yaşama hakkına sahip olan vatandaşlarımız olmuş ve olmaya devam edecektir. Bu mücadelede Ülkemiz öncü ve örnek olmuştur. Tütün kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedenleri arasında yer almakta olup, halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorundur. Dünyada 6 milyondan fazla insan tütünle bağlantılı kalp krizi, felç, kanser, akciğer rahatsızlıkları ve diğer hastalıklardan ölmektedir. İçinde 50’den fazla kanser yapıcı,4.000’den fazla kimyasal madde bulunan sigara ile sistematik bir mücadele verilmemesi halinde ve gerekli önlemler alınmaması halinde 2030 yılına kadar tütün kullanımı küresel salgınından ölüm, yıllık 8 milyona çıkacaktır. Dünyada hey yıl 4 milyon, Türkiye de ise 110.000 insan sigaradan hayatını kaybetmektedir. Eğer önlem alınmazsa 2030 yılına kadar bu sayının 240.000 kişi olacağı tahmin edilmektedir”

ŞİKAYETLER ANINDA DEĞERLENDİRİLİYOR
“İlimizde 4207 sayılı Tütün Yasası kapsamında yapılan çalışmalarımız Müdürlüğümüz Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birimi tarafından yürütülmeye devam etmektedir.
Kırıkkale Valiliği İl Tütün Kontrol Denetim Ekibi Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı(Zabıta Müdürlüğü) ve Milli Eğitim Müdürlüğünden oluşan denetim ekiplerinin sigara denetimleri başarılı bir şekilde devam etmektedir. İlimiz genelinde yapılan rutin tütün denetimleri haricinde vatandaşlarımız tarafından DHSDS OLARAK (Alo  184) SABİM, 155 Polis, 156 Jandarma, 153 Zabıta ve Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün Birimi 222 07 08-233 90 00 / 1193 hatlarına yapılan sigara şikayetleri ekipler tarafından kullanılan tabletlere düşmekte olup, şikayetler anında değerlendirilmektedir”

7/24 HİZMET
“Bakanlığımız tarafından 4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun” ile belirlenen düzenlemelerin takibine ilişkin denetimlerin daha etkili ve hızlı bir şekilde yapılması, izlenmesi ve raporlanması amacıyla “Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi” geliştirilmiştir. Sistem, GPS teknolojisi ile çalışmaktadır. Tütün ve tütün ürünleri kullanımının yasak olduğu alanlarda gerekli denetimleri yapmak üzere oluşturulmuş denetim ekipleri, 7/24 saat sistem üzerinden gerektiğinde izlenebilmektedir. Ekiplerin hızları, hareket saatleri ve yerleri on-line takip edilebilmektedir. İstenilen zaman dilimine göre il bazında ihbar sayıları, yapılan denetim sayıları ve ihlal sayıları on-line görülebilmektedir”

190 BİN 734 DENETİM YAPILDI
“Tütün Birimimizin kuruluşundan itibaren Toplam Denetim Verileri:2009-2016 (ilk 11 ay) Kamu Hizmet Binalarına: 6 bin 879, Özel İşyerlerine: 178 bin 089, Toplu Taşıma Araçlarına: 5 bin 766 olmak üzere toplam 190 bin 734 denetim yapılmıştır. 2009 – 2016 (ilk 11 ay) yılları arası 375 işyerine 718.989.00  tl, 675 şahısa 58.992.00 tl.  olmak üzere toplamda 777.981.00 tl. para cezası kesilmiştir.Bu dönemde 15 işletmeye kapatma cezası verilmiştir. Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Sigara Bırakma Polikliniğimiz ile Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi bünyesinde faaliyet gösteren Sigara Bırakma Polikliniği vatandaşlara hizmet vermektedirler. Sigara Bırakma Polikliniklerimiz randevu sistemi ile çalışmakta olup, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen Sigara Bırakma İlaçları Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından vatandaşlara ücretsiz dağıtılmaktadır. Kanun hükümlerinin uygulanması ile ilgili olası sorunların ivedilikle çözülebilmesi, denetim mekanizmasının en iyi şekilde işlemesinin sağlanması amacıyla, Halk Sağlığı Müdürlüğümüz il genelinde her türlü tedbirin alınması için gayret göstermektedir” dedi.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x