Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Gündem

Korozyon Nedir?

Metallerin özelliklerinin girdikleri kimyasal ve elektrokimyasal reaksiyonlar sonucu kaybolması durumuna korozyon denmektedir.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Metallerin özelliklerinin girdikleri kimyasal ve elektrokimyasal reaksiyonlar sonucu kaybolması durumuna korozyon denmektedir.

Unutulmamalıdır ki metallerin çok büyük kısmı su ve atmosfere karşı dayanıklı değildirler. Metallerin dış ortam ile temas etmeleri korozyon oluşumunun başlamasına yeterlidir.

Korozyon ile mücadelede birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlar;

  • Katodik koruma; toprak altı ve su altı sistemlerinde yaygın olarak kullanılır.
  • Anodik koruma; su ve asidik ortamlarda kullanılır.
  • Metalik ve metalik olmayan kaplamalar; su, asidik ve atmosferik ortamlarda kullanılır.
  • Boyama; genellikle su ve atmosferik ortamlarda kullanılır.

Korozyona uğrayan metaller, havada yer alan bazı gazlar ile etkileşime girerek oksitlenmeyi de beraberinde oluşturmaktadır. Korozyon ile ilgili Çapak Alma sitesinden yardım alınabilmektedir.

Korozyon Çeşitleri Nelerdir?

Çapak alma, parlatma, boyama ve polisaj gibi yüzey işlemleri yapılmayan ya da oldukça uzun bir süre dış etmenlere maruz kalan metallerde korozyon oluşumundan kaçınmak çok zordur.

Korozyon kimyasal ve elektrokimyasal olarak iki aşamada incelenir.

Kimyasal Korozyon

Kimyasal korozyon metal maddenin herhangi bir biçimde kimyasal bileşikler oluşturarak aşınmasına denir. Metal yüzey üzerinde kabuklar halinde parçaların kalkması şeklinde etkisi görülmektedir.

Elektrokimyasal Korozyon

Metalin elektrik akımı neticesinde aşınması ile ortaya çıkan korozyon şeklidir. Elektrik tek başına korozyonun oluşması için yeterli olmamaktadır. Korozyonun oluşması için elektrolit ve iletkenin bir araya gelmesi gerekmektedir.

Korozyondan Korunma

Korozyondan korunmak için yapılması gerekenler şu şekildedir. Çapak Alma sitesi üzerinden bilgi alabilir korozyon önleyici sarf malzemeleri inceleyebilirsiniz.

  • Alaşım yaparak korunma; maliyetli bir işlemdir. Paslanmaz çelikler örnek olarak verile bilir.
  • Korozyonu oluşturan maddeleri uzaklaştırmak; suda yer alan oksijenin azaltılması ile sağlanır. Özellikle kalorifer tesisatlarında yer alan sular bu şekildedir. Araç radyatörüne potasyum katılmış su koymak radyatörde korozyon oluşumunu engelleyecektir.
  • Katodik koruma; anot konumunda yer alan malzemenin değiştirilmesi neticesinde elde edilen koruma yöntemidir.
  • Yüzeyin bir başka malzeme ile kaplanması; fason vibrasyon işlemleri arasında son yıllarda en çok gelişen korunma yöntemidir. Malzeme yüzeyi dış etmenlere karşı dayanıklı başka bir malzeme ile kaplanmaktadır.

Korozyon Giderme Nedir?

Çapak Alma sitesinden korozyon giderme hizmeti alınabilmektedir. Korozyon giderici kimyasallar genellikle daldırma ve püskürtme yöntemi ile kullanılmaktadırlar. Fason işleme merkezi korozyon giderme ve önleme işlemleri için gerekli olan imkânların sunulduğu bir bölüm olarak hizmet sağlamaktadır.

Korozyona uğrayan bölgede incelmeler görülmektedir. İncelmenin ileri derecede olmaması durumunda; korozyona uğrayan metal aşınmış kısımları çeşitli kimyasal ve araçlar yardımı ile temizlenmektedir. Gerekli kimyasal işlemlerde uygulanarak korozyana karşı tüm temizleme ve koruma işlemleri tamamlanır. Metal ürün oksitlenmelere ve korozyona karşı daha dayanıklı bir ürün ile kaplanması halinde ürüne parlatma işlemi uygulanmalıdır. Parlatma işlemi sonucunda istenilen pürüzsüz yüzey elde edilir ve ürün daha sonra kaplama işlemine tabi tutulur.

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x