Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiGündemManşet

Kaçak sigara oranı yüzde 15

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Sigaraya yeni yıl zammı yapmayan firmaların dağıtım şirketleri esnafları sıkıntıya soktu. Bakkalar Bayiler ve Büfeciler Odası Başkanı Adem Yurtdan, “Konuyu Rekabet Kurulu’na şikayet ettik” dedi. Yurtdan, ayrıca kaçak sigara oranının artışına da değindi.

Kaçak sigara oranı yüzde 15 - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Bakkalar Bayiler ve Büfeciler Odası Başkanı Adem Yurtdan

SIKINTI DEVAM EDİYOR

Her yıl belirli dönemlerde esnafın sigara konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Oda Başkanı Yurtdan, “Sigara firmalarının dağıtım şirketleri zam öncesi stoğa gidiyor. Esnaflara sigara ürünleri yok denecek kadar az dağıtılıyor.Satacağı ürüne göre kar marjı ayarlayan esnaf bu durum karşısında zarara uğruyor. Şuan bir firma zam yapmadı ve sıkıntı devam ediyor” dedi.

‘PİYASANIN YÜZDE 80’İNE SAHİBİZ’

Yurtdan, sigara piyasasının yüzde 80’ine bakkallar, bayiler ve büfecilerin sahip olduğunu dile getirerek, sıkıntının bu esnafı doğrudan etkilediğini açıkladı.  Yurtdan ayrıca bu konu hakkında federasyon ve konfederasyon boyutunda gerekli işlemlerin yapıldığını ve Rekabet Kurulu’na şikayette bulunulduğunu söyledi. Kaçak sigara konusuna değinen Yurtdan, Türkiye’de 6 milyar paket sigara tüketilmekte olduğunu ve bunun yüzde 15’i kadar da kaçak sigara tüketildiğini söyledi. Yurtdan, vatandaşların sigara ve diğer tütün mamullerini TAPDK (Tütün Üst Kurulu)  belgesi olan satıcılardan almaya dikkat ve özen göstermelerini söyledi.

VATANDAŞA UYARI

Türkiye’de sigara tüketiminin çok yüksek oranlara ulaştığını  söyleyen Yurtdan, sigaranın zaten sağlığa zararlı olduğunu, ancak kaçak sigaranın insan sağlığını çok ciddi boyutlarda tehdit ettiğini söyledi. Yurtdan, Türkiye’de nüfusun yüzde 43.6’sının sigara bağımlısı olduğunu belirterek, vatandaşlardan sigara ve diğer tütün mamullerini TAPDK (Tütün Üst Kurulu)  belgesi olan satıcılardan almaya özen göstermelerini istedi.

HEM DEVLET HEM VATANDAŞ ZARAR GÖRÜYOR

Yurtdan, “Türkiye’de tüketilen sigaranın yüzde 15‘i kadarı dışarıdan kaçak olarak girmektedir. Bundan hem devlet, hem de vatandaş zarar ediyor. Bir o kadar da kaçak alkollü içeceğin piyasaya girdiğini dolayısıyla böyle bir pazarda ortaya çıkan kaçak, hem vergi kaybına neden oluyor, hem de insan sağlığını tehdit ediyor. Kaçak sigaranın bir kısmı bavul ticaretiyle,  bir kısmı da bölgesel konumumuz nedeniyle yurda kaçak olarak rahatlıkla getiriliyor” dedi. En çok kaçağın halkın beğenisini kazanmış sigaralarda ve içki markalarında olduğunu ifade eden Yurtdan, acil önlem alınmasını kaçak sigara ve alkollü içecekler konusunda halkın uyarılmasını ve televizyon kanallarında çeşitli programlar düzenlenmesini önerdi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu