Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
KırıkkaleManşet

Maliyeti ucuz, getirisi yüksek

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi Mantarcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Perihan Güler tarafından Sulakyurt’ta mantar yetiştiriciliği bilgilendirme toplantısı yapıldı.
MANTAR ÜRETİMİ YAYGINLAŞTIRILACAK
Sulakyurtlu çiftçilere Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Mantarcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Perihan Güler tarafından mantar yetiştiriciliği konusunda bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, İlçe Müdürü İlker Demirci, Sulakyurt Ziraat Odası Başkanı Nurettin Ergazi, teknik elemanlar ve çiftçiler katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan İl Müdürü Recep Kırbaş; Mantar yetiştiriciliğinin son dönemlerde gelişme gösterdiğini, Kırıkkale’de mantar yetiştiriciliğinin yeterince bilinmediğini, bundan dolayı da çiftçilere bu yetiştiricilik konusunda bir bilgilendirme yaparak başta Sulakyurt olmak üzere il genelinde bu yetiştiriciliği destekleyerek yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi.
EĞİTİM TAMAMLANDI ŞİMDİ SIRA ÜRETİMDE
Sulakyurt Ziraat Odası Başkanı Nurettin Ergazi; Sulakyurtlu çiftçilere alternatif gelir kaynağı içinde olduklarını ve bu amaçla daha önce Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen bir eğitim projesi uyguladıklarını ve şimdi ise yapılacak çalışmayla, üretime dönüştürmeyi planladıklarını açıkladı.
DOĞAL MANTARLARDAN UZAK DURUN
Toplantıda daha sonra Mantarcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Perihan Güler tarafından çiftçilere görsel bir sunu yapıldı. Güler konuşmasında bilhassa istiridye mantarı yetiştiriciliği konusunda bilgilendirme yaptı. Kırıkkale genelinde TÜBİTAK destekli 3 yıl süren bir proje yürüttüklerini ve bu araştırmada il genelinde doğal florada150 çeşit makro fungus mantar çeşidine rastladıklarını ifade eden Doç. Dr. Güler, Sulakyurt’un da mantar populasyonu yönünden zengin olduğunu ancak doğal mantarların zehirlenme yönünden büyük risk taşıdığını söyledi. Güler, vatandaşların doğal mantarlardan uzak durması gerektiğini söyleyerek İstiridye mantarının üretiminin kolay, maliyetinin ucuz ve getirisinin yüksek olduğunu söylemiştir.
PROJELER DESTEKLENECEK
Konuyla ilgili olarak Sulakyurt Kaymakamı Harun Kazez de ilçede tarımsal üretimin çeşitlendirilmesi ve ekonomik kalkınmanın sağlanması için başta mantarcılık ve çilek yetiştiriciliği gibi tarımsal projeleri destekleyeceklerini söylemiştir.

Başa dön tuşu