Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşetSağlık

Migren’e son

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

YAŞAM HASTANESİ MİGREN’E SON VEREN UYGULAMA İLE DİKKAT ÇEKİYOR

 

Migren’e son

Yaşam Hastanesi’nde Nöroloji Polikliniği Hekimi Doç. Dr. Yakup Türkel ile bir çok kişinin hayatını olumsuz etkileyen, yaşam standardını düşüren Migren için akademik çözümler üretiliyor. Doç. Dr. Türkel, Migren hastalığı, sebepleri, tetkik ve tedavi yöntemlerini açıkladı.

 

MİGREN RAHATSIZLIĞI

Bir çok kişinin hayatını olumsuz etkileyen ve yaşam standardını düşüren Migren hakkında bilgiler veren Yaşam Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, Migren’siz yaşamın mümkün olduğunu ve bunun çözümlerini de Yaşam Hastanesi’nde sunmaya çalıştıklarını belirtti. Doç. Dr. Türkel, Migren konusunda şu bilgileri verdi: “Migren toplumda ortalama her 6 kişiden birinde görülen, yaygın bir sağlık problemidir. En sık 20-40 yaş arası kadınlarda gözükmektedir. Migren kişinin sosyal ve iş hayatını olumsuz etkileyen önemli bir başağrısı türüdür. Başağrısı 4-72 saat sürüyorsa, genellikle tek taraflı ise, zonklayıcı karakterde ise, orta- ileri düzey şiddette ağrı varlığı varsa, rutin fiziksel aktivite ile ağrıda artış oluyorsa, bulantı – kusma eşlik ediyorsa, ışığa ve sese karşı rahatsızlık duyuluyorsa büyük olasılıkla migreniniz var demektir” dedi.

 

OKSİPİTAL SİNİR BLOKAJI

Migren’in tedavisi konusunda açıklama yapan Doç. Dr. Türkel, “Migren tedavisinde öncelikle ilaç tedavileri denemektedir” dedi ve “İlaç tedavisine yanıt alınamadığında veya hasta ilaç kullanmak istemediğinde veya ilaç kullanması sakıncalı olan (karaciğer ve/veya böbrek yetmezliği olanlarda, emzirenlerde, hamilelerde, sindirim sistemi rahatsızlığı nedeniyle ağrı kesici kullanamayan kişilerde, analjezik alerjisi olanlarda) kişilerde sinir blokajı tedavisi tercih edilebilir” diye konuştu. Bu önemli yöntem konusunda da bilgiler veren Doç. Dr. Türkel, “Oksipital sinir blokajı başın ağrı duyusunu algılayan kısmın anestezik maddelerle blokajı ve sinirin uyarılabilirliğinin azaltılarak, ağrı eşiğinin yukarı taşınması işlemidir. Bu yöntem sayesinde ağrıya neden olan sinir sistemindeki ağrı duyusu baskılanır ve buna bağlı olarak ağrı kesilir” dedi.

 

İĞNE İLE UYGULAMA

Bu tedavi yönteminin detaylarını da anlatan Doç. Dr. Türkel, “Tedavinin uygulanması kolay olup hasta oturur durumda iken başının arka kısmındaki büyük oksipital sinir alanına, çok ince bir iğne ile genellikle lokal lanestezik (steroid içeren ilaçlarda verilebilir) madde enjekte verilir. Enjeksiyon sonrası hastalar 15 dakika gözlem altında tutulduktan sonra günlük hayatlarına devam edebilirler. Çoğu hastada uygulama uzun süreli bir etkinlik sağlamaktadır. Lokal bir yöntem olan oksipital blokaj tedavisinde; ensede 4-5 saat süren uyuşma dışında bir sıkıntı yaşanmamakla beraber, nadir olarak baş dönmesi, enjeksiyon bölgelerinde hassasiyet ya da boyun ağrısı gelişebilir” diye açıklamada bulundu.

 

İLAÇTAN DAHA ETKİLİ

Yöntemin hastaya ve baş ağrısına yönelik faydasını da açıklayan Doç. Dr. Türkel, “Migren önleyici tedavisinde kullanılan ilaçlar ağrı sıklığı, şiddet ve süresini ortalama % 40-70 azaltmaktadır. Bu durumda en az 6 ay ilaç kullanmak gerekir. Oksipital blokajda da ortalama % 50-70 azalma sağlanmaktadır ve bu etki 3-6 ay sürebilmektedir ancak hastalar ilaç kullanma ihtiyacı hissetmeden, 1-3 uygulama sonrası tedaviden fayda görmektedirler” dedi.

 

YAŞAM’DA UYGULANIYOR

Migren hastalarına tavsiyede de bulunan Doç. Dr. Türkel, “Son olarak hastalarımıza şunu söylemek istiyorum; migren çözümsüz bir hastalık değildir. Hastalarımız bu ağrılarla yaşamak zorunda değiller. Bize başvuran hastalarımız gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra, onlara uygun tedaviler tarafımızdan verilmektedir. Ayrıca Hastanemiz Nöroloji kliniğinde başta migren olmak üzere etkili olunan diğer başağrılarında da oksipital blokaj tedavisi başarıyla uygulanmaktadır” diye konuştu. Yaşam Hastanesi’nde Migren için Oksipital Blokaj yöntemini uygulamayı sürdüren Doç. Dr. Türkel, Migren ağrısı çekenleri bu sıkıntıdan kurtulmak ve ağrısız bir yaşam için beklediklerini söyledi.

 

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x