Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşet

Gümüşhane, Kırıkkale koyunu ile bilime katkı yaptı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Gümüşhane Üniversitesi’nde Kırıkkale ve çevresinden toplanan koyun ve keçiler üzerinde yapılan bilimsel araştırma, dünyada ilk kez sinir hastalığı virüsü ile düşük meydana gelmiş koyun ve keçilerin merkezi sinir sisteminde kanın pıhtılaşma mekanizmasında önemli rol oynayan ADAMTS-13’ün yüksek oranda sunulduğunu ortaya çıkardı. Çalışma Amerika menşeli Public Library of Science-ONE dergisinde de yayımlandı.

 

10 YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güngör Çağdaş Dinçel, yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalıştıkları araştırmayı tamamladıklarını söyledi. Araştırmanın, Kırıkkale yöresinden toplanan sinir hastalığı virüsüyle enfekte 10 koyun ve 5 keçinin beyin dokusu üzerinde gerçekleştirildiğini belirten Dinçel, “Pestiviruslar, koyun ve keçilerde sınır hastalığına neden oluyor. Merkezi sinir sisteminde önemli lezyonlar meydana getiren bu hastalık, düşüklere de neden olarak ülkemiz için ciddi ekonomik kayıplara yol açıyor” dedi. Dinçel, bu virüsle enfekte koyun ve keçilerin merkezi sinir sisteminde kanın pıhtılaşma mekanizmasında önemli rol oynayan ADAMTS-13’ün arttığını tespit ettiklerini vurgulayarak, “Tespit üzerine ‘bu Protein neden artmıştır’ hipotezi üzerine gittik. ADAMTS-13’ün bu hastalığın merkezi sinir sistemi gelişimleri üzerine etkileri olabilir mi ya da meydana gelen anomalilerin şiddetinin azaltılmasında koruyucu bir katkısı var mı diye araştırma yaptık” ifadesini kullandı.

 

ŞİDDETİ AZALTACAK

Çalışmanın, merkezi sinir sistemi hastalıklarının meydana gelişi ve tedavi protokollerine katkı sağlaması ihtimallerinden dolayı önemli olduğunu ve devam ettirilmesi gerektiğini belirten Dinçel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gebe hayvanların bu hastalığa yakalandığı zaman çeşitli tedavi protokolleri ile merkezi sinir sistemlerindeki dejerenasyonların ve anomalilerin en azından şiddetinin azaltılabileceğini düşünüyoruz. Çalışmanın, insanlarda merkezi sinir sistemi dejenerasyonları ve anomalileri ile seyreden hastalıkların anlaşılabilirliğinin arttırılmasına katkı sağlayabileceğini ve bu tür hayvanların model oluşturabileceğini düşünüyoruz. Buna rağmen konuyla ilgili kesin bilgiler için daha çok çalışma yapılması ve bilgilerin de ayrıca diğer yöntemlerle doğrulanması gerektiğini gözardı etmemeliyiz.” Dinçel, bundan sonraki çalışmaların, ilgili bilim dallarından uzmanların multidisipliner çalışması ile geliştirilebileceğini ifade ederek, “Bulgular genellikle insanlarda ve memeli hayvanlarda ortak olduğu için bu çalışmada da insanlarda modelleme yöntemine gidilmesi gerektiğini, bu hayvanların da muhtemel modelleme olabileceğini belirttik. Bulgulara baktığımız zaman, merkezi sinir sisteminin gelişimini durdurabilecek ya da olumsuz yönde etkileyecek hastalıklarda tedavi protokollerinin uygulanabilirliği yüksek gibi görülüyor” diye konuştu.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu