Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiManşet

Vergi affı var mı?

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

MALİYE BAKANI VERGİ AFFI İÇİN AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Maliye bakanı Naci Ağbal katılmış olduğu Fikir sofrası toplantısında son dönemlerde sıklıkla konuşulan vergi affı ile ilgili açıklamada bulundu. Vergi affı 2016’da varmı?  Maliye Bakanı Naci Ağbal İş dünyasının çeşitli kesimlerinin bir araya geldiği Fikir Sofrasına katılan maliye bakanı vergi affı ile ilgili soruları yanıtladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal Vergi affı 2016 da varmı? Sorusu ile ilgili olarak şunları söyledi. “Son dönemde farklı kesimlerden vergi affı talepleri gündeme geliyor. Bir vergi affı asla söz konusu olamaz. Vergide gri alanları azaltmak, üretime, Ar-Ge’ye yönelik yatırımları arttırmak gibi hedeflerimiz var” dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, konuşmasında bütçe performansı ile ilgili konulara da değindi. Bütçe ekonomisinin önemli ekonomik göstergelerden biri olduğuna dikkat çekerek, Ağbal “Bütçe açığını düşük tutmak gerçekten çok önemli. Devletin üretim ve yatırıma dönük büyüme hamlesini desteklemesinin yanı sıra düşük bütçe açığı, kamu maliyesinde oluşturduğumuz disiplin sayesinde enflasyonla mücadelede elimizi güçlendiriyor. Tasarruf hacminin artırılmasına imkan sağlıyor. Dolayısıyla her zaman kamu borcunun ve kamu gelirlerinin kalitesini daha da yükselterek kamu maliyemizi sağlam tutmayı hedefliyoruz” dedi.
KDV VE ÖTV’de OECD İLE AYNI DURUMDAYIZ
Halen yürürlükte olan vergiler ile ilgili değerlendirmede bulunan Maliye Bakanı, bu amaçla özellikle vergi gelirlerinde kaliteyi daha da artırmak için milli gelire oranı sadece yüzde 6 civarında olan dolaysız vergi gelirlerini artırmaya odaklanacaklarını kaydetti. Ağbal, “Türkiye’de KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerin yüksek olduğu algısı var. Aslında dolaylı vergilerde milli gelire oranı yüzde 12-14 seviyesinde olan OECD ülkeleri ile benzer durumdayız. Türkiye’nin asıl sorunu OECD ortalaması yine milli gelire oranı yüzde 12-14 seviyelerinde olan dolaysız vergilerin düşüklüğü. Türkiye’de bu sadece yüzde 6 civarında” diye konuştu.
YENİ TORBA YASADA VERGİ AFFI VARMI
Yeni torba yasa görüşmeleri geçtiğimiz haftalarda başlamıştı. Kısa bir süre önce 5 maddesinin kanunlaştığı torba yasada gss prim borçlarının silinmesi, zorunlu trafik sigortası gibi maddeler yer alıyor.
 VERGİ BORCU VE PRİM OLANLARA İKİNCİ ŞANS
Vergi borcu ile ilgili Maliye Bakanı Naci Ağbal, prim borçlarıyla ilgili olarak en az 3 milyon vatandaşın başvurabileceğini belirterek, “Prim ve vergi borçlarını ödeyemeyen vatandaşlarımıza ikinci bir şans tanıyacağız” dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, prim borçlarıyla ilgili olarak en az 3 milyon vatandaşın başvurabileceğini belirterek, “Prim ve vergi borçlarını ödeyemeyen vatandaşlarımıza ikinci bir şans tanıyacağız” dedi.  Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2014 yılının Ağustos ayında çıkarttıkları 6552 Sayılı Kanun ile prim ve vergi borçlarının taksitlendirilmesine imkan sağladıklarını hatırlattı.
Bu uygulamayla vergisini, sosyal güvenlik primini süresinde ödemeyenlere 36 aya kadar taksit olanağı getirdiklerini anlatan Ağbal, uygulamadan yararlanan bir grup mükellefin, imkanları olmaması nedeniyle taksitlerini ödeyemediklerini ve haklarını kaybettiklerini söyledi.
Ağbal, tekrar sisteme dahil olmak isteyen mükellefler bulunduğunu belirterek, “Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması esnafın epeydir bizden talep ettiği bir konu. Bu talebi karşılamak amacıyla yasal düzenleme yoluna gittik” diye konuştu.
Hazırladıkları yasal düzenlemeyle esnafın talebini karşılamanın önünü açtıklarını dile getiren Ağbal, şöyle devam etti:
“Yapacağımız yasal düzenlemeyle geçmişte taksitlerini ödemeyenlere bir hak getiriyoruz. Geçmişte ödeyemedikleri taksitleri ödemeleri durumunda bu kişilerin yeniden sisteme dahil olmasına imkan tanınacak ve bundan sonra kalan taksitlerini de ödeyebilecekler. Böylelikle vergi borcundan dolayı, prim borcundan dolayı ödeyecekleri rakam aşağıya gelecek.”

VERGİ BORCU TAKSİTLENDİRİLMESİ İÇİN 3  MİLYON KİŞİ BAŞVURU YAPABİLECEK

Vergi borcunun taksitlendirilmesi ile ilgili olarak açıklamada bulunan Ağbal, 2011’de Vergi Barışı Kanunu ile bunu bir defa yaptıklarını anımsatarak, “Buna yeniden imkan veriyoruz. Sistemden çıkanlara onu getiriyoruz. Bu, milyonlarca vergi mükellefini, sosyal güvenlik mükellefini ilgilendiriyor. Önemli bir düzenleme inşallah Meclis açılır açılmaz bu düzenlemeyi süratle yapacağız. En az 3 milyon civarında vatandaş bu düzenleme için tekrar müracaat edebilecek” dedi.
Vergi ve prim borçları için sağlanan 36 aylık taksit imkanı süresinin yarısına gelindiğine işaret eden Ağbal, şunları kaydetti: “Sistemden çıkanlara diyoruz ki ‘gelin aksattığınız birkaç taksit vardır onları ödeyin, tekrar sisteme girin.’ Bunun faydası ne? Diyelim ki 100 lira ödeyeceğine vergi cezasını daha düşük ödeyecek. Bu önemli bir imkan. Bu imkanı tekrar elde etmiş olacaklar. Prim ve vergi borçlarını geçmişte taksitlendirdiği halde ödeyemeyen vatandaşlarımıza böylece ikinci bir şans tanımış olacağız.” Naci Ağbal, uygulamanın yürürlüğe girmesinin, özellikle yaz aylarında esnaf açısından bir rahatlama sağlayacağını da sözlerine ekledi.
 

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x