Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Gündem

YİTİĞİMİZİ ARAR GİBİ!

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

32.Ahilik haftası etkinlikleri Kırıkkale’de düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor. Sabah saatlerinde Ahilik kortej yürüyüşüyle başlayan etkinlikler, Kültür merkezi ve MKE açık hava düğün salonunda devam etti. Törende konuşan Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, “Biz hala daha yitiğimizi arar gibi geçmişe özlemimizi dile getiriyoruz” ifadesini kullanarak “Bizim asli görevimiz bize bırakılan emaneti bir adım daha öteye götürmek değil midir?” diye sordu.

YILIN AHİSİNE ŞED KUŞATILDI

Kırıkkale’de Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde etkinlikler düzenlendi. Kırıkkale Belediyesi önünden başlayan kortej yürüyüşü Kültür Merkezine kadar devam etti. Mehter takımı eşliğinde yapılan yürüyüşü il yöneticilerinin yanı sıra şehir esnafı ve öğrenciler katıldı. Kültür merkezinde protokol konuşmalarının ardından Yazar Erdoğan Aslıyüce Ahilik konferansı verirken, sanatçı Sezai Yeşilyurt ve ekibi tarafından Ahilik tiyatrosu sergilendi. Programda Naciye Pehlivanlı Saran Anadolu Lisesi öğrencileri Kırıkkale hayatı gösterisinde bulunurken, Yahşihan İlçe merkezinde lokantasında muhtaçlara ücretsiz yemek verdiği için İlin Ahisi seçilen Muzaffer Çiçek, İlin Kalfası seçilen Leyla Açkalmaz ve İlin çırağı seçilen Şerafettin Cellek cübbe giydirme şed bağlanması töreni yapıldı. Daha sonra Vali Yunus Sezer, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ve KESOB Başkanı Süleyman Köstekli ’ye kaftan giydirilerek ve şed kuşatıldı.

HER ŞEYİMİZ ‘SÖZDEN’ VE ‘MIŞ’ GİBİDEN İBARET OLMUŞ

Ahiliğin tüm ülkemize hayırlar getirmesi temennisinde bulunan Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, biz 21. Yüzyılda hala daha, yitiğimizi arar gibi geçmişe özlemimizi dile getiriyoruz. Bize yaklaşık bin yıl önce bu toprakları vatan yapan insanların koymuş olduğu kaidelere, intizama olan özlemimizi dile getiriyoruz. Biz Ahilik haftasının bu yıl 32’incisini, seneye 33’üncüsünü düzenleyeceğiz ve daha sonra tekrar kendi hayatımıza döneceğiz, ilkelerden, kaidelerden bihabermiş gibi hayatımıza devam edeceğiz. Söz açılınca hep vatan millet sevgisinden bahsediyoruz, söz açılınca doğruluktan, dürüstlükten bahsediyoruz ama bunların hayatımızda ne kadar gerektiğini, ne kadar uyguladığımızı, tatbik ettiğimizi kimse sorgulamıyor. Her şeyimiz ‘sözden’ ve ‘mış’ gibiden ibaret olmuş. Aradan bin yıl geçmiş ve biz halen daha geçmişe özlem duyuyoruz. Bizim asli görevimiz bize bırakılan emaneti bir adım daha öteye götürmek değil midir? Esnaf olarak, idareci olarak, hangi konumda olursak olalım hem emanete sahip çıkacağız diyoruz, hemde geçmişe özlemimizden bahsediyoruz. Bunları kimseyi rencide etmek için değil başta kendim olmak üzere öz eleştiri yapıyorum. Biz Kırıkkale olarak baştan sona Türkiye’ye de örnek olacak şekilde her alanda kendimimizi yenilememiz gerekiyor. Bunu ihtiyacımız var” diye konuştu.

ESNAF KUVVETLİ OLURSA ŞEHİRDE KUVVETLİ OLUR

Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı’da Ahilik Anadolu’nun tam ortasında Kırşehir merkezli Kırıkkale de bunların içerisindedir, kurulmuş bir esnaf locası, bir esnaf birliğinden öte tam bir islam sentezidir. Yani hem bizim örf ve adetlerimizde, kültürümüzde olan, hemde dinimizde olan değerlerimizin birleşiğidir. Ahiliğin nasihatini baştan sona okursak bizim hem örfümüzü, adetimizi, hem de dinimizde inancımızda olan kurallar nizamnamesidir. Esnaf Anadolu’da aynı zamanda eşraftır. Eşraf nedir kanaat önderidir, insanların örnek aldığı bir kesimdir. Şehirlerin esnafı, eşrafı ne kadar kuvvetliyse o şehir de o kadar kuvvetlidir. Biz ilk sıkıntıyı hep esnafta yaşarız. Esnafta bir sıkıntı varsa toplumun genelinde vardır. Ahiliğin kuralları da toplumun genelini ilgilendiren kurallardır. Her kes bu kurallara uysa toplumda hiçbir sıkıntı olmaz. Ahilik sadece kurallara uymak değil, işini de iyi yapmaktır. Ben bütün esnaflarımızın Ahilik haftasını kutluyorum ve hayırlı kazançlar diliyorum” ifadesini kullandı.

KALİFİYE ELEMAN İHTİYACI

Ahilik haftasının organizatörlerinden olan Kırıkkale Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli’de yaptığı konuşmasında Ahilik ilkelerinin öneminden bahsetti. Günümüzde ekonomileri gelişmiş ülkelerin temellerinde Ahilik ilkelerinin esas alındığına vurgu yapan Köstekli,”Ahilik asırlardır yaşadıysa önemli bir konudur. Ülkemizde eğitime önem veriliyor ama bu yeterli değil. Ülkemizde 3,5 milyon Suriyeli, 1 milyon kaçak işçi olmasına rağmen AB ve Türkiye’nin kalifiye elemana ihtiyacı var. Bu ihtiyacın karşılanması yönünde çalışmalar yapılmasını temenni ediyorum. Ahilik haftasının tüm esnaflarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu. Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner’de Ahilik haftası etkinlikleri hakkında bilgi vererek esnafların haftasını tebrik etti. Etkinlikler Kırıkkale Belediyesinin katılımcılara “ahilik pilavı” ikramı ile devam etti.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x