Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşetYaşam

Çiftçilere ceviz fidanı dağıtıldı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere bin 500 adet aşılı tüplü Kaman-1 ve Kaman-5 ceviz fidanı dağıtıldı.

YÜKSEK EKONOMİK GETİRİ

Konu hakkında müdürlükten şu açıklama yapıldı; “Meyveciliği geliştirme projesi kapsamında İl Müdürlüğümüz Genel Bütçe Kaynakları kullanılarak alınan 1.500 adet aşılı tüplü KAMAN-1 ve KAMAN-5 ceviz fidanı; kapama bahçe kurmak isteyen merkez ve İlçelerdeki çiftçilerimize dağıtıldı. Toplam 150 da olarak planlanan ceviz fidanlarının dağıtımı 2-5 da lık bahçeler şeklinde yapılmış olup; çiftçilerimizin ekonomik getirisi yüksek olan meyveciliğe adım atmaları hedeflenmiştir.

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ GELİŞECEK

Saklama koşulları ve iklim isteklerinin uygun olması, aynı zamanda Pazar payının yüksek olması sebebiyle, İlimizde ceviz yetiştiriciliği gelişecek, böylelikle çiftçinin tarımsal geliri yükselecektir. İlimiz için adaptasyon sorunu olmayan Kaman-1 ve Kaman-5 ceviz çeşidinin özelliklerini de şöyle özetleyebiliriz:

İÇ KURDUNA DAYANIKLI

Üzüm salkımı meyve sıklığı vardır. Salkım 4-8-12 li meyve özelliğine sahiptir. Ortalama meyve ağırlığı 11 g, iç ağırlığı 5,3 g, iç oranı %48,1 iç yağ oranı %65 olup kuru tüketim için diğer hastalıklara karşı dayanıklıdır. Yan tomurcuklarda %90 verimlidir. İç kurduna dayanıklıdır. Kaman 2-3-4 ten geç yapraklanır. Bu nedenle de İlkbahar geç donlarından etkilenmez. Periyodisite göstermeyip, her yıl aynı verimi verir”

 

 

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu