Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiGündemManşet

Merkez enflasyon tahmini yüzde 8

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “Enflasyonun, 2017 sonunda orta noktası yüzde 8 olmak üzere yüzde 6,6 ile yüzde 9,4, 2018 sonunda ise orta noktası yüzde 6 olmak üzere yüzde 4,2 ile yüzde 7,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

 

YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

TCMB Başkanı Çetinkaya’nın konuşmasından satır başları;  Yılın son çeyreğinde gelişmiş ülkelerin faizleri arttı. Alınan tedbirlerle son aylarda kredi kullanımında toparlanma eğilimi gözlendi. İç talep göreli olarak zayıf seyrediyor. Kredi büyümesinde ılımlı artış devam etti. İktisadi faaliyette yılın 3.çeyreğinde belirgin bir yavaşlama gözlendi. Para politikası sadeleşme sürecine devam ettik. Döviz kuru iyileşmeyi sınırladı. Ilımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. 12 Ocak’tan bu yana haftalık repo ihalelerine ara verdik. 17 Ocak’ta TL karşılığı döviz piyasaları depoları açtık. Uyguladığımız politikaların yansımalarını yakından takip ediyoruz.

 

TOPARLANMAYI İŞARET EDİYOR

İktisadi faaliyette dördüncü çeyrekte ana eğilimde ılımlı toparlanmaya işaret ediyor. İktisadi faaliyette ılımlı toparlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Uyguladığımız politikaların piyasaya yansımasını yakından takip ediyoruz. Merkez Bankası olarak fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda elimizdeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğiz. İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabileceğiz. Döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumlarına gerekli tedbirleri alacağız. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya enflasyonun 2017’de yüzde 8, 2018’de yüzde 6, 2019’da yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini açıkladı.

 

BİR ÖNCEKİ RAPORDA BEKLENTİ NEYDİ?

Merkez Bankası’nın bir önceki raporunda enflasyon beklentisi 2017 yılı sonu için yüzde 6,5, orta vade için yüzde 5,0 olarak açıklanmıştı. Dün sert gerileyen dolar fiyatları bugün güne 3.78 seviyesinden başladı. Piyasalar yılın ilk enflasyon raporunu ve Merkez Bankası’nın likidite adımlarını izleyecek. Kısa vade için TL’de en kötünün geride kalmış olabileceği beklentisi dün sert gerileyen dolar/TL’de bugün yılın ilk enflasyon raporu yoğun iç veri gündemi ve TCMB’nin likidite adımları izlenecek. Bu sabah ise saat 08.57 itibarıyla 3.7860/3.7885 seviyesinde işlem görüyor. Aynı saatte sepet bazında TL 3.9178/3.9215, euro/TL 4.0510/4.0541 seviyesinde işlem görüyor. TCMB’nin swap olarak da bilinen adımları ve 200 baz puanlık faiz artışına denk gelen sıkılaştırma adımlarının da desteğiyle TL dün itibarıyla bu yıl ilk kez gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x