Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Gündem

Umut vaat eden proje

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Ağan tarafından yürütülen “Protein ve Bakteri Algılayan Nano-Biyosensörlerin Dizaynı ve Üretilmesi” konulu TÜBİTAK Araştırma Projesi bilim adına umut vaat ediyor.

KANSER HÜCRELERİ TESPİT EDİLECEK

Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Laboratuvarları (KÜBTAL) ve Bilkent Üniversitesi Ulusal Nano Teknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) ile birlikte yürütülen projede geliştirilecek olan sensörler (algılayıcılar) spesifik protein ve bakteri tespiti yapan cihazlar olarak tanımlanıyor. Projede geliştirilecek olan sensörün üzerine damlatılacak olan bir damla kanla, içerisindeki bakteri tespiti yapılarak kanser hücreleri olup olmadığı tespit edilebilecek. Prof. Dr. Sedat Ağan söz konusu sensör üzerine damlatılan sıvılarda şu an protein tespiti yapabildiklerinin altını çizerek, “Dünyada bu çalışmalar deneysel anlamda yapılıyor ama ülkemizde bir ilk. Nano boyutlardaki yani metrenin milyarda biri elektronik devre elemanlarının bir araya gelmesiyle oluşan sensörler protein ve bakteri algılıyor. Fakat projedeki amacımız kanser hücresi içerisindeki bakterileri tespit edebilmek.” diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS UMUDU

“Protein ve Bakteri Algılayan Nano-Biyosensörler” konulu araştırma projesiyle amaçlanan sonuca ulaştıkları takdirde kanserin erken teşhis edilebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Sedat Ağan, “Kanser, günümüz dünyasının başlıca ölüm nedenleri arasında. 2008 yılında tüm dünyada toplam 7,6 milyon insanın kanser hastalığı nedeniyle öldüğü tespit edilmiştir. Tüm araştırmacıların bir umut arayışına devam ediyor olmasına karşın, bu sayının 2030 yılında 13,1 milyona ulaşması öngörülmektedir. Malesef günümüz teknolojisi kanserin erken tanı ve teşhisi konusunda yardım bekleyen milyonlarca insana şimdilik yardım edememektedir. Kanser hastalığında, erken teşhis başarılı tedavide önemli rol oynamaktadır. İnsan kanındaki kanser işaretlerini erken tespit edecek, hassas, hantal olmayan ve ucuz biyosensörlere ihtiyaç vardır. Söz konusu araştırmalara kısmi katkı sağlamak amacı güden projemizde tasarladığımız kapasitifnano-biyosensörler, kolay uygulanabilir, ekonomik ve hızlı ölçümler yapabilmesinin yanı sıra boyutları küçük olduğu için taşınabilme avantajına da sahipler.” dedi.

HAYAT KURTARACAK

Gelecekte erken teşhis yöntemleri bulunduğu zaman kanserin tedavisinin mümkün olacağını belirten Prof. Dr. Ağan, “Nano-Biyosensörler erken teşhisin önemli bir parçası olacaktır. Biyosensör teknolojisi sayesinde gelecekte belki de kanseri yenmek öyle kolay olacak ki, şu anda diyabet hastalarının kullandığı, şeker ölçüm cihazları gibi rahat, güvenilir bir uygulama ile yerinde bakım erken teşhisi yapılacak ve bu kişinin hayatını kurtaracaktır” dedi.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu