Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EğitimGündemKırıkkaleManşetSağlık

Deprem tehlike haritası yenilendi

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

YENİ DEPREM TEHLİKE HARİTASINDA KIRIKKALE SARI BÖLGEDE YER ALDI

En son 1996 yılında hazırlanan Türkiye’nin deprem tehlike haritası üç yıllık bir çalışma sonucunda güncellenerek Resmi Gazetede yayımlandı. Daha önceki haritada kendisine kırmızı bölgede yer bulan Kırıkkale, en son teknolojik cihazlarla yapılan değerlendirmede yeni haritanın sarı bölgesinde kendisine yer buldu.

52 İL MERKEZİNDE DEĞERLER DEĞİŞTİ

AFAD Kırıkkale İl Müdürü Mahmut Coşkun 3 yıllık çalışma sonucunda yenilenen Türkiye’nin yeni deprem tehlike haritası hakkında bilgiler verdi. Yeni haritanın resmi gazetede yayımlandığına işaret eden Müdür Coşkun “AFAD’ın koordinasyonunda ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yapıldı. Riski belirtmek için kullanılan 1., 2. derece şeklindeki sistem kalktı, yerini Avrupa ve Amerika’da yıllardır uygulanan “ivme” yöntemi aldı.  Buna göre yeni haritada sarı yerler düşük tehlikeli, kırmızı yerler ise yüksek tehlikeli yer ivmesini gösteriyor.01/01/2019 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni haritada toplam 52 il merkezinin deprem tehlike değeri değişti. 46 il merkezinin deprem tehlikesinin düşürüldüğü haritada 6 il merkezinin deprem tehlikesi yükseltildi” diye konuştu.

GÜNCELLEMELER YAPILDI

İl Müdürü Coşkun “Eski haritada Türkiye topraklarının %47’si en tehlikeli kısımda yer almaktayken yeni haritada bu oran %17 olarak güncellendi. Yine eski haritada Türkiye nüfusunun %43’ü en tehlikeli alan olarak tanımlanan bölgede bulunurken yeni haritada bu veri %27 olarak belirtildi. En tehlikeli alan verileri bina sayılarına göre de güncellendi. Eski haritada binaların %44’ü en tehlikeli alanda gözükürken yeni haritaya göre bu oran %26’ya düşürüldü. 22 yıl önceki haritada 1.derce deprem bölgesini belirten koyu kırmızı renk ile gösterilen Kırşehir ve Kırıkkale çevresi yeni haritada daha düşük deprem riskine işaret eden turuncuya çalan sarı renk ile işaretlendi” ifadesini kullandı.

ADRES GİREREK DEPREM RİSKİ SORGULAMA

Yenilenen Türkiye Deprem Tehlike Haritasının elektronik ortama da aktarıldığına vurgu yapan Coşkun “Böylece oturduğu semtte deprem riski olup, olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar deprem sorgulaması hizmetini e-devlet sistemi üzerinden rahatça yapabilecekler.Uygulamayı kullanmak için “https://tdth.afad.gov.tr” adresini tıklayarak ana sayfanın sol üst bölümünde yer alan “Adres Sorgulama” veya “Raporlama” butonuna tıklamak yeterli. Gereken adres ya da koordinat bilgileri girildikten sonra, o yerin deprem riski görülebilecek” dedi.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x