Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşet

Bisikletler teslim edildi

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Sağlık Bakanlığının, bisiklet kullanımını teşvik amacıyla, ‘ Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ kapsamında ve ‘Fiziksel Aktiviteyi Teşvik Projesi’ kapsamında Kırıkkale Üniversitesine 350 adet bisiklet teslim edildi.

Hareketsizlik yüzünden 3.2 milyon kişi ölüyor

Kırıkkale Üniversitesinde yapılan Bisiklet teslim törenine, Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, İl Halk  Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı. Bisiklet Dağıtım töreninin açılış konuşmasını yapan İl Halk  Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, Fiziksel hareketsizlik, dünyada ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldığını belirterek,  hareketsizlik yüzünden her yıl 3,2 milyon insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.  Yeterince hareketli olmayan insanlar, tüm nedenlere dayalı mortalite açısından %20 ile %30 arası daha yüksek risk altında olduğuna işaret eden Güngüneş, 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. kalkınma planında ’15 yaş ve üzeri nüfusta yeterli fiziksel aktivite yapanların oranının %62 ye çıkarılması’ hedef olarak belirlendiğini ifade etti.

1 milyon bisiklet

“Bu hedefi hayata geçirmek için en iyi alternatiflerden biriside vatandaşlarımızı bisiklet kullanmaya teşvik etmektir.” Diyen Güngüneş, konuşmasında şu sözlere yer verdi. “ Bisikletin alternatif bir ulaşım aracı olarak kullanıldığı ülkelerde obezitenin çok daha az görüldüğü ve yaşam süresinin daha yüksek olduğu görülmektedir. Sağlık Bakanlığının, bisiklet kullanımının teşvik edilmesi amacıyla, Sağlık Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun talimatı ile Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında bir proje hazırlanmıştır. Projede amaç çeşitli gruplara bisiklet dağıtımı yoluyla hareketli hayat tarzının benimsetilmesi hedeflenmiştir. Sağlık Bakanlığımız bisiklet temini için gerekli prosedürleri tamamlamış ve ilk alımlar yapılarak dağıtım için başvuran illerin bir kısmına ulaştırılmıştır. Bu kapsamda toplam 1 milyon bisiklet dağıtımı amaçlanmaktadır. Hedef grup, çocuklar-okullar, üniversiteler ve belediyeler olarak belirlenmiştir.”

Sağlımız için dikkat etmeliyiz

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız ise; bisikletleri üniversite için teslim aldıklarını ve bu uygulamanın Kırıkkale Üniversitesi için bir ayrıcalık olduğunu ifade etti. Bisiklet dağıtımında ilk 10 üniversite arasında olduklarını hatırlatan Yıldız,  bundan çok büyük emeği olan Vali Ali Kolat’a etti. Bisiklet Devir Teslim töreninde konuşan  Kırıkkale Valisi Ali Kolat ise “Biliyorsunuz, biz toplum olarak hareket etmeyi seviyoruz. Biz herkesi hareketli olmaya davet ediyoruz. Sağlık Bakanlığı hep başından beri, obez bir topluma karşı, hareketli olmayı hep gündeme getirmiştir. Sağlık Müdürlüğümüz ve Halk Sağlığı Müdürlüğümüz, yaptığımız güzel çalışmaları, Sağlık Bakanlığımıza göndermiştir. Bu anlamda yapılan bu etkinliği son derece önemsiyorum. “

Hayırlı uğurlu olsun

“Hakikaten Sağlık Bakanlığı,  Gençlik ve Spor Bakanlığı hareketli bir toplum olabilmemiz için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Bizlerde sağlığımızı korumak açısından yediğimize, içtiğimize de dikkat etmeliyiz. Tuz ve şeker sağlığımız açısından son derece zararlı. Maalesef bizler, ekmek, tuz ve şekeri çok kullanıyoruz. Biz bunlara dikkat etsek bile, hareket etmezsek, spor yapmazsak yediğimiz şeylerinde hiçbir anlamı olmaz. Bu anlamda bisikletlerinde burada devreye girmesi son derece önemli bir etkinlik olmuştur. Bu bisikletler yapılan hizmet karşılığı geliyor.  Bisiklet güzergâhlarını, yollarını temin etmeniz lazım. Yani Belediyelerde bisiklet alabilmeleri için, bisiklet yollarını yapmaları lazım. Okullarınızın da bu bisikletlerden faydalanabilmeleri için yine bisiklet yolları yapmaları gerekir.  Yani bu bisikletlerin bir alt yapısının olması gerekiyor. Sağ olsun Rektörümüz bu güzel zemini sağladılar. Bizler de Bakanlıkla yazışarak bu bisikletleri üniversitemize kavuşturmuş olduk. Ben bu vesileyle sağlıklı birer toplum olmamız dileklerimle bu bisikletlerin üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Vali’den Bisiklet turu

Daha sonra, Vali Ali Kolat’ın öncülüğünde,   Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş arasında ‘ Devir Teslim Protokolü’ imzalandı. Vali Ali Kolat, Kırıkkale Üniversitesi Bisiklet Topluluğuna, bisikletleri teslim etti. Bisikletlerin devir teslim Töreni sonrasında  Vali Kolat,  bisiklete binerek Rektörlük bahçesinde tur attı.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu