Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
ManşetSağlık

Organ bağışı hayati önem taşır

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Emel Yüksel organ bağışının hayati önemine dikkat çekerken şehirde organ bağışı üzerine yaptıkları çalışmalara değindi.

 

YÜZDE 78’İ İZİN VERMEDİ

Organ bağışında bulunan vatandaşların bu bağışlarına sonrasında izni gereken akrabalarının yüzde 78’inin izin vermediğine değinen Dr. Emel Yüksel, ülke üzerinde organ ihtiyacının durumundan bahsetti. Yüksel, “Ülkemizde 21.533 ‘ü böbrek olmak üzere 27.755 hasta organ beklemektedir. Organ nakli konusunda en çok merak edilen hususlardan biri de ‘beyin ölümü’ kavramı. Beyin ölümü, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümü olmaksızın kaybıdır. Beyne kan gitmez ve bitkisel hayattan farklıdır. Bitkisel hayatta solunum ve beyin fonksiyonları devam ederken, beyin ölümünde bunlar yoktur. Kısaca, her ölüm bir beyin ölümüdür. Beyin ölümünün gerçekleştiğine Kardiyoloji, Nöroloji, Nöroşirurji ve anestezi uzmanlarından ikisi onay verir”

 

AİLEYE TESLİM EDİLİR

“Beyin ölümü gerçekleşen şahıs, aile onay verdiği takdirde organları alınır ve vücut bütünlüğü bozulmadan aileye teslim edilir. Alınan organlar 2238. Sayılı organ ve doku alınması, saklanması ve nakli hakkındaki kanun gereği ulusal koordinasyon sistemi ile belirlenen hastaya nakil gerçekleştirilir. Nakilde tıbbi aciliyet, doku uyumu ve mesafe önem teşkil eder. Herhangi bir ırk, cins ayırımı yapılması söz konusu değildir. Ülkemizde böbrek nakillerinin yüzde 70‘i canlıdan, %30 kadavradan gerçekleşirken; İngiltere’de yüzde 20 canlıdan, yüzde 80 kadavradan gerçekleşir. Ülkemizde organ bağışı hakkında farkındalık henüz oluşmadığından Avrupa ülkelerinin en gerisinde bulunmaktayız. Ülkemiz içinde ise doğudan batıya gidildikçe bağış oranı artmakta olup, ilimiz Kırıkkale organ bağışında ne yazık ki 62. sıradadır” dedi.

 

“ORGANLARINIZIN TOPRAK OLMASINA İZİN VERMEYİN”

Özellikle okul çağı lise ve dengi okullarda organ ve doku bağışının önemini anlatarak onlarda farkındalık yaratmaya çalıştıklarından söz eden Dr. Emel Yüksel, “İleriye yönelik bir çalışmaydı bu çünkü 18 yaş altında organ bağışı alamadığımız için onları bilgilendirip sonrası için bir yatırım olarak düşündük, bu çalışmaları biz. Bunun yanı sıra devlet kurumlarını gezdik. Onlara ‘Organ bağışı nedir?’ den başlayarak organ bağışı nasıl yapılır, ne durumlarda yapılır, kimlere yapılır, kimlerden alınabilir, bununla ilgili çalışmalar yaptık. Gittiğimiz yerlerde direk organ bağışı kartları doldurarak insanların organlarını bağışlamalarını sağladık. Genel olarak bu konuda eğitimler düzenliyoruz. Bunun haricinde stantlar açıyoruz, halkı sık kullandığı alışveriş merkezleri, çarşı ve meydan gibi alanlarda bu stantlarımız vardı, üniversitemizin kapısında da açtık”

 

HER BİREY ORGAN BAĞIŞI YAPABİLİR

“Üniversiteli öğrenciler konusunda biraz daha duyarlıyız, onları öncelikli olarak kazanmak istiyoruz. Bu stantlarda başvuru formlarımız oluyor, bilgilerini alıyor ve organ bağışı kartlarını veriyoruz. Allah korusun, Allah geçinden versin başlarına bir şey gelirse ve şartlar uygun olursa kartı görerek ve yakınlarından izin alınarak organ nakli yapabiliyoruz. Eğer tabii yakını izin vermezse yine alınamıyor kişide organ veya doku. Stant açtığımız yerlerden en çok bağışı ise biz polis okulumuzdan aldık, Allah oradaki arkadaşlarımızdan razı olsun. 2238 sayılı yasaya göre 18 yaşını doldurmuş ve akli melekelere sahip her birey organ bağışı yapabilir. Organ bağışınızı size en yakın hastaneye veya İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapabilirsiniz.  Organlarınızın toprak olmasına izin vermeyin.” şeklinde konuştu.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x