Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiGündemKırıkkaleManşet

158 yeni enerji santralinin açılışı gerçekleşti

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Enerji Bakanı Albayrak’ın katılımı ile 5 milyar dolar yatırım bedeline sahip 158 enerji santralinin açılışı gerçekleştirildi.

 

BAŞKENT ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 50’SİNİ KARŞILAYACAK

Kırıkkale’de Hacılar bölgesinde yatırımı tamamlanan Gama İç Anadolu Elektrik santralinin açılışı yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantı gerçekleştirdiği açılışta Kırıkkale protokolü kurdeleyi kesti. Kırıkkale’deki yatırımın kurulu gücü 840 megavat olan elektrik santrali Başkent’in elektriğinin yüzde 50’sini, Türkiye’nin ise elektrik ihtiyacının yüzde 2.5’ini karşılayacağı bildirildi.

 

 

AĞUSTOS AYINDA DEVREYE GİRMİŞTİ

GAMA Enerji A.Ş. (GAMA) tarafından Kırıkkale’de Hacılar Kasabası sınırları içerisinde yapımı tamamlanan İç Anadolu Doğalgaz Elektrik Üretim doğal gaz kombine çevrim santrali 3 Mayıs’ta ilk ateşlemesini yaptı ve 6 Mayıs’ta ulusal elektrik iletim sistemine ilk defa bağlandı. 840 MW kurulu güce sahip 900 milyon dolara mal olan santral Ağustos ayında devreye girmişti.

 

158 ELEKTRİK SANTRALİYLE BİRLİKTE YAPILDI

Devreye giren Elektrik santralinin açılışı Türkiye genelindeki 158 elektrik santraliyle birlikte yapıldı. Beştepe’den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı yayınla bağlandığı açılışa Kırıkkale Valisi M.İlker Haktankaçmaz, Kırıkkale Milletvekilleri Abdullah Öztürk, Mehmet Demir, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Hacılar Belediye Başkanı Menduh Bağrıaçık, santral yetkilileri ve çalışanları katıldı.

 

5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın katılımı ile 5 milyar dolar yatırım bedeline sahip 158 enerji santralinin açılışı gerçekleştirildi. İlk olarak Osmaniye’ye canlı bağlantı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Kırıkkale’ye canlı bağlandı.

 

ERKEN KALKAN YOL ALIR

Canlı bağlantıda Vali M.İlker Haktankaçmaz ile konuşan ve Kırıkkale’ye mesaj veren Cumhurbaşkanı Erdoğan “İç Anadolu Doğalgaz Elektrik üretim santrali Kırıkkale’ye ve ülkemize hayırlı olsun. Bu işlerde erken kalkan yol alır. Yatırımlarıyla ülkelerine güvenliklerini gösteren işadamlarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu yatırımların ülkemize kazandıranları tebrik ediyorum” dedi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla açılış kurdelesi Kırıkkale protokolü tarafından kesildi.

 

 

TÜRKİYE’DE TÜKETİLEN ELEKTRİĞİN %2,5’İNİ KARŞILAYACAK

GAMA Enerji’nin Kırıkkale’de yatırımına başladığı 840 MW kapasiteli İç Anadolu Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı, tek başına Türkiye’de tüketilen elektriğin %2,5’ini, Ankara’da tüketilen elektriğin ise %50’sinden fazlasını karşılaması ve yaklaşık 900 milyon Amerikan Dolar’lık yatırım bedeli ile doğalgaz santralleri kategorisinde son dönemin en büyük finansmanlarından biri olma özelliğini taşıyor.

 

İÇ ANADOLU DGKÇS’NDE YAKIT OLARAK DOĞALGAZ KULLANILACAK

İç Anadolu DGKÇS’nde yakıt olarak doğalgaz kullanılacak. Dünyada kullanımı hızla yaygınlaşan doğal gaz, yüksek ısıl değeri ve temiz bir yakıt olma özelliği ile enerji üretiminde önemli bir tercihe dönüşmekte. Artan enerji talebini çevresel açıdan temiz ve verimli enerji üretim teknolojilerini ekonomik bir biçimde uygulayarak karşılamak gereklidir.

 

AZ KARBON SALIMI GERÇEKLEŞTİRECEK

Santral, kurulu gücü ve verimi bakımından şu anda Türkiye’de devrede olan ve yapımı devam eden kombine çevrim doğalgaz santralleri içinde önemli bir yere sahip. 2016 yılında işletmeye geçen İç Anadolu Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı; yüksek verim ve ileri teknoloji sayesinde, şu an çalışmakta olan doğalgaz santrallerine göre daha az karbon salımı gerçekleştirecek.

 

NİHAİ TÜKETİCİLER

İşletme ve bakım faaliyetleri GAMA Enerji tarafından yürütülecek santralde üretilecek elektrik, Türkiye’de gelişen piyasa koşullarına paralel olarak kısa, orta ve uzun vadeli planlar kapsamında ikili anlaşmalar, nihai tüketiciler ve Türkiye elektrik sisteminin ihtiyacını karşılamak üzere değerlendirilecek. HABER: ARİF ÇAKIROĞLU

 

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x