Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Gündem

4’üncü ölüm nedeni KOAH

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

4’üncü ölüm nedeni KOAH - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriHalk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, Dünya Koah Günü kapsamında yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdi.
“KAMUOYU YETERİNCE BİLMİYOR”
KOAH’ın tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Güngüneş, “KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü toplumumuzda her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, KOAH yılda 2,9 milyon ölüme neden olmaktadır. Günümüzde dünyada tüm ölümlerde 4. ölüm nedeni, bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de %5,5’inden sorumludur. Türkiye’de solunum sistemi hastalıkları tüm ölümler içerisinde en sık görülen 4. ölüm nedenidir ve bu ölümlerin  % 61,5’i KOAH nedeniyledir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir” dedi.
AMAÇ HAREKET KAZANDIRMAK
Güngüneş şöyle devam etti; “Dünya Sağlık Örgütü’nün katılımıyla oluşturulmuş olan “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim Grubu “ (Global Initative for Chronic Obstuctive Lung Diseases-GOLD) tarafından her yıl Kasım ayının üçüncü Çarşamba günü organize edilen “Dünya KOAH Günü” etkinlikleri bu yıl 19 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Dünya KOAH Günü etkinliklerinin amacı, kamuoyu ve sağlık görevlileri arasında KOAH bilincini artırmak, KOAH riski altında bulunan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak spirometrik test yaptırmalarını teşvik etmek, yöneticileri ve yetkilileri bu önemli halk sağlığı sorunu konusunda bilgilendirmek ve harekete geçmelerini sağlamaktır.
Aile hekimlerine bilgilendirme toplantısı
Yapılan faaliyetler hakkında bilgi veren Dr. Güngüneş; “19 Kasım Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamında; Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli   Prof. Dr. Füsun kalpaklıoğlu tarafından Halk Sağlığı Müdürlüğü toplantı salonunda İl ve İlçede görevli aile hekimlerine KOAH konusunda  bilgilendirme toplantısı yapılmıştır” dedi.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu