Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EğitimGündemManşet

Öğrencilerden anlamlı kampanya

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Öğrencilerden anlamlı kampanya - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriKırıkkale Zübeyde Hanım Kız Meslek lisesinde düzenlenen bayat ekmek yarışması yapıldı.

EKMEK İSRAFINI ÖNLEME
Kırıkkale Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lise, Toprak mahsuller Ofisinin İş birliği ile hazırlamış olduğu “EKMEK İSRAFINI ÖNLEME” programı kapsamında bir dizi çalışmalarını sergilediler. Programa Milli Eğitim Şube Müdürü Erdal Taşkın, Okul Müdürü Elif Tolun, Halk Eğitim Müdürü Yetiş Şahin, Toprak Mahsuller Ofisi Şube Müdür Yardımcısı Mehmet Ekici ve Ahmet Aktaş ile okul idarecileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

DESTEK VERDİLER
Program okul toplantı salonunda Okul Müdürü Elif Tolun’un konuşması ile başladı. Tolun “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bir genelgesiyle Ekmek İsrafını Önleme Kampanyasına tüm Türkiye start vermiştir. Bizde bu doğrultuda başta geleceğimizin anneleri olan öğrencilerimize bu bilinci aşılamak ve onlara bu bilinci gelecek kuşaklara taşımalarını sağlamak amacıyla bu kampanyaya öğretmen öğrencilerimizle canı gönülden destek verdik” dedi.

EKONOMİYE ÖNEMLİ KATKI
Program Toprak Mahsuller Ofisi personelinden Semih Erbil sunumu ile devam etti. Sunum da ekmek israfında Türkiye’nin ekonomik kaybı ve halkla yapılan röportajlar sunuldu. Erbil “2013 Yılı Araştırma Raporu”nun ortaya koyduğu gibi Kampanya ile tüketimden sağlanan tasarruf ve çöpe atılmaktan kurtarılan ekmekler sayesinde ekonomimize önemli katkılar sağlanmıştır. Nitekim 2012 yılında 5 milyon 950 bin adet olan günlük ekmek israfı, 2013 yılında %18’lik azalışla 4 milyon 900 bin adede düşürülmüştür. Bu suretle günlük 1 milyon 50 bin adet, yıllık ise 384 milyon adet ekmek israf edilmekten kurtarılmıştır”

2,5 MİLYAR TL TASARRUF
“Dolayısıyla 2012 yılındaki israfın cari parasal karşılığı 1,6 milyar TL iken bu rakam Kampanya çalışmalarıyla 2013 yılında 1,3 milyar TL’ye düşürülmüş olup 300 milyon TL çöpe atılmaktan kurtarılmıştır. Ayrıca Kampanya’nın etkisiyle halkımızın ekmeği ihtiyaçları kadar satın alarak kontrollü tüketmeleri sonucu ekmek tüketiminde %10 azalış yaşanmıştır. Nitekim 2012 yılında ekmek tüketimi için yapılan 26 milyar TL’lik harcama, 2013 yılında 23,5 milyar TL’ye düşmüş olup 2,5 milyar TL tasarruf sağlanmıştır”

ÖNEMLİ MESAFELER
“Sonuç olarak; ekmek tüketiminde sağlanan 2,5 milyar TL’lik tasarrufa, çöpe atılmaktan kurtarılan ekmeklerin parasal karşılığı olan 300 milyon TL ilave edildiğinde milli ekonomimizde yıllık toplam 2,8 milyar TL tasarruf sağlanmıştır. İnsanların tüketim alışkanlıklarındaki kalıcı değişim uzun vadede mümkün olabilmesine rağmen Kampanya kapsamında yürütülen faaliyetlerle kısa sürede toplum olarak kutsallık atfettiğimiz ekmeğin bilinçli ve kontrollü tüketilmesi konusunda önemli mesafeler kat edilmiş olması oldukça sevindiricidir”

ÖRNEK UYGULAMA
“Kampanya’nın uluslararası düzeye taşınmasıyla ilgili olarak da Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) aracılığıyla birtakım çalışmalar yürütülmektedir. Dünya Gıda Günü dolayısıyla İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda Kampanya çalışmalarından dolayı Kurumumuz, FAO tarafından ödüle layık görülmüştür. Ülkemizde yürütülen çalışmaları ve elde edilen kazanımları dikkatle takip eden FAO, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nı dünyada israf konusundaki çalışmalarla katkıda bulunan örnek uygulama olarak göstermiştir. Bu kapsamda, FAO’nun himayeleriyle en son 1-4 Nisan 2014 tarihleri arasında Bükreş/Romanya ‘da düzenlenen Avrupa Tarım Komisyonu  (ECA) 38.Oturumu ile 29.Avrupa Bölgesel Konferansı’na  (ERC) katılım sağlanarak 40 ülkenin tarım bakanlarına ve 300’den fazla katılımcıya kampanya örnek uygulama olarak anlatılmıştır.’’ Bilgileri sunum içerisinde yer aldı” dedi.

YARIŞMA DÜZENLENDİ
“EKMEK İSRAFINI ÖNLEME” Projesine çalışmaları ile katkı sağlayan Çocuk gelişimi Eğitimi Alanı öğrencileri arasında düzenlenen ekmek İsrafı konulu Çocuk Hikayesi Yarışmasında dereceye giren 1. Özge Erdoğan. 2. Tuğçe Pekdoğan, 3.Zeynep Riva ‘ya Ödüllerini Milli Eğitim Şube Müdürü Erdal Taşkın verdi. Grafik Tasarımda Ekmek İsrafı Afiş yarışmasında 1.Melike Tekinsoy, 2. Tuğba Arlı, 3. Fikriye Mutlu’ ya ödüllerini Toprak Mahsuller Ofisi Şube Müdür Yardımcısı Mehmet Ekici verdi. Türk Dili Edebiyat Öğrencilerin Ekmek israfı Konulu Şiir’de 1.Tüğçe İnanç, 2. Emine Öztürk, 3.Elif Erciyas’a ödüllerini Toprak Mahsuller Ofisi Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Aktaş verdi.

ÖDÜLLERİNİ ALDILAR
Son Yarışma ise “Bayat Ekmekten Neler Yapılır” yarışmasında öğrenciler hünerlerini sergiledi. Yiyecek içecek bölüm öğretmenlerinden Gıda Mühendisi Selam Karakoç 10 öğrencisiyle 10 çeşit yarışmaya bayat ekmekten yapılan Tatlı, yemekleri 8 kişiden oluşan jüriye sundular. Jüri Patates köfte, Ekmek Aşı, Köfte Kebap, Elmalı top, Kurabiye Pizza, Yaş Pasta, Ekmek Tatlısı sunumlarında jüriden alınan puanlarla 1. Yaş pastada Hande Sarıtaş. 2. Elalı Top’ da Nurbanu Özel. 3. Pizza’ da Tuğba ışık ödüllerini halk Eğitim Müdürü Yetiş Şahin’den aldılar.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu