Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiManşet

Zirvenin adı TÜPRAŞ

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

14 – 17 Ocak 2015 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca Düzenlenen 6.Enerji Verimliliği Forumu kapsamında düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması SENVER’de Tüpraş İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman Rafinerileri uyguladığı toplam 16 proje ile en fazla ödüle layık görülen şirket oldu.   

 

ÖNEMLİ SONUÇLAR ALIYOR

Rafinerilerinde akaryakıt üretimi için enerjiyi en verimli kullanma hedefine yönelik çalışmalar ile 2008 yılından bu yana Tüpraş önemli sonuçlar alıyor, uyguladığı projeler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ödüllendiriliyor. Enerji tüketiminin yüksek olduğu Tüpraş’ta geçtiğimiz beş yıl içinde rafinerilerin enerji yoğunluklarını düşürürken, maliyetleri azaltarak çevresel etkilerin en aza indirilmesi hedefinin çalışma kültürüne yerleştirilmesi ile önemli iş sonuçları elde edildi. 2008 yılındaki enerji yoğunluğu değeri 119,1’den kademeli olarak azalarak 2014 yılında 102,2 olarak gerçekleşti.

 

ÖDÜLLERİ BAKAN YILDIZ’DAN ALDILAR

14 – 17 Ocak 2015 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca Düzenlenen 6.Enerji Verimliliği Forumu kapsamında düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması SENVER’de Tüpraş İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman Rafinerileri uyguladığı toplam 16 proje ile en fazla ödüle layık görülen şirket oldu. İzmit Rafineri Müdürü Mesut İlter, İzmir Rafineri Müdürü Şahin Çalbıyık, Kırıkkale Rafineri Müdürü Bekir Yumuk, Batman Rafineri Müdürü Serdar Kemaloğlu ödülleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan aldılar.

 

BÜYÜK BAŞARI

Projeler ile Tüpraş yaklaşık 30 Milyon TL yatırım ile yılda 63 Milyon TL. tutarında tasarruf sağlayarak,  enerji tüketiminde %4,5 oranında, sera gazı emisyonunda yılda 194 Bin Ton CO2 azalma sağladı. Bu rakam yılda 32 Bin daha az aracın trafiğe çıkması anlamına geliyor.  İşte SENVER Yarışmasına katılan ve ödül alan TÜPRAŞ Projeleri ;

 

İZMİT RAFİNERİSİ

Plant-2 Ham Petrol Ünitesi Isı Değiştirici Ağı Modernizasyonu (İlksen Önbilgin, Cemil Karaoğuz, Alişan Doğan, Alkın Şener, Kıvanç Arıkan, Mete Bıyıklıoğlu), Plant-5 Ham Petrol Ünitesi Isı Değiştirici Ağı Modernizasyonu (İlksen Önbilgin, Tolga Temur, Alişan Doğan, Erhan Oğuş, Alkın Şener, Kıvanç Arıkan, Mete Bıyıklıoğlu), Plant-47 Hydrocracker Ünitesinde Kerosen ısı geri kazanım sistemi (Miray Genç, Cengiz Çelik, Emre Kuzu, Erhan Oğuş, Alişan Doğan, Alkın Şener, Nazım Ulusoy, Yusuf Can Yasan, Murat Erol, Mehmet Can Demiryürek), Plant-36 Desülfürizer Ünitesi ısı geri kazanım sistemi (Cengiz Çelik, Erhan Yağar, Alişan Doğan, Alkın Şener, Nazım Ulusoy), Plant-5 Vakum Ejektörlerinde Buhar Kontrolü (Tolga Temur, Mustafa Karakaya, Davut Taçyıldız, Mete Bıyıklıoğlu),

 

İZMİR RAFİNERİSİ

Kazanlarda Offline Kimyasal Temizlik Projesi (Yahya Aktaş, Serdal Şener, Özgür Odabaşı, Muammer Sever, Özge Özarık, Ertürk Açar, Özge Öztürk Düdük, Gülşen Şahin, Ayhan Aksu, Gökhun Yıldırım, Selçuk Kara), Benzin Üretim Ünitesi (CCR) Atık Isı Kazanı İyileştirme Projesi (İbrahim Çağrı Emiroğlu, Fulya Soyer, Halil İşeri, Ali Kartal, Timur Biçer), Amin Ünitelerinde LP Buhar Tasarrufu (Umut Barış Ayhan, Miray Gür, Ahmed Necdet Umar, Hakan Buyurucu, Hacı Büyüker), Dizel Kükürt Giderme Ünitesi Kompresörü Türbin Değişimi Projesi (Metin Becer, Samet Şanlı, Alper Yıldız, Hacı Büyüker, Kayhan Tuncer, Ali Erener, Cüneyt Başargan, Halil İşeri, Ali Kartal), TG4 Ara Buharlı ve Kondenserli Turbo Jeneratör Türbinin Sadece Ara Buharlı Türbine Çevrilmesi (Özge Özarık, Halil İşeri, Halil Doğanbey, Mehmet Celal Dumlu, Şeref Mete Dinçer, Gökhan Seyhun, Tansu Çinbar).

 

KIRIKKALE RAFİNERİSİ

Plant-1150 İzomerizasyon Ünitesi D-1155 Reactor Effluent Seperator Dramı Giriş Sıcaklığının Düşürülmesi ile K-1151 Recycle Gaz Kompresöründe Elektrik Tasarruf Edilmesi (Koray Kahraman, Fazlı Çağrı Mermi, Nihan Uzunoğlu), Plant-1150 İzomerizasyon Ünitesi 2. Reaktörü C-1152 Giriş Sıcaklığı Set Değerinin Düşürülmesi ile F-1152 Yakıt Tüketimin Azaltılması (Koray Kahraman, Fazlı Çağrı Mermi, Nihan Uzunoğlu), Plant 1750 Amin Rejenerasyon Ünitesi Steam ve Amin Sirkülasyon Miktarının Azaltılması (Osman Kubilay Karan, Mustafa Mutlu, Cansu İner, Mine Dikbaş), EC-1856 Havalı Soğutucu ve D-2371 Kondense Toplama Dramı Atık Isılarıyla Demineralize Suyun Isıtlıması Projesi (Emre Bal, Ahmet Bebek, Serdar Tıkır, Mustafa Gören).

 

BATMAN RAFİNERİSİ

Distilasyon Kolonları Tepe Gazlarının Geri Kazanılması Projesi (Ahmet Bebek, Zafer Karataş, Murat Ercan, Seçkin Sakarya, Sena Türkoğlu), H-509 Kazanı ve F-101 Fırını Doğalgaza Geçiş Projesi (Ahmet Bebek, Murat Baris Turkoglu, Murat Ercan, Seçkin Sakarya, Zafer Karataş,  Sena Türkoğlu, Abdülkerim Yıldırım, Habib Asutay, Süleyman Kazım Işık, Yunus Emre Yurt).

 

 

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu