Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Ekonomi

NOHUT’TA ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMEDİ

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Şiddetli yağışlar nedeniyle zor bir hasat sezonunu geride bırakmak üzere olan Kırıkkale çiftçisinin yüzü Nohut’ta da gülmedi. Dolu yağışları ve sağanak yağışların etkisiyle Nohut’un yeniden koltuk sürmesi ürünün kalitesini olumsuz etkilerken, verimin düşük olması da cabası oldu. Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer Nohut’un şuanda serbest piyasada 3 TL ve 3,5 TL bandında işlem gördüğünü açıkladı.

TMO 4 NOKTADA ALIM YAPIYOR

Hububat hasadının sona yaklaştığı Kırıkkale’de Nohut hasadı da başladı. İlk hasad yapılırken verimin düşük olduğu, ürünlerin de bozuk olduğu gözlendi. Daha önce Kırıkkale’de 40 bin ton Nohut alımı gerçekleştireceğini açıklayan Toprak Mahsulleri Ofisi de (TMO) alımlara başladı. TMO Nohut alımlarını Keskin, Karakeçili, Balışeyh ve Çerikli olmak üzere 4 ayrı noktada gerçekleştireceği, TMO’da Nohut fiyatlarının da 3 TL ila 3,25 TL arasında değiştiği bildirildi. belirten Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, serbest piyasada ise Nohut’un 3 TL ila 3.5 TL arasında işlem gördüğünü açıkladı.

YAĞIŞLAR REKOLTE VE HASADI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Dönüm başına 40 KG ila 120 KG arasında verim alındığını belirten Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, Dolu ve sağanak yağışların Nohut rekoltesini ve kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi. Başkan Sümer “Rekolte beklenilenin aksine düşük. Ürünlerde ise kalitesizlik gözleniyor. Bunların nedeni ise zamansız yağışlar. Bildiğimiz gibi Kırıkkale genelinde Haziran ve Temmuz ayının başları şiddetli sağanak ve dolu yağışları etkili olmuştu. Bu yağışlar neticesinde Nohut hem doludan etkilendi, hem de yağışlar nedeniyle yeni koltuk sürdü. Yeni süren koltukta meydana gelen ürün yeşil kaldığı için hasatta diğer ürünlerin rengini de bozduğu gözleniyor. Bu durum ürünün kalitesini olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

3 TL İLA 3,5 TL ARASINDA İŞLEM GÖRÜYOR

Hasat edilen Nohut ürününün Kırıkkale’de serbest piyasada ve TMO’da işlem gördüğünü belirten Başkan Sümer, kaliteli ürünlerin serbest piyasada daha rağbet gördüğüne dikkat çekti. Şuanda TMO’da Nohut’un 3 TL ila 3,25 TL arasında işlem gördüğüne işaret eden Başkan Sümer, buna paralel olarak serbest piyasada 3 TL ila 3,5 TL arasında işlem gördüğüne vurgu yaptı. Hasadın biçerdöverlerle yapıldığını belirten Başkan Sümer, üreticilere bol bereketli bir sezon temennisinde bulundu.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x