Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiKırıkkaleManşet

MPT Üretiminde Görüşmeler Son Aşamada

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

MPT ÜRETİM GÖRÜŞMELERİ SON AŞAMADA
Tasarımı Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ve Kale Kalıp tarafından yapılan Milli Piyade Tüfeği MPT-76’nın seri üretim sözleşmesi son aşamaya geldi.
35 BİN ADET ÜRETİLMESİ PLANLANIYOR
Tasarımı Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ve Kale Kalıp tarafından yapılan Milli Piyade Tüfeği MPT-76’nın seri üretim sözleşmesi son aşamaya geldi. Tüfeğin ilk etapta 35 bin adet üretilmesi planlanıyor. Kademeli olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temel saldırı tüfeği olacak MPT-76’nın ana üretim yeri konusunda karar aşamasına gelindi. Üretime ilişkin sektörde görüş ayrılığının kısa sürede giderilmesi bekleniyor. MPT-76, üretilip envantere alınınca modern dönemde TSK’nın milli olarak tasarlanıp üretilmiş ilk milli saldırı tüfeği olacak.
KARAR SÜRECİ UZADI
MPT-76’nın seri üretiminin yapılmasına ilişkin karar ocak ayında yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde alındı. Bunun ardından üretimin yaptırılması konusunda görüşmeler sürdürüldü. Geliştirme projesinin ana yüklenicisi olan MKEK ile Kalekalıp’ta üretim yaptırılması konusu gündeme alındı. Ancak tüfeğin taşıyacağı marka ve satış konusunda görüş ayrılığı oluştu. O arada MKEK ve Kırıkkale Valiliği öncülüğünde bir Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına ilişkin süreç de tamamlandı. Kırıkkale’nin MKEK’in oluşturduğu iklim içinde bir silah üretim merkezi olması ve yan sanayiinin kümelenmesi konusunda adımlar hızlandı. MPT-76’nın MKEK dışında pazarlanması ya da marka taşımasına ilişkin olasılık üzerine de karar süreci uzadı.  MKEK yetkilileri, üretim altyapısının her yönüyle kendilerinde bulunduğunu, çok az miktarda ek yatırımla tüfeğin seri üretim hattının oluşturulabileceğini belirttiler.
MPT-76’NIN KİLOMETRE TAŞLARI
SSM’nin 2009’ta başlattığı “Modern Piyade Tüfeği” geliştirme projesinde, milli imkanlarla tasarlanan ve tüm haklarının Türkiye’ye ait olduğu bir saldırı tüfeği üretimi amaçlanıyor. Ana yüklenicisi MKEK, alt yüklenicisi de Kalekalıp olan projede, üç ayrı prototip üretilmesinin ardından karar verilen model geliştirildi ve ilk test atışlarının ardından 2010 yılında iyileştirme sürecine girdi. Geliştirme ve iyileştirme süreçleri ile testleri sürecinde iki ayrı paket üretildi. Tüfek, 2014 yılı içinde kabul testlerini tamamladı. Üretim protokolü tamamlanması halinde Kalekalıp’ın, MPT-76 seri üretim projesi kapsamında 15 bin adet tüfek üreteceği belirtildi.
 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu