Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşet

Kışa Hazırlık Şenliği

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kışa Hazırlık Şenliği

Keskin Kaymakamlığı ile Keskin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Kışa Hazırlık Şenliği düzenlendi. Şenlikte, ev hanımlarının hazırladığı birçok ürün yapımından nihai haline kadar sergilendi.

 

BUĞDAYLAR KAYNATILDI

Anadolu’da uzun ve çetin geçen kış aylarında erzak sıkıntısı yaşamamak için kadınların yaptığı hazırlıklar festivalde sergilendi. Büyük kazanlarla salçaların ve bulgurluk buğdayların kaynatıldığı, yufka ekmeklerin yapıldığı festivalde ev hanımlarının hazırladığı birçok ürün yapımından nihai haline kadar sergilendi. Halkın yoğun katılım gösterdiği şenliğe Vali Dr. M.İlker Haktankaçmaz, Keskin Kaymakamı Muammer Köken, Belediye Başkanı Dede Yıldırım, İl Genel Meclisi Üyesi Şerafettin Atalay, Kırıkkale Dernekler Federasyon Başkanı Cemal Serkaya, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

KATKI SAĞLAMAKTA

Kışa Hazırlık Şenliği aziz şehitlerimizin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunduktan sonra başladı. Kaymakam Köken günün anlam ve önemine binaen; “Tarım 1940’larda ülke Gayri Safi Milli Hasılasının %40’lık dilimini oluşturmakta iken günümüzde%8 lere kadar düşmüştür. Her türlü tarımın yapılmaya uygun iklim ve toprağa sahipken tarımdan uzaklaşmak dışa bağımlılığı arttırmaktadır. Tarıma gereken önem verilmeli tekrar ivme kazanmalı. Temsili olarak burada hazırlana salça, ekmek, bulgur ve diğer ürünler ev ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Ev yapımı olan bu ürünleri ilçemizde başlattığımız “Sıla Turizm”i ile ziyarete gelenler satın alabilir. Köklerinden beslenmeyen toplumların yok olacağı varsayımından hareketle, bizde köklerimizi bilmemiz için; kökenimizin derinde, gözümüzün atide olması felsefesinden hareketle bu etkinliği yaptık” şeklinde konuştu.

 

KIYMETİNİ FAZLA BİLEMEDİK

Vali Haktankaçmaz, ise yaptığı konuşmada, bugün ülkemizin ulaşmış olduğu zenginlik çerçevesinde, gelişmişlik düzeyi ölçüsünde artık el ürünlerine, el emeğine, birbirinin aynısı olmayan şeylere olan ilginin daha da arttığını ifade etti. Bu tür etkinliklerin sahip olduğumuz ama bugüne kadar kıymetini çok fazla bilmediğimiz, önemsemediğimiz bu kıymetli değerleri tanıtmak, gün yüzüne çıkartmak bakımından ve daha da önemlisi yaşatmak bakımından çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Haktankaçmaz, “Burada annelerimiz, kardeşlerimiz ekmek yapıyor, salça ve bulgur kaynatıyor, aşure yapıyor, kışlık kurutmalıkları hazırlıyor ama muhtemelen bunları çocuklarımız bilmiyor. Bunları bizden sonraki nesillerimize aktarmamız lazım. Bu yöresel ürünlerin fabrikasyon ürünler ile sanayi ürünleri ile yarışması mümkün değil ama bunları yaşatmak, yeni ile eskiyi farklı bir formatta buluşturarak pazara sunmak lazım” dedi.

 

ANADOLU’YA BU GÖZLE BAKMAK LAZIM

Muharrem ayı dolayısıyla düzenlenen Aşure etkinliklerine de değinen Vali Haktankaçmaz, “Anadolu’ya bu gözle bakmak lazım. Her köşesinde çok farklı kültürler ve çok farklı adetler var. Ama hepimiz beraber Anadolu’yuz, hepimiz beraber Türk Milletiyiz. Aşurenin de içerisinde fındık var, ceviz var, üzüm var ve bunların hepsinin kendine özgü bir tadı var ama hepsi beraber bir aşure tadı veriyor. Hiç birisini diğerinin önüne çıkartamıyoruz. Dolayısıyla hep beraber güçlüyüz, bu değerlerimizle güçlüyüz” ifadelerini kullandı. Etkinlikte kadınların yapmış oldukları ürünleri  tek tek inceleyen Vali Haktankaçmaz, ürünler hakkında bilgi aldı. Yufka yapan kadınlarla hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra kendi eliyle vatandaşa aşure ikramı yaptı. Taşan Kardeşlerin vermiş olduğu müzik ziyafeti ve Keskin Halayından sonra şenlik sona erdi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x