Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
ManşetYahşihan

“Şehrin önünü açıyoruz”

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

ÜLKE TV SIRADIŞI PROGRAMINA YAHŞİHAN EV SAHİPLİĞİ YAPTI. BELEDİYE BAŞKANI SUNGUR CANLI YAYINDA YAHŞİHAN’I TANITTI.

HABER; FATİH GENÇER

Ülke TV Sıradışı Programı’na Yahşihan ev sahipliği yaptı. Belediye Başkanı Ahmet Sungur canlı yayınlanan programda Yahşihan İlçesi’ni tanıttı. Sungur, Yahşihan’ın en büyük sorununun resmi nüfusu ile canlı nüfusu arasındaki uçurum olduğunu söyledi. Sungur, Yahşihan’ın nüfus ve yatırım anlamında şehrin önünü açtığını söyledi.

Önemli isimler geldi

Ülke TV’de Turgay Güler’in sunduğu program Yahşihan Yenişehir Mahallesi’ndeki bir kafeteryadan canlı yayın yaptı. Belediye Başkanı Ahmet Sungur’un davetlisi olarak Yahşihan’a gelen Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert, Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, Star Gazetesi Yazarı Ahmet Kekeç ve CHP eski Parti Meclisi Üyesi Siyasi Yorumcu Savcı Sayan, Yahşihan’ı konuştu. Program Yahşihan isminin tarihçesi hakkında Belediye Başkanı Sungur’un tanıtımı ile başladı. Sungur şunları söyledi;

Canlı nüfus 70 bin

“Yahşihan’lın ismini Timur koymuştur. Ankara savaşına giderken burada konaklıyor. O dönem buralarda hanlar var. “Ne kadar yahşi bir yer” diyor. Sonra “İsmi Yahşihan” olsun diyor. 17 bin nüfusu var. Günlük canlı nüfusumuz 70 bin. 30 bin üniversite öğrencimiz var. Organize sanayi bölgesi ve sanayi sitesi ilçemiz sınırları içerisinde. Devlet Mahsulleri Ofisi, İl Özel İdaresi, Polis Meslek Yüksek Okulu gibi resmi daireler sınırlarımız içerisinde. Canlı nüfusumuz bu yüzden 70 binin altına inmemektedir.

“17 binlik bütçe ile…”

Turgay Güler Sungur’un bu açıklamalarının ardından, “Sıkıntılı bir durum 17 binlik bütçe ile 70 bine hizmet etmeye çalışıyorsunuz” yorumunda bulundu. Sungur ise; “Bizi en iyi anlayanlar turistik bölgelerdeki belediye başkanlarıdır. Ocak ayı itibariyle açıklanan nüfuslarla yaz nüfusu arasında çok  büyük uçurumlar oluyor. Aynı sıkıntıyı biz yaşıyoruz. Yahşihan sınırları içerisinde üniversite bulunan tek ilçe bildiğim kadarıyla. Zorlukları aşmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.

“Bir torba yasada da bu sıkıntıya çözüm yer almalı”

Turgay Güler bu açıklamanın ardından, “Bunun bir çaresi bulunmalı. İstanbul Eminönü Fatih’e bağlanmadan önce sıkıntılıydı. 3 milyon gündüz nüfusu olan ama gece nüfusu olmayan bir ilçe. Gece 3 milyon kişinin bıraktığı çöpü alıyorsunuz, 3 milyon kişiye hizmet ediyorsunuz ama gelgelelim bütçeden 3 milyon kişinin payını alamıyorsunuz. Biz bu durumu burada gündeme getirmiş olalım. İnşallah bir torba yasada da bu durumda olan ilçelerimize fayda sağlayacak düzenlemeler yapılır” dedi.

“Yenilikler getirdik, yenilikler getireceğiz”

Güler Sungur’a bu kez, “Vizyonunuzdan biraz bahseder misiniz? Yahşihan’da ne yapmayı düşünüyorsunuz?” diye sordu. Sungur bu soruyu şöyle cevapladı; “Bu ikinci dönemimiz. Yahşihan’da büyük yenilikler yaptığımızı düşünüyoruz. Yeniliklere devam etmemiz gerekiyor. Şuan bulunduğumuz bölge Yenişehir Mahallesi’dir ve üniversite öğrencilerinin bulunduğu bir bölgedir. Biz Yahşihan’ı 5 değişik bölge olarak değerlendiriyoruz. Kırıkkale il merkezi dahil nüfus hareketliliğine baktığımızda Yahşihan nüfusu artan tek yerleşim alanıdır. Bu konuda şehrin önünü açtığımızı düşünüyoruz. Buraya gelen yatırımcılara elimizden gelen desteği gösteriyoruz.

“Konut sektörüne destek veriyoruz”

Buraya müteahhitler geliyor. Konut fiyatları biraz yüksek ama öğrencilerin burada yerleşik düzene geçmesi için konut sektörünü destekliyoruz. Bulunduğumuz bu alan içerisinde 10 bin civarında öğrenci kardeşimiz ikamet etmekte. Ancak bu nüfus ilçe nüfusuna dahil olmuyor. Geri dönüşümü olmasa da, biz bu alana da tüm belediye hizmetlerini sunuyoruz. İller Bankası’ndan 17 bin nüfusa göre bütçe geliyor, biz 70 bine hizmet veriyoruz. Bunu yaparken zorluklak çekiyoruz. Bunun üstesinden geleceğimizi düşünüyoruz. Genç bir kadro ve genç bir ekibe sahibiz. Sağolsun devlet büyüklerimiz bu konuda bize yardımcı oluyorlar.

“Esnafı öğrencinin yerleşimine getirdik”

Önceki yıllarda esnafımız, ‘Üniversiteliler merkeze gelmiyor’ diye serzenişte bulunurlardı. Bizler de onlara üniversite gençliği gelmiyorsa, siz onlara gidin dedik ve bu bölgeye yapılan yatırımları destekledik” dedi.

Önemli proje

Bu sırada söze dahil olan Savcı Sayan; “Yahşihan’ı begendim. Misafirperverliği güzel bir yer. Kardeşçe yaşamın sergilendiği bir yer. Biz Ahmet Bey’le Van’da tanıştık. Orada bana, ‘Ben Van’ı Kırıkkale’ye, Kırıkkale’yi Van’a getirebilirsem kardeşliğe daha büyük bir fayda sağlarım’ düşüncesini bizimle paylaştı. Bu çok güzel bir proje. Batıdaki belediyeler ile doğudaki belediyer insanları kaynaştıracak böylesine projelere imza atarsa, bu ülkede beraberliği istemeyenlerin önemlerinin kalmadığını göreceğiz. Ben bu noktada Ahmet Başkan’a teşekkür ediyorum. Bence bu proje şehirlere yapılan yatırımların en büyüğü olacaktır. Kırıkkale’yi çok sevdim, Yahşihan’ı da çok sevdim. İnsanları çok güzel, zaten Anadolu böyle bir yer” diye konuştu.

“Kırıkkale’yi çok iyi tanıyorum”

Güler, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert’e “Kırıkkale ve Yahşihan’ı nasıl buldunuz?” sorusunu yöneltti. Cömert bu soruya şöyle cevap verdi; “Kırıkkale’ye gelirken Yahşihan’dan geçiyoruz. Bunu hep hatırladım. Ankara’da çok ikamet ettim. 10 seneden fazla ikamet ettim. Kırıkkale’ye gelirdik. 80’li yıllarda Kırıkkale’de çok dostumuz vardı. Hatrı sayılır dostlarımız vardı. Onlarla birlikte olurduk. Haydar Keskin Bey vardı, Süreyya Bey vardı. Sultan Sofrası isimli bir mekanı vardı. Abdullah Ayvacı Bey vardı. Fehmi Kayabaşı hatırladığım isimlerden. Öykücü bir arkadaşımız vardı, Necip Tosun Kırıkkalelidir. Ömer Lekesiz aslında Yozgatlıdır ama ailesi ile birlikte uzun zaman burada kalmıştır. Rahmetci Cahit Yeşilyurt ve Rahmi Kaya buralıdır. Beşir Atalay’ın buradaki rektörlük döneminde de buraya gelip gitmişliğimiz var. Edebiyatçı ve şair arkadaşlarımız bu üniversitede görev yaptı. Şimdi buradalar mı bilmiyorum.

“İnsanları harika”

Kırıkkale ile tanışıklığımız bu bakımdan var. Kırıkkale tipik Orta Anadolu şehirlerinin özelliklerini yansıtıyor. Kırıkkale’nin ortaya çıkışı MKE silah fabrikasındandır. Silah Fabrikası ile burada bir nüfus teşkil etmiş. Yahşihan Kırıkkale’den daha eski. İnsanları harika bir yerleşim. Sevilecek bir yer”

“Birbirinden ayırt edemezsiniz”

Güler, Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk’e Kırıkkale insanı ile Ankara insanını birbirinden ayırabilir miyiz?” sorusunu yöneltti. Öztürk, “Kırıkkale ile bölgesinde yer alan şehirleri birbirinden ayırmak zordur. Çünkü Kırıkkale MKE ile birlikte bölgesinden göç almış ve bölgenin insanının oluşturduğu bir şehir. Kırıkkale ile Ankara’yı fiziki olarak ayıran Elmadağ İlçesi var. Yahşihan buranın asıl yerleşim yeri olan bir ilçe. Kırıkkale ise toplama bir şehir. Bu örnekler ülkemizin birçok yerinde var. Örneğin Karabük bir ildir ancak Safranbolu daha eski bir yerleşimdir. Kırıkkale ile Ankara’yı, Kırşehir ile Çankırı’yı ayırmak biraz zordur” diye cevap verdi.

“Eski yollar berbat haldeydi”

Güler, “Ahmet Kekeç ile biz daha çok Kırşehir ile Mucur ilişkisini daha iyi biliriz” dedi. Bu sırada sohbete dahil olan Star Gazetesi Yazarı Ahmet Kekeç, “Kırıkkale’yi de iyi biliriz. Ben son zamanlarda şahsi aracımla bu civarlardan çok gelip geçtim. Çok eskiden yollar çok kötüydü. Özellikle Ankara-Kırıkkale arasındaki yollar berbattı. Şimdi de çok iyi bir yol var. Yahşihan’a ben ilk kez geliyorum. Kırıkkale’yi daha önce de görmüştüm. Başkan Bey’le Van’da tanışmıştık. Bizim için Anadolu’ya gittiğimizde şöyle bir duygu oluyor. Anadolu’dan çıkmayız ama büyük kentler bizi bir şekilde çerçeveliyor yada dönüştürüyor. Büyük kentlerin insan ilişkileri ve alışkanlıkları davranışlarımızı belirlemeye başlıyor. Anadolu’ya gittiğimizde kendimize geliyoruz. Van’da bu duyguyu Ahmet Bey ile birlikte yaşadık. Orada harika bir ortam vardı, burada da öyle. Yahşihan da Anadolu’nun tipik özelliklerini barındıran bir yer. Anadolu’ya hiç gitmeyen insanlara tavsiyem Anadolu’yu gezmeleridir. Farklı bir hava bulacaklar ve kendilerine gelecekler”

İkinci kısımda ülke gündemi konuşuldu

Programın ikinci kısmında İŞİD terör örgütü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TÜSİAD’ta yaptığı konuşmaların değerlendirildiği  söyleşi yapıldı.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu