Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKeskinManşet

Allı Turnam kitabı büyük ilgi görüyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Allı Turnam kitabı büyük ilgi görüyor

Bir süre önce Dr. İdris Karakuç tarafından kaleme alınan, Keskinli Hacı Taşan’ın hayatı ve eserlerini anlatan “Allı Turnam” Kitabı büyük ilgi görüyor.

 

TAŞAN’IN HAYATINI VE ESERLERİNİ ANLATIYOR

Keskinde yaşayan Abdal geleneğinin önemli isimlerinden olan Hacı Taşan’ın hayatı, eserleri ve abdal kültürünü anlatan “Allı Turnam”  kitabı birçok kesim tarafından büyük ilgi görüyor. İlçe Kaymakamı Muammer Köken’in öncülüğünde  ve halk edebiyat, halk kültürü üzerine derlemeler yapan Dr. İdris Karakuş’un yoğun emeğiyle ortaya çıkan bu önemli eser hakkında AK Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal Yenişafak gazetesi 01.03.2018 tarihli sayısında kitaptan bahsetti. Kitabı köşesine taşıyan Ünal “Kırıkkale’nin Keskin ilçesi Kaymakamlığından gelen zarfı merakla açtım. İçinden, “Allı Turnam-Keskinli Hacı Taşan” isimli bir kitap çıktı. Kitabın sadece kapağı, kapaktaki Hacı Taşan ve turna resimleri bile yoğun gündem ve koşuşturmacanın boğduğu atmosferi “Ay dost!” naralarıyla dağıtıverdi. Hacı Taşan’ın en meşhur türküsü de olan “Allı Turnam” isimli kitabı Keskin Kaymakamı Muammer Köken’in öncülüğünde Dr. İdris Karakuş hazırlamış. Kitapta Hacı Taşan’ın hayatı, Abdal kültürü, Abdal müziği ayrıntılarıyla anlatılmış. Hacı Taşan’ın türküleri, semahları, uzun hava, bozlak ve ağıtları notalarıyla birlikte kayda geçirilmiş. 1983’te kaybettiğimiz Hacı Taşan’ı, 1973’te vefat eden Çekiç Ali’yi, yakın zamanda, 2012’de yitirdiğimiz Neşet Ertaş’ı ve her üçünün ustası, “piri” olan Muharrem Ertaş’ı, Doğu Türkistan’dan Saraybosna’ya kadar toprağımızın sesini bize duyurdukları için, bize en zor zamanda “yarenlik” ettikleri için bir kez daha hürmetle yad edelim” ifadelerine yer verdi.

 

HABER MERKEZİ

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x