Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşet

Şehit ve gazilere tazminat ödenecek

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

 

Askerlik yükümlülüğünü yerine getirirken ölen veya engelli hale gelenlere bir defaya mahsus tazminat ödenecek. Askerlik yükümlülüğünü yerine getirirken ölen veya engelli hale gelenlere tazminat bir defaya mahsus verilecek, daha sonra engelli durumunun arttığı ve maluliyet derecesinin yükseldiği gerekçesiyle yeni bir ödeme yapılmayacak.

 

Esaslar belirlendi

Askerlik Yükümlülüğünü Yerine Getirirken Ölen veya Engelli Hale Gelenlere Tazminat Ödenmesi Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak 31 Temmuz 2013’den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Söz konusu yönetmelikte, barışta ve seferde askerlik yükümlülüğünü yerine getirirken, aylık bağlanmaması veya tazminat ödenmemesi kaydıyla ölenlerin dul ve yetimlerine, askerliğe elverişsiz olacak şekilde engelli hale gelenlerin ise kendilerine ödenecek tazminata ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

 

Tarihler başlangıç olacak

Buna göre, yükümlüye tazminat ödenebilmesi için ölümünün veya askerliğe elverişsiz olacak şekilde engelli hale gelmesinin yedek subaylar için askerliğe sevk edildiği tarihle sınıf okulunda geçen sürenin bitiş tarihi olacak. Milli Eğitim Bakanlığı emrine yedek subay öğretmen olarak tefrik edilenler için askerliğe sevk edildikleri tarihle temel askerlik eğitimi süresinin bitiş tarihi, kısa dönem erbaş ve er olarak askerlik hizmetine alınanlar için askerlik hizmetinden sayılan sürelerde olmak kaydıyla askerliğe sevk edildikleri tarihle askerlik hizmet süresinin bitiş tarihi arasında meydana gelecek.

 

Komisyon yetkili

1111 sayılı Askerlik Kanuna tabi yükümlüye tazminat ödenebilmesi için ölümünün veya askerliğe elverişsiz olacak şekilde engelli hale gelmesinin, askerlik hizmetinden sayılan sürelerde olmak kaydıyla askerliğe sevk edildiği tarihle askerlik hizmet süresinin bitim tarihi arasında olacak, yükümlünün gerek süresinden önce, gerekse süresinde terhis edilmiş olsa bile, devam eden tedavisi sonucunda askerliğe elverişsiz hale gelecek şekilde engelli hale gelmesi şartı aranacak. Öte yandan yükümlünün ölümü halinde dul ve yetimlerinden herhangi birine, engelli hale gelmesi durumunda ise kendisine aylık bağlanmaması ya da tazminat ödenmemiş olması, engelli hale gelenlerin kendisinin veya vasisinin, ölenlerin dul ve yetimlerinin müracaatı, ilgili komisyonca tazminat ödenmesi kararı verilmesi gerekli olacak.

 

Tazminat koşulları

Yükümlünün, hava değişiminin askerlik hizmetinden sayılan bölümünü aşan sürede hava değişimine neden olan hastalık nedeniyle askerliğe elverişsiz olacak şekilde engelli hale gelmesi veya ölmesi, kışlada geçen ve askerlik hizmetinden sayılmayan istirahat süreleriyle hizmetten men cezalarının infaz sürelerinde askerliğe elverişsiz olacak şekilde engelli hale gelmesi veya ölmüş olması tazminat ödenmesine engel olmayacak.

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu