Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşet

Güvenilir balık için ‘etiketli’ formül

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Güvenilir balık için ‘etiketli’ formül

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Gözet, “Vatandaşlarımız, çiftlik ortamında üretilen balıkla ‘Denizden yeni topladık, getirdik’ diye kandırılabiliyor. Numaralandırma ve etiketleme sistemi, bu tür aldatmaları ortadan kaldırır.” dedi.

 

CİNSİNİ GÖREREK SATIN ALACAK

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıklarda diğer gıdalarda olduğu gibi etiketleme sisteminin olmadığını, bunun da çeşitli sorunlara yol açtığını söyledi. Balıkların denizden mi avlandığı, çiftlikte mi üretildiği, hangi denizden, ne zaman toplandığı konularında bilgi bulunmadığını ifade eden Gözet, tüketicinin balığı yalnızca cinsini görerek satın alabildiğini hatırlattı.

 

ORTAYA ÇIKARTILABİLECEK

Gözet, balıkçılık sektöründe “numaralandırma sistemi” önerisinde bulunarak, bu sayede satış yerlerinin de otomatik denetlenebileceğini bildirdi. Talat Gözet, “Tüketici yediği balıktan dolayı bir rahatsızlık yaşarsa balığın geriye dönük kaydı çıkartılarak, sağlık sorununun neden kaynaklanmış olabileceği ortaya çıkartılabilecek.” diye konuştu. Balıkları tek tek etiketlemenin zor olması nedeniyle balıkların yüklendiği kasaların numaralandırılabileceğini anlatan Gözet, adet olarak toplanan ve çiftliklerde üretilen büyük balıklara ise tek tek etiketleme yapılabileceğini bildirdi.

 

CEZAİ İŞLEMİ UYGULAYACAK

Gözet, böylece av kaçakçılığının da önüne geçilebileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Diyelim ki, herhangi bir semtte, bir balık satıcısı halden veteriner hekimlerin denetiminden geçen balıkları değil de kaçak avlanılan balıkları satıyor. Etiketleme sistemine ait numaralar olmadığı için o balıklar satılamayacak. Çünkü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekipleri dükkanı denetlemeye gittiğinde numaralı sistemi görmeyince gerekli cezai işlemi uygulayacak.”

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x