Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşet

En fazla nadasa bırakan iliz

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün kışlık nohut demonstrasyon çalışmaları kapsamında tarla günü etkinliği düzenlendi. Kırıkkale de tarım alanlarının yüzde 40’ının üzerinde bir oran maalesef nadasa bırakılarak işlendiğini vurgulayan Müdür Yılmaz, şöyle konuştu: “Bu yüzden Türkiye’de maalesef nadas alanları içerisinde en fazla orana sahip iliz” dedi.

 

DEMONSTRASYON ÇALIŞMALARI

Keskin İlçesi Ceritkale köyünde ekimi yapılan kışlık nohut çeşidinin hasadı düzenlenen tarla gününde gerçekleştirildi.  Erkan Güneşli’ye ait arazi de gerçekleştirilen nohut hasadına Kırıkkale Vali Yardımcısı Osman Akbaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, kamu kurumlarının müdürleri, şube müdürleri, ve çiftçiler katıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, nohut ve mercimek demonstrasyon çalışmalarıyla nadasa bırakılan tarım alanlarını daraltmak istediklerini söyledi.

 

YÜZDE 40

Kırıkkale de tarım alanlarının yüzde 40’ının üzerinde bir oran maalesef nadasa bırakılarak işlendiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu: “Bu yüzden Türkiye’de maalesef nadas alanları içerisinde en fazla orana sahip iliz. Bu nadas alanlarının daraltılması ve çiftçilerimizin gelir düzeyinin artırılması açısından farklı alternatifler düşünülerek gerek il ve ilçe müdürlüğümüz teknik personellerimizce, araştırmalarımız sonucunda nadas alanlarının bu bölgede baklagillerle daraltılabileceği düşüncesi hasıl olmuştur. Bu konuyla ilgili il müdürlüğümüz çalışmalarıyla, yapılan yeni tohum çeşitleri denemeleriyle, nohut ve mercimek alanlarını genişletilmesi ile birlikte nadas alanlarımız da arzuladığımız şekilde daralmaya başlamıştır. Bizim de arzu ettiğimiz budur”

 

AMACA ULAŞILDI

“Bu çeşitleri seçerken özellikle bu iklime uyum sağlayabilecek kuraklığa dayanıklı kışlık çeşitleri seçtik. Bu kışlık çeşitleri seçmemizdeki temel amaç kuraklığa dayanıklı, özellikle sonbaharda yeterince su ihtiyacını karşılayabilecek ilkbahardaki kuraklıktan en az etkilenebilecek çeşitleri seçtik. Bu şekilde yüzde 30-50 civarında bir verim artışı sağlamayı düşünüyoruz. Bu maksatla yüzde 40 olan nadas alanlarımızın 2016-2017 rakamlarını göz önünde bulundurduğumuzda mütemadiyen istediğimiz şekilde daraldığını görüyoruz. Bu şekilde de amacımıza ulaştığımıza inanıyoruz. Bu yıl özellikle nohut ve mercimeğin fiyatının istenilen düzeyde olması çiftçimizi memnun etmiştir. Nohut ve mercimek ekiliş alanlarının artmasıyla birlikte nadas alanlarımız daralmış olacak”

 

İKRAMDA BULUNULDU

“Taban ve kıraç alanlarda çiftçilerimize nohut önereceğiz, engebeli ve eğimi yüksek olan yerlere ise yem bitkisi çeşitlerini önermek ve denemek üzere nadas alanlarını daraltmak istiyoruz.” Yılmaz, çiftçilere de seslenerek, “Anız yakarak geleceğimizi yakmayalım. Sadece tarladaki anızı yakmıyoruz. Toprağı ve içindeki canlıları yakmış oluyoruz. Topraktaki canlılığı yok etmek bir sonraki hasatta verimsizlik demektir. Çiftçilerimiz özellikle hububatlarını biçtikten sonra anızlarını yakmasınlar.” ifadelerini kullandı. Tarla günü yemek ikramının ardından son buldu.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x