Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşetSağlık

Kanser taramasında Türkiye birincisiyiz

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığının yayınladığı ‘Kanser Tarama Değerlendirmesi İstatistiği’nde meme kanseri hedef nüfus oranına göre Kırıkkale Türkiye 1’si oldu.
 
Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığının yayınladığı ‘Kanser Tarama Değerlendirmesi İstatistiği’nde meme kanseri hedef nüfus oranına göre Kırıkkale Türkiye 1’si oldu. Servis kanseri taramasında da Türkiye 2’nci oldu.  Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, “Tüm Kırıkkale olarak ve bir araya gelerek faaliyete geçirdiğimiz tarama aracımızın desteğiyle hedefe emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.
 
DÜZENLİ OLARAK YAPILIYOR
Güngüneş, “Bize bu gururu yaşatan kanser tarama personellerimize teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum. Hem bir Kırıkkaleli olarak hem de Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü olarak herkese teşekkürü bir borç bilirim” ifadesinde bulundu. Güngüneş, Türkiye’de 2007’de kurulmaya başlayan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri (KETEM) sayesinde düzenli olarak kanser taramalarının yapıldığını söyledi.
 
SAYI BİN 700’E YÜKSELDİ
Kırıkkale’de de 2012’den sonra tarama faaliyetlerini hızlandırdıklarını belirten Güngüneş, “Özellikle kırsal kesimlerde meme kanseri taramalarının merkezi sistemlerle çözülemeyeceğini fark ettik. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalarla 2012’de bin 70 olan meme kanseri taramasını bin 700’e çıkardık” diye konuştu.
 
YEREL GAZETELER DESTEK SAĞLADI
Yerel gazetelerin imtiyaz sahipleri tarafından düzenlenen kampanya ve yardımsever vatandaşların katkılarıyla alınan mobil kanser tarama aracı sayesinde de kanser tarama sayılarında ciddi bir artış olduğunu ifade eden Güngüneş, şöyle konuştu: “Aracın gelmesiyle ücretsiz yapılan taramalar neticesinde sayılarda ciddi anlamda fark oluşturduk. “
 
İHMALKAR DAVRANILMAMALI
“Kanser Daire Başkanlığı’nın yayınladığı istatistiklerde aralık ve ocak ayında Türkiye’de en fazla meme kanseri taraması yapan ikinci il olduk. Bu sayıyı da ilçelerde yapılan taramalarla elde ettik. Rahim ağzı ve kolon kanser taramalarında da ilk 10’dayız. Kanser insanlara kısa sürede rahatsızlık yapmadığı için başvurma konusunda ihmalkar davranılıyor. İnsanlara bu işin farkındalığını, erken teşhisin önemini kazandırdık. Taramalar neticesinde ilk 300 taramada 42 problemli hasta olduğunu gördük. Bunun 9’una da kanser teşhisi konuldu.”

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu