Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşet

962 dosya işlem gördü

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Ticaret İl Müdürü ve Kırıkkale Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Seyfettin Çetiner, 2017 yılının Ocak ile Haziran aylarında 6 ay içinde 717 adet tüketici şikayet başvurusu yapıldığını, 2016 yılından devr olan 245 dosya ile birlikte 962 dosyanın 2017 yılının ilk 6 ayında işlem gördüğünü söyledi.

 

HEYET 5 ÜYEDEN OLUŞUYOR

Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner tüketici hakem heyeti ve tüketici şikayet başvurularıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İl Müdürü Çetiner, Ticaret İl Müdürü Başkanlığının 5 üyeden oluştuğunu söyleyerek, “Baro Temsilcisi Av. Ebru Akoğul, Belediye Temsilcisi Albus Aydın, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Temsilcisi Ahmet Şerbetcioğlu, Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliği Temsilcisi Yurdalan Eroğlu ve Tüketici Derneği Temsilcisi Filiz Doğan Tüketici Hakem Heyetimizde görev yapmaktadır. Tüketici Hakem Heyetimiz 15 günde bir toplanarak raportörler tarafından hazırlanan dosyalar hakkında görüşerek karar vermektedir”

 

SÜREÇ AYNI MAHKEMELERDE İŞLEYEN SÜREÇ GİBİDİR’

‘Süreç aynı mahkemelerde işleyen süreç gibidir’ diyen Çetiner, “Dilekçe alınır TÜBİS’e kaydı yapılır. Savunma istenir süresi bir aydır. Savunma gelir. İlgili yerlerden bilgi belge talep edebilir. Bilirkişi ihtiyacı var ise bilirkişiye gönderilir. Sonra hepsi dosyada bir araya geldikten sonra raportörler dosyalar hakkında raporlarını hazırlar. Tüketici Hakem Heyeti toplanarak karara bağlar ilgili kişilere tebligata çıkarılır”

 

15 GÜN İÇİNDE İTİRAZ EDİLEBİLİR

“Bir şikâyet dilekçesi yaklaşık iki ayda görüşüp karar bağlanmakla birlikte altı aya kadar görüşme ve karara bağlama süresi vardır. Heyetin kararları mahkeme kararları gibi tarafları bağlayıcıdır. İcra ve İflas kanununun ilamları yerine getirilmesi hakkındaki hükümlere göre yerine getirlir.15 gün içinde Tüketici mahkemesine itiraz edilebilir. Ayrıca sekiz ilçemizde Tüketici Hakem Heyetlerimiz vardır. Tüketiciler alışverişlerinde, sözleşmelerde bir sorun yaşaması halinde ilgili yer çözüme kavuşturamamışsa limitler dahilinde ikametinin bulunduğu yerdeki hakem heyetlerine başvuru yapabilirler”

 

BAŞVURU EŞİĞİ 3610 TL İLE SINIRLIDIR

“Tüketici Hakem Heyeti tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulmuştur. Tüketici Hakem Heyetlerine daha çok değeri para ile ölçülebilen bireysel tüketici haklarıyla ilgili başvurular yapılabilmektedir. Başvurular ücretsizdir. Tüketicinin 3610.-TL ye kadar olan sorunlarını, uyuşmazlıklarını Ticaret İl Müdürlüğümüz uhdesinde bulunan Tüketici Hakem Heyetlerine ilgili bilgi ve belgelerle başvuru yapılabilir. Bu eşiği aşarsa aşan kısmından feragat edilecektir. Yada Tüketici mahkemesine başvurabilecektir. Tüketici Hakem heyetimiz Tüketici sorunlarını en kısa sürede, ücretsiz, en etkin şekilde çözümlemek ve hedefe odaklı çalışan bir kuruldur. Vatandaşlarımızı Ticaret il Müdürlüğümüze bekleriz”

 

YILIN İLK 6 AYINDA 962 DOSYA İŞLEM GÖRDÜ

“Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığımıza 2017 yılının Ocak ile Haziran aylarında altı ay içinde 717 adet tüketici şikayet başvurusu yapılmış olsa da 2016 yılından devr olan 245 dosya ile birlikte 962 dosya 2017 yılının ilk altı ayında işlem görmüştür. 777 adet dosya sonuçlanmıştır. Tüketici Hakem Heyetimizde işlem gören 962 dosyadan 777 dosya sonuçlanarak karara bağlanmıştır. Karara çıkan bu şikâyetlerden 576 ‘sı tüketicinin lehine, 201 dosya ise aleyhine sonuçlanmıştır”

 

AYIPLI MAL VE HİZMET 443’DİR

“Bu sonuçlara göre %75 dosyanın talebi kabul, %25 dosyanın ise talebi uygun görülmemiştir. 2016 yılının ilk altı ayı ile kıyaslandığında 2017 yılında başvurularda %50 ye yakın düşüş vardır. Bu düşüş banka kredileri ve tüketicinin bilinçlenmesinden kaynaklanmaktadır. Geçen yılın ilk altı ayında 1331 başvuru varken bu yılın ilk altı ayında 717 başvuru olmuştur. 185 dosyanın işlemi devam ediyor. Halen Haziran sonu itibarıyla 185 dosyada bilirkişi, veya savunma sürecinde olup derdest durumdadır. 01 Ocak 2017-30 Haziran 2017 tarihleri Karara çıkan 777 adet dosyanın ise dağılımı şöyledir. Mesafeli Aboneli Sözleşmeler 61 , Tüketici Kredi, Kredi kartı 266, Taksitli kampanya kapıdan satış 2 Paket tur, devre Tatil 5, ayıplı mal ve hizmet 443’dir” dedi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x