Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
ManşetSağlık

Ramazan’da nasıl beslenmeliyiz?

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Özel Kırıkkale Yaşam Hastanesi Diyetisyeni Ecem Arslan, Ramazan ayına yönelik beslenme uyarılarında bulundu.

 

ARSLAN BİLGİLER VERDİ

Mübarek Ramazan ayı başladı. Cumartesi gününden bu yana sağlığı izin veren ve tutabilenler oruç tutuyor.  Peki Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye nasıl dikkat etmeliyiz neler tüketmeliyiz? İşte bu soruların yanıtlarını Özel Kırıkkale Yaşam Hastanesi Diyetisyeni Ecem Arslan verdi. Oruç  tutanların beslenme ve uzun süre aç kalmaya yönelik neler yapmaları gerektiği anlatıldı. Arslan, “Tutulan oruçta uzun süre aç kalınması metabolizmayı yavaşlatır ve besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Açlık sonucunda vücut hareketlerimiz yavaşlar ve metabolizma hızımız düşer” dedi.

 

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Oruç ve beslenme konusunda önemli uyarılarda bulunan Arslan, şunları söyledi: “Ramazan ayında özellikle bu dönemde uzun süre aç kalmak durumundayız. Bunun için beslenme ve uzun süre aç kalmaya dikkat etmeliyiz. Vücudumuz uzun süre aç kalacak. İftar sofrasında ani ve fazla miktarda yemek yenmesi, yemek sonrasında kan şekerinin hızlı yükselmesi ve ardından hızlı düşmesine neden olur. Bu durumu genelde iftar sonrasında kendimizi yorgun, bitkin hissetmemizle, üşümemizle hissederiz. Ayrıca açlık durumunun uzun süre devam etmesi baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik, uykuya eğilim, sinirlilik, hazımsızlık, şişlik, ekşime gibi sorunlara da neden olur ve iş verimi düşer. Bu gibi etkilerin görülmemesi için özellikle bu yıl daha farklı bir şekilde sahur ve iftar yapılmalıdır. Aksi durumda uzun süreli açlıklar sonucunda daha sık ve ciddi sağlık problemleri oluşabilir.

 

4 ÖĞÜN YAPILMALIDIR

Ramazanda 4 öğün yapılması önerilmelidir. 1 öğün kahvaltı olarak düşünülen sahurdur. İftar 2’ye bölünmekledir. 1. iftarda kan şekerini çabuk etkilemekten kaçınılacak besinler tüketilmelidir. Bu öğle yemeği mantığında olmalıdır. 1 öğünün ardından 1 saat ara vererek esas akşam yemeği yani 2. iftar yapılmalıdır. Ana yemek olarak tüketim yapılmalıdır. Ardından gece yapılacak ara öğünde 4. öğünü oluşturmalıdır. Bu şekilde az ve sık yeme mantığını az da olsa uygulamaya çalışılmalıdır.

 

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT

Daha sıcak mevsimlerde tutulan oruçla birlikte vücut daha fazla su kaybedebilir. Dikkat edilmesi gereken ilk nokta sahur ve iftarda yeterli sıvı alımıdır. Sıvı tüketimini artırmak için iftarda ilk yemek olarak çorba tercih edilebilir. Gün içinde susuz kalınacağından iftar ile sahur arasında sıvı ihtiyacı çok iyi karşılanmalı. En az 2-2,5 litre su içilmeli, ayrıca ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, çorba, komposto gibi içeceklerle sıvı alımı artırılmalı.

 

İFTARDA NELER YENMELİ?

– Yemeğe ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanmalıdır. Bağırsak problemi olanlar çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler.

– Etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği

– Yoğurt ve meyve

– Tatlı olarak sütlü tatlılar

 

SAHURDA NELER YENMELİ?

– Protein içeriği fazla olan gıdalar (midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler) yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar,

– Kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir.

– Bol sıvı alınmalıdır. Su içilmelidir.

– Meyve yenilebilir.

– Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir.

– Sadece su içerek oruç tutmak sakıncalı. Bu durumda yorgunluk, dikkatte azalmalar olur.

– Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer ve halsizlik, baş ağrısı görülür.”

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x