Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiGündemManşet

‘MKE ruhuyla üretildi’

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürü İzzet Artunç, Milli Piyade Tüfeği hakkında konuştu. Artunç, “MPT Silah Fabrikası işçilerinin doğrudan alın teriyle üretilmiş ve MKE ruhuyla üretilmiş bir silahtır” dedi.  

‘MKE ruhuyla üretildi’ - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürü İzzet Artunç

‘BAŞARILI BİR PROJE GERÇEKLEŞTİRİLDİ’

Artunç, Güç Birliği toplantısında konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Tüfek ve tabancanın Kırıkkale’de bulunan MKE Fabrikaları ile doğduğunu belirten Artunç, “Bu şehirde üretilen silahlar, Türkiye’ye öğretilmiş büyük hususlardır. Geçmişte Karadeniz bölgesindeki tabanca üreticilerini desteklemek için MKE açısından artık kendisinin üretmesinde çok zorunluluk hissedilmeyen sivil piyasaya yönelik tabanca üretimleri, Karadeniz firmalarına MKE’nin gözetmenliği altında öğretilerek ve memleketin ekonomisine katkı sağlaması açısından başarılı bir proje gerçekleştirildi” dedi.

‘DÜNYANIN EN DAYANIKLI TÜFEĞİ’

MKE’nin tabanca üretmediğini hatırlatan Artunç, “Ama tabancaya ilişkin bazı kritik parçaları alt yüklenicilere veriyor. Tüm bu alt yüklenicilerin de hocası MKE olmuştur. Milli Piyade Tüfeği farklı bir konu. Bu ilk defa Türkiye’de tasarlanan. MKE’nin öncülüğünde, büyük bir çoğunluk tasarımını MKE’nin yaptığı bir süreç. Bu tüfeğin tüm işlemleri tamamlanmış ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından testlerden geçmiş ve iddia ediyorum ki Dünya’nın en dayanıklı tüfeği ortaya çıktı” dedi.

‘EN DOĞRU KARAR VERİLECEKTİR’

Artunç sözlerini şöyle sürdürdü; “Bizim silah fabrikası işçilerinin doğrudan alın teriyle üretilmiş ve MKE ruhuyla üretilmiş bir silahtır bu.  Seri üretiminde ilgili makamların ve siyasi parti iradesinin vereceği kararlar çerçevesinde bir planlama yapılacak. Ama burada biz kurum olarak MKE’nin bu süreçte planlayıcı, koordine edici, bütün süreçleri kontrol eden merkez konumunu muhafaza etmesi gerektiğini ifade ediyoruz, bunun içinde bizlere çok büyük karşı bir görüş ifade edilmiş değil. Bu tüfeğin seri üretimi, güvenlik boyutu, ekonomik boyutu ve Dünya pazarlarına ihtiyaçları yönüyle siyasi irade tarafından en doğru karar verileceğine inanıyorum. Ama şuanda herhangi bir firmaya verilmesi yönünde kesinleşmiş bir karar yok. Ama bütün bu süreçte MKE merkezde olacak. Bütün planlayıcı ve takip edici rolünü en iyi şekilde devam ettireceğine inanıyorum”

‘İMZALAR TAMAMLANMAK ÜZERE’

“Bizim Kırıkkale ile bütünleşmemiz çerçevesindeki çalışmalarda Silah Organize Sanayi Bölgesi’nde ve Tekno Kent’te MKE’nin ortak olması yönündeki kararlar alındı. Bu konuda maliyeti ne olursa olsun herhangi bir ortaklığa gidilerken mali boyut itibariyle yüksek planlama kurulunun onayını gerektiriyor. Her iki projeye ilişkin olarak projeler de tamamlanmak üzere. Silah ve Organize Sanayi Bölgesi için yüksek planlama kurulu imzaları tamamlanmak üzere. Tekno kentle ilgili imza süreci başladı. Bunların imza sürecini beklemeden her iki proje kapsamındaki yönetim kurulu üyelerimizi atadık ve her türlü çalışmaya doğrudan ilişkili olan arkadaşlar vasıtasıyla takip ediyoruz. Dolayısıyla bir imza süreci çok küçük bir mali boyutla tamamlanması açısından gerekli bir prosedür olarak görüyoruz”

ADALET SARAYI BAŞBAKANLIĞA GÖNDERİLDİ

“Adalet Sarayı yapılmasıyla ilgili bir arsa talebi söz konusu. Sayın Valimizin de yönetim kurulumuza atanmasıyla ilgili ilk toplantıda yönetim kurulumuz bu konudaki kararı aldı. Bu konudaki bakanlık onayı da çıkarak, konu 11 Kasım’da Başbakanlık makamına onay için gönderildi. 1 ay içerisinde bunun onayı gelebilir”

‘DEMİR ÇELİK’TE SÜREÇ İŞLİYOR’

“Demir-Çelik Fabrikası’nın kurulmasıyla ilgili husus süreci bütün hızıyla devam ediyor ve tamamlanma aşamasına geldi. Kalkınma bakanlığımız ve Başbakan yardımcımızın bulunmuş olduğu toplantılarda bunun en üst seviyede görüşmeleri yapılarak, bu yüksek planlama kurulundan da imzalar alındı. Son olarak Başbakanlık makamında konuyla ilgili dosyayı teslim ettik, onay süreci de tamamlanma aşamasında.”

‘500 BİN TON HURDA TOPLUYORUZ’

“Türkiye’deki kamunun hurdalarını1932-1933 yılından bu yana ilgili kanunlarla birlikte Silah Sanayi’nin desteklenmesiyle birlikte bugüne kadar özenle takip edilen süreçle kamunun hurdasını MKE topluyor. Yılda 500 bin ton hurda topluyoruz. Türkiye’de yurt içinde toplanan hurda miktarı da 9-10 Milyon ton. Yani bu yüzde 5’ine geliyor. Bu pazara girmek isteyenler var, engellemek mümkün değil.  MKE kurumuna özelleştirilmesiyle herhangi bir direktif ya da bir siyasi irade beyanı yok.

‘STRATEJİK YATIRIM’

“Geçmişte 6-7 yıl önce bir çalışma yapılmış ve o günkü süreç itibariyle siyasi idare tarafından kabul görmemiş bir konuydu. Ama özelleştirilmesiyle ilgili gelmiş herhangi bir şey yok. Bunun da şuanda olabileceğini düşünmüyorum. Çünkü biz hurdayla biz bir kurmaya onayını verdiğimiz çelik fabrikası bir bütün olarak değerlendirilebilecek stratejik bir yatırım. Gündeme gelen bu konularla siyasi irade tarafından da memleketin tüm menfaatleri değerlendirme açısından doğru bir karar verileceğinden hiçbir şüphem yok”

 

 

 

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu