Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKeskinKırıkkaleManşet

Keskin’de mera ıslahı anlatıldı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Bakanlık tarafından onaylanan Mera Islahı ile ilgili olarak Keskin’in Yoncalı köyünde  toplantı düzenlendi.

 

FAZLA KAR ELDE EDİLECEK

Toplantıya İl Müdürü Recep Kırbaş, Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hayrettin Kendir, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Jale Ödemiş, Keskin İlçe Müdürü  Ali Demir ve teknik personel katıldı. Toplantıda köyde uygulanmaya başlayan,  4.000 dekarlık mera ıslahı ile ilgili; İl Müdürü Recep Kırbaş “Kırıkkale ‘de 43.316 hektar mera alanı mevcut olup bu alanın 42.528 hektarında tahdit çalışması bitirilmiştir. Meralarda hayvanlarımızın daha iyi yararlanabilmeleri için Müdürlüğümüzce 11 adet suluk (sıvat) inşa edilmiştir. 2015 Yılı içerisinde Keskin İlçemiz Cinali ve Yoncalı köylerinde Mera Islah projeleri  Bakanlığımızca onaylanarak programa alınmıştır. Islah yapılacak olan meraların toplamı 5.000 dekar olup ıslah çalışmaları 5 yıl devam edecektir. Hayvancılığın durumu, hayvanların beslenmesinde meraların gerekliliği, yem girdi fiyatlarının yüksekliğinden dolayı az kazanan çiftçilerimizin, bu mera ıslahı sayesinde daha fazla kar elde edecektir”  ifadesini kullandı.

 

ÜSTEN GÜBRELEME YAPILDI

Mera ıslah projesi danışmanı Prof. Dr. Hayrettin Kendir’de  Köye ait 4.000 dekar alanda çalışma yapılacağından, bunun 1.000 dekarının suni mera tesisi, geri kalan 3.000 dekarının da üstten gübreleme şeklinde ıslah edileceğinden ve gübrelenen meralarda otlatma, suni mera tesisi yapılan merada da biçilmek suretiyle faydalanılacağını belirtti.  Ayrıca toplantıda ıslah çalışmaları devamında hangi uygulamaları yapacağımızda anlatıldı.  Islah çalışması kapsamında şimdiye kadar, mevcut meralarımızın üzerindeki otlatma baskısını azaltmak amacıyla 28 torba (50.000 adet/torba), silajlık mısır Cinali Köyüne, 700 kg macar fiği tohumu da Yoncalı Köyüne % 50 çiftçi katkılı olarak dağıtılmış, Yoncalı Köyü’ndeki 3.000 da alanın üstten gübrelemesi yapılmış olup, sonbahar döneminde de suni mera tesisi edilecek 1.000 da’lık alanın gübrelemesi yapılacağı açıklandı Toplantı çiftçilerimizle soru-cevap şeklinde devam ederek son buldu.

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu