Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşet

Aşılamanın etkileri

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürsel Doğan, ‘Mikrobiyal Gübre İle Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Kapsamına Etkilerinin Çiftçilere Benimsetilmesi’ çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

 

OLDUKÇA YOĞUN

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü ile 2015-2016-2017 yılları arasında planlanan demonstrasyon çalışmaları devam etmekte. Planlanan demonstrasyon çalışmaları kapsamında bu yıl Keskin ilçesine bağlı Seyfli köyü çiftçilerinden Şuayib Kandemir’in tarlasında; I-Mikrobiyal gübreli,  II-Kimyasal gübreli, III-Gübresiz (kontrol) olmak üzere 3 dekarlık alanda, nohut bitkisi aşılanarak, ekimi yapıldı. Konu hakkında açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürsel Doğan, “Toprakta biyolojik azot tespitini gerçekleştiren mikroorganizmalar ya toprakta serbest yaşayarak ya da herhangi bir baklagil’le ortak yaşayarak havadaki azotu tespit ederler ve bitkiye verirler. Tespit ettikleri azot miktarının fazlalığı ve tanınma kolaylıkları bakımından, baklagil bitkileriyle ortak yaşayan mikroorganizmalar ülkemizde oldukça yoğundur”

 

OLDUKÇA YAYGINLAŞTI

“Baklagil bitkileri havadaki azotu kendi başlarına kullanmazlar. Azotun tespiti ortak yaşama sonucu baklagillerin köklerinde oluşan, nodozite adı verilen yumrucuklar içinde yaşayan mikroorganizmalar sayesinde gerçekleşir. Bu yüzden havadaki serbest azottan yararlanmak için baklagil bitkileri ekilirken, bu canlıların toprakta bulunması, eğer yoksa tohumların bu canlılar ile hazırlanan mikrobiyal gübre veya nodozite bakteri kültürü dediğimiz maddeler ile kaplanması gerekir ki bu işleme aşılama denir. Son yıllarda mikroorganizmaların kimyasal gübre ve pestisitlerin oluşturduğu problemleri çözmede alternatif olmaları nedeni ile tarımda kullanılmaları oldukça yaygınlaşmıştır”

 

YÜZDE 90’A YAKINI İTHAL EDİLDİ

“Günümüzde toprak verimliliğini arttıran ve bitki gelişime katkıda bulunan çok çeşitli mikrobiyal kültürler ve aşılama materyallerini piyasada ticari olarak bulunmakta olup, ülkemiz şartlarına uygun ve denenmiş ürünlerin tercih edilmesi çiftçilerimizin yararına olacaktır. Mikrobiyal gübreler kimyasal gübrelere göre daha ucuz olduklarından girdi maliyeti azalacaktır. Bu hem çiftçinin kazancında hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış olacaktır. (Türkiye’de kimyevi gübre hammaddesi yetersiz olduğundan üretimde kullanılan hammaddenin yüzde 90’a yakınının ithal edildiği, Türkiye’de yıllık gübre tüketiminin yaklaşık 5,5 milyon ton ve söz konusu miktarın parasal değerinin ise yaklaşık 3,5 milyar dolar olduğu dikkate alındığında mikrobiyal gübre kullanımının faydaları daha net anlaşılacaktır)” dedi. Demonstrasyon projesinin ekimine; Enstitü Müdürlüğünden Dr. Derya Sürek, Aynur Dilsiz, Fikret Yıldırım, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür Vekili Ali Demir, İl Proje sorumlusu Hacı Yılmazer, İl Müdürlüğünden ve Enstitü Müdürlüğünden teknik elemanlar katıldı.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x