Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EğitimKırıkkaleManşet

Meslek Lisesi Diploması Alıyorlar

Mesleki Eğitim Merkezi'nde eğitim gören öğrenciler, haftada 1 gün okulda, 4 gün ise işletme ortamında eğitim alıyor.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Yahşihan ilçesinde bulunan Mesleki Eğitim Merkezi’nde eğitim gören öğrenciler, haftada 1 gün okulda, 4 gün ise işletme ortamında eğitim alıyor. Öğrenciler, aldıkları eğitimlerle 4 yılın sonunda hangi meslekte çalışıyorsa o alanın Meslek Lisesi Diploması sahibi olmaktadır.
USTALIK BELGESİ ALMAYA HAK KAZANIYORLAR
Örneğin öğrenci bir matbaa da çalışıyorsa Matbaa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bir Elektrikçi de çalışıyorsa Elektrik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması alacaktır. Öğrenciler ayrıca 11’inci sınıf sonunda kalfalık, 12’nci sınıf sonunda ise ‘Ustalık Belgesi’ almaya hak kazanıyor. Öğrencilerin açık liseye kayıt olmalarına da artık gerek olmamaktadır. Öğrenciler sadece 1 gün okula gelerek diplomalarını almaya hak kazanmaktadır. Tüm Öğrencilerin sigortaları, devlet tarafından yapılırken, iş yerinde öğrencilere asgari ücretin üçte biri kadar maaş veriliyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Yahşihan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İlker Akgün, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı itibarı ile mesleki eğitim merkezi öğrencileri lise diploması alabilecek.  Mesleki Eğitim Merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir. Yapılan yeni düzenleme ile 2020-2021 eğitim-öğretim yılı itibarı ile Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri, lise diploması alabilecek. Bu çerçevede öğrencilerin, mesleki eğitim merkezlerinde fark derslerini alabilmelerine imkan tanınmıştır. Böylece mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenciler diploma alabilmek için fark derslerini ki bu dersler temel derslerdir, mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabilme imkanına sahip olabilecektir. Öğrenciler haftada 1 gün okulda, 4 gün işletme ortamında işbaşında aldıkları eğitimlerle 11’inci sınıf sonunda kalfalık, 12’nci sınıf sonunda ise ustalık belgesi almaya hak kazanıyorlar şeklinde konuştu.
İŞLETMEYE DEVLET DESTEĞİ
İş yerinde çırak çalıştıran işletmeye devlet desteği verildiğini belirten Akgün, Öğrenciler teorik ders görmek üzere öğrenim süresince haftanın bir günü okula gelecek diğer günler ise iş yerlerinde pratik öğrenim görecektir. Öğrenim tam gündür. Kayıt yaptıran çırak öğrenciler öğrenim süresince iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olmaktadır ve primleri devletimiz tarafından ödenmektedir. 22 yaşını doldurmuş, mesleğinde 1 gün dahi sigortası olan çalışanların kalfalık sınavına girme hakları bulunmaktadır. Yine 22 yaşını doldurmuş mesleğinde 5 yıl ve üzeri sigortası olan çalışanlarda ustalık sınavına girerek belgelerini alabilirler. Bu tür çalışanlar sigortalılık sürelerini belgelendirerek merkezimize başvurduklarında adaylarımız teorik ve uygulamalı sınavlarına girerek belgelerini almaya hak kazanırlar. Kalfalık ve ustalık sınavları merkezimizde 2 aylık periyotlar halinde yapılmaktadır. Ustalık yeterliliğini kazanmış aday çırak, kalfa, teknik eğitim okul ve kurumları, öğrencilerinin iş yerlerindeki eğitiminden sorumlu bir iş yerinde çırak çalıştırmak için alınması zorunlu olan belgedir. Ustalık belgesine sahip olan kişiler merkezimize başvurarak 40 saatlik kısa bir eğitimden sonra bu belgeyi almaya hak kazanmış oluyorlar. Bu eğitimler çalışanlar mağdur olmasın diye genelde mesai saatleri dışında yapılmaktadır diye konuştu.

Kaynak: Meslek Lisesi Diploması Alıyorlar

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x