Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiGündemManşet

Tarla faresi ile mücadele

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, çiftçileri artan tarla farelerine karşı mücadele yapılması gerekenler konusunda uyardı.

BÜYÜK ÖLÇÜDE ARTTI
Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş yapılan incelemelerde Çiftçilerin gelir kaynakları buğday ve arpanın, en önemli zararlılarından birisi olan tarla faresinin son günlerde büyük ölçüde arttığını gözlemlediklerini bildirdi.

KAPAN KURMAK TA ÖNEMLİ MÜCADELE YÖNTEMLERİDİR
Yetkililer, “Tarla fareleri toprakta açtıkları galerilerde yaşarlar. Bir galeride 4-12 adet giriş deliği olabilir. En çok geceleri aktiftirler. Yılda 4-6 doğum yaparlar ve ortalama 5-6 yavru verirler. Böylece hızla çoğalırlar. Ortalama ömürleri 3-4 yıldır. Tarla fareleri, tüm sebze ve meyveler, çayır, mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, yonca ve Mısır tohumu, meyve ve yeşil aksamları, ayrıca orman fidanlarının gövdelerini, kök boğazını yemek, kemirmek, kesmek suretiyle zarar yaparlar. Popülasyon fazla ise zarar yüzde 100’e ulaşabilir. Kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlar; doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda tarla farelerini baskı altında tutarlar. Bu doğal düşmanları korumak için, avlanmamak ve gereksiz ilaç kullanmamak gereklidir. Derin toprak işleme, münavebe, tarla temizliği, delikleri su ile doldurmak, kapan kurmak ta önemli mücadele yöntemleridir”.

KİMYASAL MÜCADELE İLKBAHAR VE GEÇ SONBAHARDIR
“Kimyasal mücadelede ise en etkili dönem, kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar ve ayrıca geç sonbahardır. Tarlada 25 m2’de 5 işlek delik sayıldığında mücadele gerekir. Her işlek beslenme deliğine 5’er adet zehirli yem, tahta kaşık ile bırakılır. Çinko fosfürle hazırlanan yemden yiyen farenin sinir sistemini felç olur ve iç kanama geçirerek deliğin içinde ölür. Uygun olmayan ilaçlarla hazırlanan yemler ise; farenin dışarıda ölmesine sebep olup, bunları yiyen diğer hayvanları da öldürerek yaban hayatını yok etmektedir. İlaçlama sonrasında tarlalar gezilip, fare ölüleri toplanarak imha edilmelidir. Çiftçilerimizin büyük oranlarda zarar görmelerini önlemek için mutlaka toplu ve tarama mücadele yapmaları şarttır. Tarla faresi ile mücadelede kullanacakları zehirli yem temini için üreticilerimizin İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaatları gerekmektedir”

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu