Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşet

Camiler, sevginin, barışın, kardeşliğin sembolüdür

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

İl Müftüsü Bekir Gerek, Camiler ve Din Görevliler Haftası hakkında basın açıklaması yaptı. Müftü Gerek yaptığı açıklamada, “Camiler, sevginin, barışın, kardeşliğin sembolüdür” dedi.

 

1986 YILINDAN BU YANA KUTLANIYOR

İl Müftüsü Gerek yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadeleri kuyyandı; “Camilere olan ilgiyi artırmak ve bağlılığı pekiştirmek, camilerin önemini daha etkin bir şekilde anlatmak, camilerin yıllık genel temizlik, onarım, bakım ve tamiratının her kesimle işbirliği yaparak gerçekleştirmek üzere Diyanet İşleri Başkanlığının organizesinde 1986 yılından bu yana 1-7 Ekim tarihleri arası “Camiler ve Din Görevlileri Haftası ” olarak kutlanmaktadır. Her yıl bir konu tespit edilerek gündeme taşınmakta ve çeşitli etkinliklerle anlatılmaya çalışılmaktadır. Bu yıl ise hafta Kurban Bayramının Ekim ayının öncesine denk gelmesi nedeniyle 12-18 Ekim tarihleri arası kutlanacaktır”

 

KUTSAL MEKÂNLARDIR

“Değerli Kardeşlerim; Bilindiği üzere İslam dininde mabetlere, mescit ve cami denmektedir. Mescit Allah’a secde edilen yer demektir. Cami ise kelime olarak toplayan, birleştiren, bir araya getiren anlamlarına gelmektedir. Bir mabet olarak cami; genç ihtiyar, amir memur, zengin fakir demeden bütün Mü’minlerin omuz omuza bir araya geldikleri, yan yana saf durdukları, gönül gönüle kaynaştıkları, acı ve sevinçleri paylaştıkları, Cenab-ı Allah’ın manevi huzurunda dua ve ibadetlerini, samimi yakarışlarını birleştirerek eda ettikleri kutsal mekânlardır. Kutsiyetini Kur’an-ı Kerimden ve Kâbe’den alırlar. Yüce Rabbimiz mealen şöyle buyurmuştur. “Şüphesiz âlemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk beyt ( Mabet) Mekke’deki Kâbe’dir. (Ali İmran Suresi Ayet; 96)”

 

AZAP ETMEKTEN VAZ GEÇERİM

“Bundan dolayı mescitlerin ve camilerin İslam’da önemli bir yeri vardır. Kutsallığından dolayı Allah’ın evi kabul edilmiştir. Camiler, Allah’ın rahmetinin yeryüzüne ulaşmasına vesile olan mübarek mekânlardır. Yeryüzünde Allah’a en sevimli yerlerdir. Cennet bahçeleridir. Nitekim kutsi bir hadiste Cenab-ı Allah “Mescitleri, camileri, inşa, tamir, tanzim ve tenvir edenleri, benim rızam için bir birlerini sevenleri ve seher vaktinde istiğfar edenleri görünce onlara azap etmekten vaz geçerim” buyurmaktadır”

 

CAMİLER MÜSLÜMAN BELDELERİN MÜHRÜDÜR

“Camiler Müslüman beldelerin mührüdür. Cennet vatanımızın manevi tapularıdır. Birlik ve beraberliğimizin ilham kaynağıdır. Vatan sevgisinin, şehitlik ve gazilik duygusunun beslendiği, çalışma azminin işlendiği, anne ve babaya hürmetin, güzel ahlakın öğretildiği, irfan yuvalarıdır. Camiler tarihimizin, kültürümüzün, medeniyetimizin hatıralarının saklı bulunduğu, düşmanla savaşan ordumuz için duaların yapıldığı, asker ocağına vatan evlatlarının uğurlandığı, Allah, Vatan, Millet ve Bayrak sevgisinin gönüllere nakşedildiği halk mektepleridir. Camiler ve minarelerde okunan ezanlar bağımsızlığımızın en güzel ilham kaynağıdır. Nitekim istiklal marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy bunu ne güzel dile getiriyor.Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli: Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli. Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli, Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli. Evet, camiler; Ülkemizin bölünmez bütünlüğümün, milli bilirlik ve beraberliğimizin en önemli teminatlarındandır. Camiler, sevginin, barışın, kardeşliğin sembolüdür”

 

CAMİ VE NAMAZLA ARINMA

“Mabetlerin ilk görevlileri peygamberlerdir. Onun için din hizmetleri çok kutsal bir görevdir. Kutsal olduğu kadar da zor bir görevdir. Başta müftü ve vaizlerimiz olmak üzere bütün cami görevlilerimiz bu kutsal, kutsal olduğu kadar da çok zor olan bu görevi sıcak soğuk, gece gündüz demeden günün 24 saatinde büyük bir özveri ile ifa etmeye çalışmaktadırlar. Vatandaşlarımızın halkımızın, cemaatimizin hizmetlerine koşmaktadırlar. Diğer taraftan hayırsever insanlarımızın cami hizmetlerine verdiği maddi ve manevi destek her türlü takdirin üzerindedir. Bütün din görevlilerimizin hizmetlerinden, hayırsever insanlarımızın, cami dernek yöneticilerimizin maddi ve manevi desteklerinden dolayı kutluyorum. Ahirete irtihal edenleri rahmetle anıyorum. 2015 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftasının konusu ise “Cami ve Namazla Arınma”dır. Camiler Müslümanların maneviyat merkezleridir. Topluca Allah’a ibadet edilen, dua edilen ve manevi kirlerden arınmaya çalıştığımız manevi oksijen çadırlarımızdır. Camilerde cemaatle yapılan ibadetler, tek başına yapılan ibadetlerden daha faziletlidir. Namaz ise kulun Rabbi ile buluşmasıdır. Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurmuşlardır: “Bir kimse evinde güzelce temizlenir de yani abdest alır, Allah’ın farzlarından birini eda etmek maksadıyla O’nun camilerinden birine giderse, attığı her adımdan biri bir günahını siler, diğeri de onu bir derece yükseltir” (Müslim). Yine “Cemaatle kılınan namaz, yalnız başına kılınan namazdan yirmi yedi derece faziletlidir” (Müslim). “Beş vakit namaz, birinizin kapısı önünde akan ve içinde her gün beş defa yıkandığı suyu bol bir nehir gibidir” (Müslim). Caminin ve namazın önemine binaen Diyanet İşleri Başkanlığımızca bu yıl tema “Cami ve Namazla Arınma” olarak tespit edilmiştir”

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu