Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
KırıkkaleManşetYaşam

Yağışlar üretimi olumlu etkileyecek

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Yağışların hububat üretiminde verim ve kaliteyi olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bu konuda araştırma yapıyor.
HUBUBAT EKİM ALANI 170 BİN HEKTAR
Kırıkkale’de halen 170 bin hektar alanda hububat üretimi yapıldığı bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yıllık ortalama 385 mm yağış alan ilimiz özellikle sonbahar döneminde gelen yağmurlarla geçen yıl 505 mm yağış almıştır. 2013 yılının Ekim ayından 2014 yılının Şubat ayına kadar düşen yağışlar 128 mm iken bu yıl aynı dönemde 203 mm yağış düşmüştür. Bu yağışlarla birlikte buğday ve arpanın başaklanma ve dane doldurma dönemi olan nisan ve mayıs aylarında da yağışların istenen şekilde olması halinde verim ve kalitenin çok iyi olacağı tahmin edilmektedir.
YER ALTI SU REZERVİNİ ARTIRIYOR
Son dönemde gelen yağışlar ilimizde yaygın olarak üretimi yapılan hububatı olumlu yönde etkilemiştir. Yağmur yağışlarıyla birlikte kar yağışları da toprağı yorgan gibi örterek don riskini azaltmakta, soğuklama ihtiyacını gidermekte, bitki gelişimine olumlu etki yapmakta ve yer altı su rezervini arttırmaktadır.”
GÜBRELEME DOĞRU ZAMANDA YAPILMALI
“Gübreleme doğru zamanda ve uygun miktarda yapılması gerekmektedir. Çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken diğer bir husus da bu dönemde doğru gübreleme yapmaları gerekliliğidir. Bu amaçla mutlaka toprak analizi yaptırıp, toprağın ve bitkinin isteği ne ise ona göre gübre kullanılmalıdır. Fosforun toprakta çözülmesi geç olduğundan, fosforlu gübrelerin tamamının ekimle birlikte verilmesi uygundur. Azotlu gübrelerin ise gerek buharlaşma gerek yıkanma sonucu çok çabuk etkisini yitirmesi sebebi ile bitkinin ihtiyacı olan dönemlerde parça parça verilmesi gerekmektedir.
İLAVE PRİM
Buna göre azotlu gübrelerin 1/3 ünü ekimle birlikte, 1/3 ünü sapa kalkma döneminde yani havaların açacağı bugünlerde, kalan 1/3 ünü de protein miktarını artırması sebebiyle başaklanma ve dane doldurma döneminin hemen önünde verilmelidir. Diğer besin elementleri yeterli seviyede olsa dahi çinko noksanlığı görülen yerlerde, bitki bu besin elementlerinden yeterince yararlanamayacağı için mutlaka toprak analizi yaptırıp çinko noksanlığının da olup olmadığına bakılmalıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi ilimizde üreticilerin süne zararı düşük ve protein oranı yüksek ürünlerini kendi ofislerine getirmeleri halinde % 7’ye kadar ilave prim vereceklerini duyurmuştur.”

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu