Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşetSağlık

Doğal olmayan gıdalar tehlike saçıyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Boyunağa, “Günümüz insanı, 50-100 yıl öncesine göre doğal olmayan, çok farklı gıdalarla karşı karşıyadır.” dedi.

 

Boyunağa, yaptığı yazılı açıklamada, kirli şekerler olarak adlandırılan mısır nişastasından elde edilen glikoz ve fruktoz şuruplarının insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli olduğunu belirtti. Son yüzyılda teknolojide sağlanan gelişmelerin tamamının, insan sağlığı ve refahı üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu dile getiren Boyunağa, “Günümüz insanı, 50-100 yıl öncesine göre doğal olmayan, çok farklı gıdalarla karşı karşıyadır. Bu gıdaların başlıcaları, genetiği değiştirilmiş ürünler, hormonlu bitkisel ve hayvansal gıdalar, bunların yanında tüm dünyada çığ gibi büyüyen obezitenin başlıca nedenlerinden biri olan mısır nişastasından elde edilen glikoz ve fruktoz şuruplarının aşırı tüketimi gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

GLİKOZUN FRUKTOZA ÇEVRİLİYOR

Boyunağa, şekerli ürünlerdeki tüketimin aşırı artışının, üreticilerin bu sektördeki kazanç iştahlarını kabarttığını ve sektörün yeni arayışlara yöneldiğini önü sürdü.  Bu arayışların bir sonucu olarak da mısır nişastasından elde edilen fruktoz üretiminin ortaya çıktığını anlatan Boyunağa, ucuz olması, gıdalarda kıvam arttırıcı olarak kullanılması, gıdaların bozulmasını geciktirmesi ve raf ömürlerini uzatması, gıdaların renginin daha parlak olmasını sağlayarak albenisini arttırması için glikozun fruktoza çevrildiğini vurguladı.

 

KISITLAMA GETİRİYOR

Boyunağa, mısır nişastasından elde edilen glikoz ve fruktoz şurubu, öncelikle üretiminden kaynaklanan toksik maddelerle bulaşım ve üretim kaynağını teşkil eden genetiği değiştirilmiş mısır kullanılmasından dolayı uzak durulması gereken bir ürün olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Bir tüketici olarak, alınan ürünlerin içeriğini çok dikkatli bir şekilde incelememiz, sağlığa ne ölçüde değer verildiğinin bir göstergesi olacak. Mısır nişastasından elde edilen glikoz-fruktoz şurubu üreten ve tüm dünyaya pazarlayan ülkeler, neredeyse tüm gıdalara eklenen bu molekülün kullanımını kendi sınırları dahilinde tamamen yasaklıyor ya da kısıtlama getiriyor.” AA

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x