Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiKırıkkaleManşet

Tüfek gitti!

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

2012’nin son günlerinde Kırıkkale’nin heyecanla beklediği Milli Piyade Tüfeği üretimine gölge düşüren bu fotoğrafı unutmadık. Bu fotoğraf MPT’nin özel sektör üretimine açılması tartışmalarının yapıldığı bu günün geleceğinin en büyük ispatıydı!

Tüfek gitti! - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriİDDİALAR BİR BİR GERÇEK OLUYOR
MPT sürecinin en başından beri özel sektör tartışmaları yapılıyor. Bugün o tartışmalar ve iddialar bir bir gerçeğe dönüşüyor. Özel sektörün alt yüklenici ünvanından üretici ünvanına kavuşacağı günümüzde, gazetemizin sürecin başından beri kamuoyuyla paylaştığı iddialar bir bir gerçekleşiyor. Kırıkkale için hayati önem taşıyan MPT’nin özel sektöre ikram edilmemesi yönünde işçilerin ve sendikanın çabasının yeterli olmayacağı üst kademelerde yapılan planlamalarla netlik kazanıyor.

İKİNCİ ÜRETİM HATTI GELİYOR
Aslında sürecin buraya geleceğinden herkes emindi. Sürecin başında farklı ağızlardan yapılan resmi açıklamaların birbirini tutmaması özel sektör iddialarının ispatı niteliğindeydi. İşçiler, “Ne kadar isterlerse üretiriz” diye haykırırken, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın ikinci bir üretim hattının oluşturulması yönündeki ısrarı gerçekleşmek üzere. “Bir türlü testlerden geçemeyen özel sektör, ikinci üretim hattında MKE işçilerinin vereceği eğitimle üretim yapacak” iddiaları ise MPT’de varılan son noktayı gözler önüne seriyor.

Tüfek gitti! - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriFOTOĞRAF GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞMÜŞTÜ
Amerika Las Vegas’ta bir kumarhanede çekilen fotoğrafta,  Savunma Sanayi Müsteşarlığı Milli Piyade Tüfeği Heyeti’nin soy isimlerine ulaşamadığımız üyeleri Gökhan ve Ercüment  Bey, heyet üyelerinin tam ortasındaki kişi ise Kale Kalıp Müdürü Şenel Canik yer almıştı. Fotoğraf, MPT sürecinde özel sektörün yer alacağı tartışmalarının ilk kez yapıldığı günlerde gündeme bomba gibi düşmüştü.

BAYAR’IN AÇIKLAMALARI İDDİALARI DOĞRULAMIŞTI
Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar o günlerde “Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) bununla ilgili tüm çalışmalarını tamamladı. Tasarım anlamında desteğe ihtiyacı oldu ve proje özel sektöre indi. Üretim kısmında da özel sektörden şirketler görev alacak. Bir kaç şirketin kapasitesine ihtiyacımız olacak. Yan sanayiye de büyük iş düşecek. 2013 yılında seri üretime başlamayı planlıyoruz” demişti.

Tüfek gitti! - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriATALAY DA SÖYLEMİŞTİ
Fotoğrafın yayımlanmasının ardından biribiri ardına resmi ağızdan açıklamalar yapıldı. Özel sektörün alt yüklenici ünvanından öteye gidemeyeceği, ancak ve ancak MKE kapasitesi üzerinde bir sipariş verilirse, o zaman özel sektörün üretim yapacağı resmi ağızlardan kamuoyu ile paylaşılmıştı. Örneğin Beşir Atalay, “MPT üretimi MKE ağırlıklı yapıcak. Yıllık 35 bin tüfek üretilecek. Bunun 20 bini MKE tarafından, kalan kısmı ise özel sektör tarafından üretilecek” demişti.

9 KASIM’DA YAYIMLANAN HABER
Gazetemizin tüm olan biteni kamuoyuyla paylaştığı haberler MTP gündeminin nabzını tutmuş ve kafalardaki soru işaretlerine en net cevapları oluşturmuştu. Gazetemizin son olarak 9 Kasım 2013 tarihinde yayımladığı haberin ardından bugün yine özel sektör tartışmaları başladı. Kamuoyunun merak ettiği tüm soruların cevabı ise sadece iki kelime, “Tüfek gitti” İşte gazetemizin 9 Kasım 2013 tarihinde yayımladığı haber;

MPT’de ‘özel sektör’ gerçeği
Gazetemiz Milli Piyade Tüfeği (MPT) seri üretiminin özel sektöre verileceği iddialarını 12 Aralık 2012’de gündeme getirmişti. Aradan geçen süre zarfında, ‘MKE’nin prestijini artıracak’ diye yapılan üst düzey açıklamalar gündemi unuttursa da, üretimde özel sektör gerçeği bir kez daha gündeme geldi.

BAYAR ÖZEL SEKTÖRÜ İŞARET ETMİŞTİ
Gazetemizin MPT üretiminde özel sektör iddialarını gündeme getirdiği Aralık ayının ortalarında, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar’da özel sektör gerçeğini doğrular açıklamada bulunmuştu. Bayar şunları söylemişti; “Lisanslı üretimi onlara ait. Onlar da Kale Kalıp ile çalışıyor. Üretimden çok tasarım desteği gerekiyordu. Projenin bugünkü aşaması prototip ürün aşaması. Seri üretime geçildiğinde diğer özel şirketler de burada yer alacak. TSK’nın şu an kullandığı G-3’leri yenilememiz lazım. Çok yaygın bir yan sanayi kullanacağız. 2013’te üretim aşamasına geçmek istiyoruz”

Tüfek gitti! - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriBAYAR’IN İKİNCİ AÇIKLAMASI
Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar bir başka açıklamasında ise, “Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) bununla ilgili tüm çalışmalarını tamamladı. Tasarım anlamında desteğe ihtiyacı oldu ve proje özel sektöre indi. Üretim kısmında da özel sektörden şirketler görev alacak. Bir kaç şirketin kapasitesine ihtiyacımız olacak” diyerek MPT’nin seri üretimindeki gerçeği ortaya koymuştu.

‘FİRMA SAHİBİNDEN İTİRAF’
Milli Savunma Bakanlığı onaylı piyade tüfeği üreten Sarsılmaz firmasının sahibi Latif Aral’da MPT’nin özel sektöre yayıldığı gerçeğini şu sözlerle doğrulamıştı; “Biz, Sarsılmaz olarak Milli Savunma Bakanlığı’ndan tek başımıza prototif piyade tüfeği imal etme yetkisini aldık. Şimdi özgün piyade tüfeği imal etme yetkisini bekliyoruz. Biz bu projeyi TÜBİTAK ve 6 üniversite ile birlikte yaptık. Bundan sonra iki tüfek olacak. Biri kamunun yaptığı Milli Piyade Tüfeği, diğer Sarsılmaz’ın üreteceği özgün piyade tüfeği”

‘FOTOĞRAF TARTIŞMA YARATMIŞTI’
Gazetemizin 12 Aralık 2012 tarihli sayısında yer alan fotoğraf da iddiaları güçlendirir nitelikteydi. MPT üretimi için görevlendirilen heyet ile Kale Kalıp Müdürü Şenel Canik’in Las Vegas’da kumar masasındaki fotoğrafı tartışmalara neden olmuştu.

‘SÜREÇ ÖZEL SEKTÖR İÇİN Mİ?’
O dönemde MKE mühendisleri ve işçileri ayağa kalkmış ve MKE çalışanlarının, ‘Dünyada ilki başararak farklı bir teknolojiyle ürettiğimiz MPT testlerden yüzde 100 başarıyla geçti. Özel firmanın tüfeği ise testlerden geçemedi. Süreç özel sektör için bekletiliyor’ sözleri gündeme bomba gibi düşmüştü. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, ‘2013’te seri üretime geçeceğiz’ dediği MPT’nin seri üretimi konusunda henüz bir güncel açıklama yapılmazken, özel sektörün MPT üretimindeki yeri yine gündemi meşgul etmeye başladı. MKE çalışanlarının tepkileri yine kamuoyunda konuşulmaya başlandı.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu