Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşetSağlık

Cam kemik hastalığına dikkat!

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilimdalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Birhan Oktaş, “Cam Kemik” hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

 

 

Cam kemik hastalığının ailesel geçişli bir bağ doku hastalığı olup özellikle kemikleri etkilemesi nedeniyle bu ismi aldığını ve tıp literatüründe hastalığın ciddiyetine göre birçok tipinin tanımlandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Birhan Oktaş, “Cam kemik hastalığının en ağır tipleri anne karnında veya doğumda kırıklara bağlı ölüm ile karşımıza çıkmaktadır. Daha hafif tiplerinde küçük yaşlardan itibaren meydana gelen kemik kırıkları ve bunlara bağlı çeşitli şekil bozuklukları görülmektedir. Kemiklerde kolay ve sık kırılmanın yanı sıra mavi sklera, diş bozuklukları ve işitme bozuklukları da bu hastalığın belirtileridir.” dedi.

 

ESKİ HAYATLARINA DÖNEBİLİR

Hastalığın belirtilerinin iyi bir şekilde gözlemlenirse çabuk fark edilebileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Oktaş, “Çocuğumuzda göz akında mavileşme, işitmede kayıp, dişlerde koyulaşma, boy kısalığı, eklemlerde ve bağlarda gevşeklik,  omurga ve kemik eğrilikleri olması durumunda bu hastalıktan şüphelenmeliyiz. Bu hastaların kemikleri en basit düşmelerde bile kırılabilmektedir. İyileşme sürecinde ise kemik eğrilikleri kalıcı olabilmektedir.

 

ÜZÜCÜ SONUÇLARI ENGELLEYİN

Örneğin Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvuran 8 yaşında bir kız çocuğunda omuz, diz ve uyluk kemiklerinde evde düşme sonrası meydana gelen kırıklar tespit edilmiş ve aynı seansta yapılan ameliyatlar ile kızımız sağlığına tekrar kavuşturulmuştur. Bu hastaların kemiklerinin oldukça kırılgan olmasına rağmen uygun tedavi sonrası hastalar eski hayatlarına dönebilmektedirler. Bu hastaların tanılarının erken konulması, en basit kazalarda meydana gelebilecek üzücü sonuçların oluşmasını engelleyebilecektir” şeklinde konuştu.

 

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Son olarak Cam Kemik Hastalığı olan kişilerin hayatını kolaylaştırmak adına alınacak tedbirlerden bahseden Yrd. Doç. Dr. Oktaş:  “Ev içerisinde alınabilecek basit tedbirlerle kötü kırıkların oluşmaması sağlanabilir. Özellikle geceleri koridorların aydınlatılması, banyo ve mutfak zeminlerinin sürekli kuru tutulması, parça halılar yerine tüm odayı kaplayan ve kenarları overloklanmış ve kat yapmayan halıların tercih edilmesi, sık kullanılan yerlerde tutunma kolları monte edilmesi, sivri ve keskin köşelerin ve yüzeylerin kaplanması alınabilecek basit ama hayat kurtarıcı önlemlerdir. Bu hastalık erken tanı, uygun önlemler ve tecrübeli doktorların yardımıyla kontrol altında tutulabilmekte ve çocuklarımızın hayat boyu arkadaşlarıyla benzer  yaşamları sürmeleri sağlanabilmektedir” dedi.

 

 

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu