Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
ManşetSağlık

Kış mevsiminde kas sertleşmeleri daha çok görülüyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kış mevsiminde kas sertleşmelerinin daha çok görüldüğüne dikkat çeken Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, “Özellikle kulunç olarak bilinen sırtın üst kaslarını etkileyen soğuk, zaten kasılı halde olan kasın daha da sertleşmesine neden olarak ağrılara yol açıyor” dedi.

AĞRILARIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRSİNİZ
Yaz sıcakları kasları gevşetirken, kış soğukları kasların daha çok kasılmasına neden olduğunu, bu kasılmalardan en çok etkilenen bölgelerden biri, halk arasında ‘kulunç’ olarak bilinen sırtın üst bölgesindeki kaslar olduğuna belirten Dr. Feramiş Ender Güngüneş, “Bu bölgedeki kasların soğuk havayla birlikte eski elastikiyetini kaybederek sertleşebilir. Böylece kendisi ve çevresindeki kasların hareketleri son derece ağrılı olur. Oysa kış aylarında bu kasları daha iyi koruyarak ağrıların önüne geçebilirsiniz” şeklinde konuştu.

OFİS ÇALIŞANLARI DAHA ÇOK ETKİLENİYOR
Müdür Güngüneş, “Tıbbi adı ‘fibromiyalji’ olan kulunç ağrısı, sırt bölgesinde, boynun arka kısmında olabileceği gibi, daha yaygın bir bölgede hissedilebiliyor. Kulunç ağrısı, yaşa ve cinsiyete bağlı olmadan, daha sık ofis çalışanlarında sürekli oturma pozisyonuna bağlı olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca bu kasları aşırı ve kötü kullanan ve oturma pozisyonu bozuk olan herkes risk altında bulunuyor” ifadelerini kullandı.

GÜNE EGZERSİZ YAPARAK BAŞLAYIN
Güngüneş, “Kulunç ağrılarıyla karşılaşmamak için sabahları yapılacak birkaç basit germe egzersizinin işe yarayacağını söylüyor. Bacaklar ile yapılan germe veya esneme egzersizleri kasların uzamasını sağlayarak hareketlere uyumu kolaylaştırıyor. Aynı şekilde sırt bölgesinde her iki kürek kemiğini geriye doğru çekerek gerçekleştirilecek esneme hareketleri faydalı oluyor. Bu hareketi sabahları 5 kez 30 saniye gibi kısa bir süre yapmak bile, kulunç ağrısına karşı etkili. Gün içerisinde her iki saatte bir oturur pozisyondayken hafif doğrulup yine kürek kemiklerini geriye çekerek bu egzersizi tekrarlayabilirsiniz” diye konuştu.

TEŞHİS KONULMASI SON DERECE KOLAY
Kulunç ağrısının teşhisinde hasta şikayetleri yol gösterici bir özellik taşıdığını anlatan Dr. Feramiş Ender Güngüneş, “Klinik muayene yapıldıktan sonra hastalığın tanısı rahatlıkla konuyor. Kişiye kulunç teşhisi konulduysa bu ağrılı bölgelere yapılan sıcak uygulamalarla sertleşmiş kasların yumuşatılması amaçlanıyor. Kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar ise şikayetlerin azalmasına yardımcı oluyor. Ayrıca manuel terapi (elle yapılan fizik tedavi) ile kaslardaki sertleşme en aza indirgenebiliyor” dedi.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x