Gündem

Mevlüt Ne İçin Yapılır?

Mevlüt, islam edebiyatına göre Hz. Muhammed' in doğum günü merasimi için yapılan kutlamaya verilen bir isimdir.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Mevlüt, islam edebiyatına göre Hz. Muhammed’ in doğum günü merasimi için yapılan kutlamaya verilen bir isimdir. Bu merasim için yazılmış olan ve okunmak üzere bestelenen manzum şeklindeki edebi metinlere verilen bir isimdir. İslamda yeri çok büyüktür. Mevlid, bunun yanı sıra islam edebiyatında müstakil bir edebi tür olarak bilinir.

Vefat Mevlütte Ne Dağıtılır?

Bir ölünün ardından, bir ölüm gerçekleşmiş ise onun ardından çeşitli dualar okunur. Bu tarz bir mevlütte genellikle hediye olarak dağıtılan eşyalar arasında hediyelik kuranı kerim kolonya eşarp, lokum, dua kitabı hediye ediliyor. Aile bireylerinin tercihine göre de kadife kaplı ve aynalı dua kitapları, şık mevlüt şekerleri ya da lokumlar tercih ediliyor.

Mevlüt Hangi Durumda Okunur?

Özel dini olan günlerde genellikle mevlüt okutulur. Bu günler; hacca gidildiğinde, sünnet töreni, hac dönüşü, asker uğurlama, bebek 40′ ı çıkınca, ölünün ardından şeklinde sıralanıyor.

Bunun yanı sıra, kutsal gecelerde Hz. Muhammed’ in doğumunda, regaip kandilinde, miraç kandilinde ve kadir gecesinde mevlüt okutulur. Verilen hediyeler ise oldukça çeşitlidir ancak en çok tercih edilen hediyelik yasin gelen konuklara bu şekilde küçük hediyeler verilir.

Ölümün 40 Gününde Ne Dağıtılır?

Yapılan mevlütlerde hediye olarak ne verileceği sürekli merak edilen ve düşünülen bir konudur. Mevlütte pişi yapılır ve komşulara dağıtılır. Mevlütte komşulara yemek verilir. Ayrıca mevlüt hediyelikleri de dağıtılır. Bu şekilde ölünün 40’ı tamamlanmış olunur.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x