Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşet

SURİYELİLER TARLALARDA ÇALIŞIYORLAR

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

İç savaş ve açlık nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan yaklaşık 350 Suriyeli, Niğde’de şeker pancarı, fasulye ve mısır, nohut, çekirdek tarlalarında çapa yaparak hem savaşın olumsuz izlerinden kurtulmaya hem de kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor

Suriye’deki iç savaştan kaçarak çocuklarıyla Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, Niğde’de kurdukları çadırlarda barınıp tarlalarda çapa yaparak hayata tutunuyor.
Yaklaşık 6 ay önce Niğde, Kırıkkale, Yozgat, Kırşehir gibi şehirlerin ilçelerine yerleşen, çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu mevsimlik işçiler, kurdukları çadırlarda barınıp, tarlalarda çalışarak geçimlerini sağlıyor.
Sabahın ilk ışıklarıyla mesaiye başlayan sığınmacı işçiler, ekmek paralarını çıkarmak için gün batımına kadar şeker pancarı, fasulye ve mısır tarlalarında çalışıyor.
Mevsimlik işçiler arasında yer alan 10 çocuklu Suriyeli çift de çocuklarıyla çapa yaparak hem ekmeğini topraktan çıkarıyor hem de iç savaşın olumsuz izlerini unutmaya çalışıyor.
GÜNLÜK 40 LİRA KAZANIYORLAR
Eşi Recve Elderviş (42) ve 10 çocuğuyla Türkiye’ye sığınan Hüseyin Elrideyni (44, iç savaş ve açlık nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirtti.
Türkiye’de tarlada çalışarak hayat mücadelelerini sürdürdüklerini dile getiren Elrideyni, Türk hükümetine teşekkür ederek, “Bize kucak açan Türkiye’ye minnettarız.” dedi.
Çocuklarının bazılarının da tarlada çalışarak aile bütçesine katkı sağladığını anlatan Elrideyni, kendi ayakları üzerine durmaya çalıştıklarını söyledi.
Babası ile tarlada çapa yapan 11 yaşındaki Muhammed de sabah erken saatlerinden itibaren tarlanın yolunu tuttuğunu, yaklaşık 8 saat çalıştığı tarlada şeker pancarı, fasulye, mısır gibi bitkilerinin diplerindeki otu çapaladığını anlattı.
Zorlu mesailerinin ardından çadıra döndüğünde kardeşleriyle ilgilendiğini ve annesine yardımcı olduğunu aktaran Muhammed Elrideyni, Suriye’yi çok özlediğini ifade etti.
Ülkesinde bıraktığı arkadaşlarını ve babaannesini çok özlediğini dile getiren Muhammed Elrideyni, “Suriye’de olsaydım okuluma devam ederdim. Mühendis olmak istiyorum. Türkiye’de çalışıp para biriktirmek istiyorum. Suriye’ye dönüşümüz olursa kazandığım paraları orada harcamayı düşünüyorum. Suriye’ye dönmek istiyorum. Suriye’de bıraktığım arkadaşlarım Ali ve Aziz ile babaannemi çok özledim. Onları orada bıraktığım için çok üzülüyorum.” dedi.
Tarım işçilerinden sorumlu Mehmet Kuş ise Suriyeli sığınmacıların geçimlerini zor şartlarda kazandıklarını söyledi.
Kuş, ırgatların maddi durumlarının kötü olduğunu belirterek, “Yeme içmeleri çok zayıf. Kışın geçinebilmeleri için şimdi para kazanmaları gerekiyor. Çocuklarıyla birlikte çalışıyorlar. Yoksa durumları perişan.” ifadelerini kullandı.
 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x