Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiGündemManşet

Tüpraş’ın dev tesisi açıldı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından olan petro –kimya alanında lider konumda bulunan TÜPRAŞ, 2011 yılında temelini attığı 3 milyar dolarlık dev fuel oil dönüşüm tesisi açıldı.

Tüpraş’ın dev tesisi açıldı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri YAPIMINDA 10 BİN İŞÇİ ÇALIŞTI
Tesiste TÜPRAŞ’ın sahip olduğu İzmir, İzmit, Batman ve Kırıkkale’deki rafinerilerinden 1 yılda gelen 4,2 milyon ton fuel oilden,  2,9 milyon tonunu motor ile  3,5 milyon tonunu değerli beyaz ürün ve 700 bin ton petrol koku elde edilecek. Tesis, Türkiye’nin petrol ve petrol ürünlerine harcadığı kaynağın 1 milyar dolarının Türkiye’de kalmasını sağlayacak. Yaklaşık 3 yılda yapımı tamamlanan dev tesisin yapımında 10 bin işçi çalışırken tesis yapımının ardından 500 kişiye iş kapısı oldu.  4 aylık devreye alma sürecini geçirdikten sonra yeni tesisle birlikte TÜPRAŞ’ın tamamı üretimde kullanılmış olacak. Tesiste  Euro 5 standartlarında çevreci beyaz ürün üretimi yapacak.  rafinerilerden gelen ürünler toplam 17 ünite, depolama tankları ve 780 metre uzunluğundaki iskeleden oluşan tesise siyah ürünler deniz ve demiryolu ile getirilecek. Bu nedenle TÜPRAŞ yeni tesisi için T. Esra ve T.Aylin” adlı iki tankeri Tüpraş’ın iştiraki olan Ditaş’ın filosuna kattı.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK RAFİNERİSİ
Koç Grubu’na geçmesiyle önemli yatırımların yapıldığı TÜPRAŞ’a son yapılan 3 milyar dolarlık fuel oil dönüşüm tesisi ile birlikte şimdiye kadar 5.5 milyar dolar yaklaşık 11 milyar liralık yatırım yapıldı. Mevcut haliyle 7.5 milyon ton petrol ve petrol ürünleri işleme kapasitesine sahip olan tesis son yatırımla birlikte petrol ve petrol ürünleri işleme kapasitesini 14. 3milyon tona çıkaracak. İşleme kapasitesinin artmasıyla birlikte TÜPRAŞ alanında Avrupa’nın en büyük rafinerisi haline gelecek.

Tüpraş’ın dev tesisi açıldı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriDEPREM VE PATLAMA  DUYARLILIĞI
Bin 523 dönümlük alan üzerine inşa edilen bir TÜPRAŞ büyüklüğündeki alanın güvenlik sistemleri de son teknoloji ile yapıldı. Kocaeli’nin deprem bölgesinde olduğu gerçeği ve TÜPRAŞ’ın 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Büyük Marmara Depremi’nde yanması nedeniyle tesisin kontrol merkezi ‘Balina’ formunda inşa edildi. Olası bir kaza anında meydana gelebilecek en şiddetli patlamada, çevreye saçılabilecek parçalara da dayanıklı olarak inşa edilen Kontrol Merkezi’nde tüm sistemler bilgisayar ortamında en ince ayrıntısına kadar saniye saniye izlene biliyor.

CİHAN HABER AJANSI İÇERİ ALINMADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TÜPRAŞ’taki programını takip etmek için tesise giriş yapmak isteyen Cihan Haber Ajansı muhabiri Cahit Kılıç ve kameramanı içeri alınmadı. Valilik tarafından akreditasyonu yapıldığı öğrenilen Cihan Haber Ajansı Kocaeli Bürosu çalışanları kapıdan geri çevrildi

ERDOĞAN TÜPRAŞ’TA
Tüpraş’taki tören nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alındı. Körfez’in genelinde ve ana yollarda belirli aralıklarla polis ekipleri bekletildi. Tüpraş ve çevresinde ise güvenlik önlemleri daha da artırıldı. Programa katılanlar arama noktalarından geçirilerek salona alındı. Törene katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip erdoğan, helikopterle Tüpraş’a geldi. Protokol üyeleri Erdoğan’ı karşılayarak salona kadar eşlik etti. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip erdoğan , Enerji Bakanı Taner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık,  Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç,  Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç,  yönetim kurulu üyesi Semahat Ersoy,  Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç,  Petrol İş Sendikası Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar, Petrol İş Şube Başkanı Salih Akduman,  AKP İl Başkanı Mahmut Civelek,  AKP Milletvekili Nihat Ergün Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük ile yüzlerce davetli katıldı.

TEK SEFERDE YAPILAN EN BÜYÜK YATIRIM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın salona gelmesiyle başlayan  açılış töreninde ilk olarak Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut söz aldı. Tesis ile fuel oilin motorin  ve benzine dönüştürüleceğini söyledi. Yavuz Erkut’un ardından söz alan Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç bir defada yapılan en büyük yatırımı yaptıklarını ve yeni bir rafinerilerden eşdeğer bir yatırım yaptıklarını söyledi. Tüpraş’ı aldıkları günden bu yana 5.5 milyar dolar yatırım yaptıklarını belirten Ömer koç amaçlarının Tüpraş’ı uluslararası alanda rekabet edebilen bir konuma getirmek olduğunu söyledi.

BAKANLAR KONUŞTU
Törende konuşan Bakan Taner Yıldız, Tüpraş ın özelleştirme politikalarının en güzel örneği olduğunu söyledi. Türkiye’nin birçok alanıyla büyüğünü belirten Bakan Yıldız’ın ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık söz aldı. Bakan ışık, “Demir çelik ve petrol ürünlerine yapılan yatırımlar bizim için önemli yatırımlardır. Proje tamamlanırken tüm çevre tedbirleri alındı. Tesisin depreme duyarlı hale getirilmesi bizleri sevindirdi. Son 12 yılda düşük teknolojiden orta yükseklikteki teknolojiye geçiş yaptık. Bundan sonra da üretim yapımında orta ve yüksek üretim teknolojisine geçiş yapacağız. Yüksek değerli ve katma değer yaratacak çevreye duyarlı bu tesisimizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi

ERDOĞAN KÜRSÜDE
Bakanların konuşmasının ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye olarak büyük bir iftihar günü yaşıyoruz. İlave yatırımlarla 3 milyar dolarlık bir yatırım yapıldı. Özelleştirmelerle birlikte bunu 10 milyar dolarlık bir yatırım olarak değerlendirebiliriz. Tek kalemde yapılan sanayi yatırımımızı devreye alıyoruz. Milletimiz ve devletimiz için büyük iftihar kaynağıdır. Bu iftihar için Tüpraş’a gönülden teşekkür ediyoruz. İstihdama, ihracata, Türkiye’nin enerji üssüne dönüşmesinde, cari açığın azalmasına vesile olacaktır” dedi.

ASLA DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı, “Yapılan boru hatları ve enerji yatırımları ile Türkiye’nin enerjiye yön veren bir ülke haline gelecektir. Bu büyük sanayi yatırımının Türkiye için farklı bir anlamı vardır. Türkiye ekonomisine yönelik sistematik bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Tamamen gerçek dışı bir algıyı yerleştirmeye çalışıyorlar. Tüm bu algı ve operasyonlara rağmen 3 milyar dolarlık bir tesisin açılışını yapmak son derece önemlidir. Kim ne derse desin kervan büyüyor. Bu algıyı yaratmaya çalışanların karşısında asla diz çökmeyeceğiz. Burası demokratik bir ülke, biz seçimle geliyoruz. Millet istemezse çekip gideceğiz. Zamanı gelince biz emaneti geri verip gideceğiz”

KUYRUKLARINA BASILDI
“Milli irade her gün güç kazanıyor. Hukuk her geçen gün daha da güç kazanıyor. Lütfen yalanlara bakmayın. Kuyruğuna basıldığı için ortalığı velveleye verenlere inanmayın. Tüm bu yaşananlar normalleşme sürecidir. Yeni Türkiye’nin tohumlarının açılış sürecidir. Türkiye’nin eski günlere döneceği umuduyla, kirli ilişkilere, kirli ittifaklara yeltenenler cevaplarını alıyorlar ve almaya devam edecekler. Bu yatırımlar ekonomimizin nerden nereye geldiğinin ve nereye geleceğinin göstergesidir. Medya dünyası bu girdiği kirli ilişkilerden bir an önce sıyrılacaktır. Bu tehlikeli vesayetten kurtaracağına inanıyorum. Bu kirli odakların peşinde olanlar kaybetmeye mahkumdur”

BİR TARAF OLUR
“Bi’ taraf olmayan bertaraf olur. Tarafımızı çok iyi belirlememiz gerekiyor. Omurgalı duruşlar çok önemli. Omurgalı durduğumuz zaman millet kazanır ve Türkiye kazanır. Ülkenin bağımsızlığı tarafından durmayanlar yok olmaya mahkumdur. Paralel yapılara müsamaha gösterenler er ya da geç karşılığını bulur. Dün bağımsız yargıçlar tarafından bir operasyon başlatıldı. Tüm çevreler polisimize, emniyetimize, savcı ve yargıçlarımıza baskılar yapılıyor. Avrupa birliğinde çıkıp açıklama yapıyorlar. Siz neyi biliyorsunuz da neyi açıklıyorsunuz. 50 yıldır AB kapısında bekleyin bu ülkede ulusal güvenliğimizi tehdit eden gazeteci ya da kim olursa olsun karşılığını alır. Biz kendi göbeğimizi kendimiz keseriz. Lütfen aklınızı kendinize saklayın”

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ BU MU?
“AB bizim ulusal güvenliğimizi ilgilendiren bir olaya müdahale yetkisi bulmasın ve kendi işine baksın. Hakim ve savcılarımızın korkutulmasına, sindirilmesine, etki altına alınmasına asla ve asla fırsat vermeyiz. Atılacak her adım hukuk içinde atılacak. Tüm işleyiş hukuk içinde olacak. Kararlarda hukuk içinde yasalar ve vicdan içinde verilecektir. Normalleşen hukuk sistemi hiçbir masumun ceza almasına, suç işleyeninde suçunu yanında kalmasına izin vermeyecektir. Olay basın özgürlüğü olayı değildir. Gözü kör olan birinin terör örgütünün kasası diyerek hapislere koyanlar bunlar. Biz bunların basın özgürlüğü dediklerinde ne söylemek istediklerini biliyoruz”

TÜPRAŞ’A TEŞEKKÜR ETTİ
“İftiralara, algı oyunlarına boyun eğmeden ekonomimizi büyüteceğiz. Güçlü Türkiye gündemi belirleyen Türkiye olacaktır. Çözüm sürecini de daha da güçlendireceğiz. Birlikte yaşam kültürünü daha da genişleteceğiz. Yeni Türkiye’ye büyük eserler ve yatırımlar kazandırmaya devam edeceğiz. Körfez geçişinin kulelerinin yükselişini gördük. Yıl başı itibariyle kulelerin yükselişi bitecek ve köprünün tabyeleri atılmaya başlayacak. Türkiye’ye bu onuru kazandırdığı için Tüpraş ve Koç ailesine teşekkür ediyoruz”

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu