Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşet

Çocuklarımıza Kandili Öğretelim

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

 

Kırıkkale İl Müftüsü Şahin Yıldırım, Üçaylar ve Regaib Kandili ile ilgili yayınladığı mesajında “Kandil Gecesi münasebeti ile başta  Nur Camii olmak üzere İhsaniye, Nokta, Osmangazi, Mevlana, Gürler, Fırınlı ve diğer bütün camilerimizde yatsı namazından önce sohbet ve yatsı namazından sonra “Mevlit ve dua programları” tertip edilecektir. Bu programlara eş ve çocuklarımız ile birlikte iştirak edelim. Çocuklarımıza kandillerimizi öğretmeye ve ihya etmelerini sağlamaya çalışalım” dedi.

 

DOSDOĞRU HESAPTIR

Allah-u Teala’nın rahmet deryalarının coştuğu, af ve mağfiretinin sağanak-sağanak yağdığı, feyiz ve bereketin zirveye çıktığı mübarek üç aylar 29 Mart 2017 çarşamba günü başlayacaktır. 30 Mart  Perşembe akşamı ise “Regaib Kandili” gecesidir. Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır;  “Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü (Muharrem, Zilkade, Zilhicce ve Recep ayları) haram aylarıdır. İşte bu dosdoğru hesaptır.  Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyiniz.”  ( Tevbe suresi 9/ 36) Üç aylar; Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Üç aylar; dini duygu ve heyecanın yoğun bir şekilde yaşandığı manevi bir mevsimdir. Tevbe ve istiğfarda bulunma, nefis muhasebesi yapma, ruhu günahlardan arındırarak yenilenme ve salih kullardan olmak için gayret sarf etme fırsatının daha çok bulunduğu bir  dönemdir.

 

KADİR İLE NURLANMIŞTIR

Bundan dolayı, ahlak ve erdemin, doğruluk ve dürüstlüğün, paylaşma ve dayanışmanın, hak ve hukuka riayetin, barış ve kardeşlik içinde bir arada yaşamanın, yetime, öksüze ve kimsesize kol kanat germenin, fakir ve ihtiyaç sahiplerine vermenin, acı ve kederleri paylaşmanın, düşeni kaldırmanın, kutsal değerlere saygının, insani erdemler bağlamında ulaşılabilecek en üstün değerler olduğunu  bu aylarda daha çok hissederek, söz ve davranışlarımıza bu çerçevede daha fazla  yön verme kararlılığı ve çabası içinde olmalıyız. Diğer taraftan içinde Regaib, Miraç, Beraat ve Kadir geceleriyle nurlanmış olan bu gün ve geceleri; namaz, oruç, sadaka ve zekatlarla süslemeliyiz. Bol bol dua ve istiğfar ederek,  Kur’an-ı Kerim, meal ve tefsirini okuyarak, Sevgili Peygamberimizin hayatını daha çok öğrenmeye ve anlama  gayreti içinde olmalıyız.

 

GÜZEL AMEL VE DAVRANIŞLAR

Peygamber Efendimiz; “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” (Ahmet bin Hanbel, Müsnet, c.1,s.259) buyurmuştur. Üç aylar girdiği zaman da; “Allah’ım Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazana kavuştur”  diye dua etmiştir. Biz de böyle dua etmeye çalışmalıyız. Ramazandan sonra en sevaplı oruç, Recep ve Şaban aylarında tutulan oruçtur.  Şaban ayı Peygamberimizin Ramazan’dan sonra en çok oruç tuttuğu bir aydır. Bizler de bu aylarda nafile oruç tutmaya çalışmalıyız. Zira bu mübarek gün ve geceleri iyi değerlendirebildiğimiz, güzel amel ve davranışlarla içini doldurabildiğimiz, yanlışlarımızın farkına varıp istikamete yöneldiğimiz ölçüde, bizim için kazançlı ve bereketli zaman dilimlerine dönüşecektir. Hayatımız bereketlenecektir.

 

GÖNÜLLERİ HOŞ EDELİM

Üç aylarda idrak ettiğimiz ilk kandil Regaib Kandilidir. Regaib, arapça bir kelime olup ragibenin çoğuludur. Herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek, bağış ve iyilik  demektir.  Receb’in ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir. Allah’ın kullarına rahmet ve bereketinin, lütuf ve ikramının bol bol verildiği gece anlamındadır. İşte böyle bir geceyi 30 Mart Perşembe akşamı tekrar idrak edeceğiz. Regaib gecesine özgü bir ibadet şekli yoktur. Fakat bu gecede bol bol istiğfar etmeye, kaza ve nafile namazları kılmaya, Kur’an-ı Kerim okumaya ve dinlemeye, Peygamber Efendimize salat ve selam getirmeye, kendimiz, ailemiz, milletimiz ve tüm din kardeşlerimiz için dua etmeye, yetimleri ve kimsesiz çocukları gözetmeye, fakir ve yoksulların gönlünü hoş etmeye çalışmalıyız.

 

HAYIRLI VE MAKBUL AMEL

Anne-baba ve büyüklerimizi unutmamalı, hayatta ise hayır dualarını almalı, vefat etmiş iseler  hayır ve dualarla onları yad etmeye, namazlarımızı camilerde cemaat ile kılmaya çalışarak, Kur’an okuyarak ve dinleyerek gecenin bir bölümünü camilerde ihya etmeye çalışalım. Kandil Gecesi münasebeti ile başta  Nur Camii olmak üzere İhsaniye, Nokta, Osmangazi, Mevlana, Gürler, Fırınlı ve diğer bütün camilerimizde yatsı namazından önce sohbet ve yatsı namazından sonra “Mevlit ve dua programları” tertip edilecektir. Bu programlara eş ve çocuklarımız ile birlikte iştirak edelim. Çocuklarımıza kandillerimizi öğretmeye ve ihya etmelerini sağlamaya çalışalım. Bu duygularla Kırıkkaleli hemşerilerimin  üç aylarını ve Regaip kandilini tebrik ediyorum. Cenab-ı Allah’tan bizleri sağlık ve afiyet içerisinde daha nice kandillere ulaştırmasını, hayatımızın her anını hayırlı hizmetler ve makbul amellerle geçirmeyi nasip etmesini, milletimizin birliğinin, dirliğinin ve kardeşliğinin güçlenmesine vesile olmasını ve terörün bitmesini diliyorum.

 

HABER: VELİ YILMAZ

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x