Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşetSağlık

Organa ihtiyaç duyma ihtimali, Bağış ihtimalinden daha fazla

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Organa ihtiyaç duyma ihtimali, Bağış ihtimalinden daha fazla

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kamu kurum ve kuruluşlarında organ ve doku bağışı farkındalığını arttırmak amacıyla Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında vatandaşlara bilgilendirme yapıldı. İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, organa ihtiyaç duyma ihtimalinin, organ bağışlama ihtimalinden daha yüksek olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

 

YOĞUN ÇABA VE GAYRET

Kırıkkale Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanında gerçekleştirilen tanıtım standına Müdür Yardımcısı Dr. Adem Yeni, Şube Müdürü Dr. Emel Yüksel ve ilgili birim personeli katıldı. Organ Bağışı haftası çerçevesinde lise ve dengi okullar ile Kırıkkale’de bulunan resmi kurumlara eğitimler verilerek bağışçılardan bağış talebi toplandı. Halka konu hakkında bilgi vermek ve organ bağışına bakış açılarını değiştirmek adına İl Sağlık Müdürlüğü olarak yoğun çaba ve gayret sarf edildiğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, organa ihtiyaç duyma ihtimalinin, organ bağışlama ihtimalinden daha yüksek olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

 

BEYİN ÖLÜMÜ NEDİR?

Ülke genelinde 21 bin 533’ü böbrek olmak üzere 27 bin 755 hastanın organ beklediğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, organ nakli konusunda merak edilen hususlardan birisini “beyin ölümü ” kavramı olduğunu, beyin ölümünün, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümü olmaksızın kaybı olduğunu söyledi. Güngüneş “Beyne kan gitmez ve bitkisel hayattan farklıdır. Bitkisel hayatta solunum ve beyin fonksiyonları devam ederken, beyin ölümünde bunlar yoktur. Kısaca, her ölüm bir beyin ölümüdür. Beyin ölümünün gerçekleştiğine Kardiyoloji, Nöroloji, Nöroşirurji ve anestezi uzmanlarından ikisi onay verir. Beyin ölümü gerçekleşen şahıs, aile onay verdiği takdirde organları alınır ve vücut bütünlüğü bozulmadan aileye teslim edilir. Alınan organlar ulusal koordinasyon sistemi ile belirlenen hastaya nakil gerçekleştirilir. Nakilde tıbbi aciliyet, doku uyumu ve mesafe önem teşkil eder. Herhangi bir ırk, cins ayırımı yapılması söz konusu değildir.

 

KIRIKKALE 62’İNCİ SIRADA

Ülkemizde böbrek nakillerinin yüzde 70’inin canlıdan, yüzde 30’unun kadavradan gerçekleştirildiğine işaret eden İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, doğudan batıya gidildikçe bağış oranının arttığını, Kırıkkale’nin organ bağışında 62. sırada olduğunu söyledi. Güngüneş “Diyanet işleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile herhangi bir maddi çıkar söz konusu olmaksızın, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. 18 yaşını doldurmuş ve akli melekelere sahip her birey organ bağışı yapabilir. Organ bağışınızı size en yakın hastaneye, ehliyet alırken Emniyet Müdürlüğü’ne ya da İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapabilirsiniz” sözlerinde bulundu.

 

GENÇLER BİLİNÇLİ

Kurulan stantta gün boyunca halka bilgilendirmeler yapıldığına ve organ bağışlamanın önemine dikkat çeken İl Sağlık Müdür Yardımcısı Adem Yeni ise, “Organ Bağış Haftası kapsamda bir haftalık bir eğitim programımız vardı. Son iki gündür de organ bağışını insanlara alıştırmak için kampanya tarzında bilgilerini alıyoruz. Onların organ bağışında bulunması için teşvikte bulunuyoruz. Eğer soruları varsa onların cevaplarını veriyoruz. Üniversite öğrencilerinden yoğun ilgi oluyor. Genç kesim organ bağışına olumlu yaklaşırken, maalesef yanlış bilgilendirmekten dolayı belli yaşın üstündeki insanlar pek talep göstermiyor” dedi.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x