Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşetSağlık

Fakültede kuduz bilmecesi

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ İLE VETERİNER FAKÜLTESİ’NDEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Belediye kuduz köpeği Veterinerlik Fakültesi’ne götürdü, fakülte  kuduz teşhisi konulan köpeğin kafasını teşhis ve tedavi odasında kesti. İddiaya göre üniversite kuduz vakası ile ilgili hiçbir önlem  almadı. Öğrenciler ve öğretim üyeleri tehdit altında.

“SORUMSUZCA DAVRANDILAR”
Yapılan suç duyurusu başvurusunun ardından Kırıkkale Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Türk Eğitim Sen Kırıkkale Şube Başkanı Yücel Karabacak, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde yaşanan kuduz vakasının ve ilgililerin sorumsuz davranışlarını ibretle öğrendiklerini söyledi. Karabacak kuduz vakası ile ilgili şu açıklamaları yaptı; “Kırıkkale Belediyesi tarafından sokaktan toplanarak şüphe edilerek tedavi amaçlı olarak Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hastanesi Evcil Hayvan Kliniğine 27 Mayıs 2014 tarihinde bir adet köpek getirilmiş ve hayvanın muayenesi klinik sorumlusu olan öğretim üyesi tarafından yapılmış hastalığın hikâyesinin net olmaması, hayvan klinik durumu ve hekimin tecrübesiyle hastalığın kuduz olabileceği şüphesi ile ilgili prosedürleri başlatmıştır.

GÖVDESİ NEREDE?
Konu zabıt altına alınmış ve hayvanın gerekli incelemesi için yazıyla birlikte idare haberdar edilerek İl Tarım Müdürlüğü yetkililerine teslim edilmesi ivedilikle bildirmiştir.  İl Tarım Müdürlüğü görevli elemanlarını marazi maddeyi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuarına götürmek için geldiklerinde hayvanın kesik kafasını (yönetmelik gereği) istemişlerdir. Bunun üzerine Dekan Yardımcısı Patoloji Anabilimdalında görevli Araştırma Görevlisini zorlayarak klinikte teşhis ve tedavi amaçlı kullanılan oda da hayvanın kafasını kestirmiştir. Kuduz teşhisi konulan hayvanın kanı daha sonra görevlilerce temizlenmiş ancak gövdenin hangi şartlarda yok edildiği bilinmemektedir. Üniversite yerleşkesinde onlarca başıboş köpek olduğu bilinmekte iken kuduz köpek gövdesi ile başı boş gezen köpeklerin temasının sağlanıp sağlanmadığı faili meçhul haldedir.

“RİSK ANALİZİ DAHİ YAPILMADI”
Bu işlemin esasen patoloji salonunda yapılması gerekmekte iken, Araştırma ve Uygulama Hastanesine gelen hayvanların öğretim elemanlarınca tedavisinin yapıldığı, öğrencilerin uygulamalı dersleri nedeniyle bu tedavilerde hazır bulundukları ve hayvanların tedavi edildiği, teşhis ve tedavi amaçlı kullanılan klinik odasında yapılması İş sağlığı ve İş güvenliği açısından da oldukça risk arz etmektedir. Burada bir gerçeği de hatırlatmakta yarar olacağı kanaatindeyiz; Kırıkkale Üniversitesi kendisinin uymadığı ancak ücret karşılığı açtığı İş Sağlığı ve Güvenliği kursları bulunmaktadır. Konuyla ilgili Üniversitemizin bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda Uzman çalıştırmadığı, söz konusu iş yerlerinde risk analizi dahi yapılmadığı bilinmektedir.

“KONU UNUTULMAYA BIRAKILDI”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün raporunda söz konusu olan marazi maddeye kuduz hastalığı tanısı konmuştur.  Kırıkkale İl Tarım Müdürlüğü bunun üzerine 29.05.2014 tarihinde Veteriner Fakültesi Dekanlığına konu ile ilgili geri bildirimde bulunmuştur. Veteriner Fakültesi Dekanlığı konu ile ilgili hiçbir önlem almadığı gibi gerekli bölümlere ve o gün eğitim gören kuduz vakasıyla temas eden öğrencilere, yardımcı personele güvenliğe ve diğer personele bu vaka ile ilgili zorunlu olduğu halde herhangi bir bildirim yapmamış;  hastanenin karantinaya alınacağı endişesiyle sessiz kalmayı tercih etmiş ve konu unutulmaya bırakılmıştır.

“KUDUZ AŞISI DAHİ OLMADILAR”
Konu daha sonra dolaylı olarak Patoloji Anabilim dalı Başkanlığınca öğrenilmiş ve  gerekli tedbirlerin alınması için dekanlığa bildirilmiştir. Patoloji Anabilim dalı Başkanlığının bildirimine rağmen hiçbir işlem yapılmamış ve yaptırılmamıştır. Anlaşılacağı üzere; Veteriner Fakültesi üst yönetimince Kuduz Hastalığından korunma ve Kuduz Hastalığı ile Mücadele Yönetmeliği hükümlerine açıkça uyulmadığı görülmektedir. Veteriner Fakültesinde görev yapmakta olan çalışanlar ve öğrenciler bu olaydan habersiz olduklarından kuduz aşısı dahi olamamışlardır. Görevlerinden imtina eden yöneticiler konunun öğretim elemanlarınca öğrenilmesinden sonra da kuduzdan korunmak için herhangi bir tedavi işlemi tesis etmemişlerdir.

KAMERA KAYITLARI PAYLAŞILACAK MI?
Yönetmelik gereğince Klinik kapatılmamış usule uygun önlemler ve korunma tedbirleri yerine getirilmemiş ve kuduzlu  hayvanın temas ettiği yerde hasta bakılmaları için isteksiz olan öğretim üyeleri hakkında anlamsız nedenlerle soruşturmalar açılarak cezalar verilmiştir. Güvenlik kameraları ile Fakülteyi BBG evi gibi sürekli kontrol edip Akademisyenlere güvenlik kamera kayıtları ile ceza veren yönetim acaba bu olayın vukuu bulduğu bu tarihlere ait kamera kayıtlarını istenilmesi halinde kamuoyu ile paylaşabilecek midir?

“İNSAN HAYATI HİÇE SAYILDI”
Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü konu ile ilgili Sendikamızca yazılan yazıya cevap vermekten imtina ederek, onlarda olayı uyutma ve kapatma yoluna gitmiştir. Üniversite yönetimince Veteriner Fakültesinin karantinaya alınması konusunda herhangi bir işlem tesis edilmemiş olması nedeniyle çalışanların, kuruma emanet öğrencilerin, Kırıkkale ve civarında bulunan ve Üniversiteye hayvanlarını muayeneye getiren insanların hayatları hiçe sayılmıştır.

“NASIL HESAP VERECEKSİNİZ”
Kuduz hastalığı virüsün alınmasıyla 8-10 haftada bazı vakalarda 12 aydan daha fazla sürede hatta Hindistan da bir kuduz vakasında virüsün kuluçka devrinin 25 yıl olduğu kaydedilmiştir. Yani orada çalışan personelin ve öğrencilerin akıbeti hususundaki tehlike halen devam etmektedir. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?Bu ihmalden dolayı herhangi bir personelimize veya öğrencimize hastalık bulaşmış ise bu vebalin bu sorumsuzluğun altından nasıl kalkacaklardır.Bunun bedelini nasıl ödeyeceklerdi. İnsan hayatını böylesine riske atan tehlikeye atan bir yönetici o makamda oturmamalıdır. Üniversite yerleşkesinde başıboş dolaşmakta olan onlarca köpek bulunmaktadır. Kuduz köpeğin gövdesi prosedürlere uygun imha edilmedi ise bu gövde ile temas eden köpeklerin çalışanlarla veya öğrenciler ile temasında sorumlular nasıl hesap verecektir. Söz konusu kendi çocukları olsa idi yine aynı sorumsuzluğu gösterirlermiydi”

SUÇ DUYURUSU
Yetki alanımız içinde bulunan Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hastanesin de cereyan eden bu vaka ile ilgili Kırıkkale Cumhuriyet Savcılığına Kırıkkale Üniversitesi Rektörü,Veteriner Fakültesi Dekanı ve Dekan Yardımcıları Hakkında  suç duyurusunda bulunmakla birlikte; Daha dün (10 Aralık 2014)  İnsan hakları gününün kutlandığı” bir atmosferde İlimizin “Bilim Yuvası” olan Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde yaşanan kuduz vakıasında ilgililerin sorumluluğunu yerine getirmeyerek insan hayatını tehlikeye atmasını üzülerek ifade ediyoruz”

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu