Sağlık

Adetten 10 Gün Sonra Kanama Neden Olur?

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

 

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen, “Adetten 10 Gün Sonra Kanama Neden Olur?” konusu hakkında bilgiler verdi;

Adet kanaması her kadında görülebilecek bir durumdur. Ancak bazen adet dönemi dışında ara kanamalar da yaşanabilir. Bu kanamaların nedenleri bulunmadıkça tehlikeli olup olmadığı bilinmez. Genellikle ara kanama olarak nitelendirilen bu durumlarda lekelenme şeklinde ortaya çıkma söz konusudur. Kadınların gebelik belirtileri ara dönem adet kanamaları olarak görülebilir. Özellikle yerleşme kanaması gibi durumlar lekelenme şeklinde ara kanamalara yol açabilir.

Dış gebelikte ya da düşük riskinde de bu tarz kanamalar gebelik durumlarında ortaya çıkabilir. Döllenmeye bağlı ortaya çıkan yumurta fallop tüplerine yerleşirse burada dış gebelik ortaya çıkar. Dış gebeliğe bağlı da adetten 10 gün sonra olan dönemlerde kanama yaşanabilir. Tüm bunlara ek olarak kişide adet kanamasından 10 gün sonra enfeksiyona bağlı kanama şikayetleri de görülebilir. Vajinal enfeksiyonlar beklenmeyen dönemlerde kanama şikayetlerine her kadında dönem dönem yol açabilir.

Kadınlarda şeker tanısı, ani kilo kayıpları, vajinada yabancı cisim olması, yaşamın stresli olması ve tiroid bezi gibi problemlerde de ara dönemde kanama yaşaması olasıdır. Bunun yanında bazı kanser vakaları da ara kanamaların ortaya çıkmasına yol açan durumlardan olmaktadır. Kadınlarda hormon dengesizlikleri de ara dönem kanamalarının nedenleri arasında yer alabilir. Adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları dengesi bozulursa ara kanamalar ortaya çıkarabilir. Ek olarak doğum kontrol hapı da ara kanamaların nedenleri arasında yer almaktadır. Adet kanamasında her zaman ara kanamaların nedenleri belirlenmeli ve hemen burada gerekli tedaviler belirlenmelidir.

Bkz: Adetten 10 Gün Sonra Kanama Neden Olur?

Adetten 10 gün sonra kanamada ne zaman doktora gidilmeli?

Adetten 10 gün sonra kanama noktasında her zaman ilk olarak adet döngüsünün tutulması olur. Bu süreçte ilk olarak adet kanamasının ne zaman başladığı ve sonrasında ne zaman bittiği belirlenmelidir.  Adet döngüsü içinde ve ara dönemlerde kanamaların kayıt altına alınması uzmanlar için çok önemli veriler verir. Bu sayede altta yatan nedeni belirlemeye yönelik adımlar atılabilir.

Adetten 10 gün sonra kanama şikayetleri olduğunda ilk olarak bir uzman ile görüşmek gerekir.  Doktorlar hemen bu süreçte pelvik muayene ve fiziksel muayene yaparlar.  Bu teşhis ve inceleme sürecinde yapılan bazı testler ile birlikte adetten 10 gün sonra kanama nedenleri hemen ortaya koyulabiliyor.

Bu süreçte öncelikle uzmanlardan bir biyopsi örneği alınması gerekebilir.  Rahim ağzı ve rahim astarı üzerinden doku alınır. Sonrasında laboratuvar ile birlikte doku detaylı olarak incelenebilir. Bu süreçte ultrason ile birlikte farklı teşhis yöntemleri üzerinden detaylı bir inceleme yapılması gerekiyor. Adet kanamasında 10 gün sonra kanamalar kendi kendine de ortadan kalkabiliyor. Bu süreçte altta yatan nedenler bulunarak hemen sağlık problemi olup olmadığına bakılmalıdır. Sağlık problemi ya da risk varsa hemen gerekli önlemler alınmalı ve tedavi süreci başlatılmalıdır.

Adetten 10 gün sonra kanama uzun sürer mi?

Adet kanamasından 10 gün sonra kanama şikayetleri ortaya çıktığında süresi belli olmaz. Genellikle altta yatan nedene bağlı olarak kanamanın süresi değişken olur. Adetten 10 gün sonra kanama şikayetleri genellikle kısa süreli olabilir. Adet kanamaları dışında ara kanama süreleri uzun da sürebiliyor. Genellikle bu kanama şikayetleri birkaç gün boyunca belirli süreçlerde değişiklik gösteriyor.

Adet kanamasının süresini altta yatan sağlık sorunu belirliyor. Ancak ara kanama çok uzun sürerse kadınlarda kan kaybında da belirgin bir artış olur. Bu kanamalar arttığında özellikle 3-4 günden uzun sürerse kan kaybı tehlikesine karşı hemen bir uzmana görünmek çok iyi olacaktır.

Adetten 10 gün sonra kanama tehlikeli mi?

Adetten 10 gün sonra kanama olduğunda tehlikeli olup olmadığı yapılan inceleme ile kabul edilir. Ancak kadınlarda adet döngüsü dışında olan kanamalar her zaman normal bir süreç olarak görülmemektedir. Bu süreçte adet dönemi dışında vajinal kanamalar hormon dengesizliğine bağlı olursa yumurtalıkta işlev bozuklukları ve tiroid bezi problemlerine yol açabilir. Bu durumda 3 ay boyunca devam ederse süreç tehlikeye alınmalıdır.

Adet döneminden 10 gün sonra kanamalarda gebelik belirtileri de ortaya çıkabilir. Bu süreçte dış gebelik ya da düşük riski de olabilir. Bu nedenle de özellikle gebelik beklentisi ya da korunmasız cinsel ilişki varsa kanama tehlikesi söz konusu olabilir. Bu süreçte aynı zamanda rahim üzerinde yer alan fibroidler rahim kısmında yer alan kanser içeriği olmayan büyümeler olarak değerlendirilir ve doğum deneyimi olmayan kadınlarda görülebilir.  Enfeksiyon kanamaları adet döneminden 10 gün sonra üreme organlarında yaşanan enfeksiyonların da belirtisi olabilir. Enfeksiyonlara iltihap şikayetleri de eşlik edebilir. Bu süreçte cinsel ilişkiye girmek, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara ve vajinal hastalıklara da yol açabilir.

Tüm bunlara ek olarak adetten 10 gün sonra kanama pelvik enflamatuar gibi üreme organı hastalıklarının da göstergesi olabilir. Son olarak vajina bölgesinde bazı kanser oluşumlarına bağlı kanamalar da nedenler arasında yer alabilir.  Bu nedenlerin hepsi tehlikeli durumlar olarak nitelendirilebilir.

Bazı durumlarda ise adet kanaması dışındaki ara kanamalar nedensiz yere de görülebilir.  Bu süreçte kanama özellikle bir iki defa tekrar ettiğinde hemen gerekli önlemler alınmalı ve burada ne kadar süredir devam ettiği gibi özelliklerine de bakılmalıdır. Tehlikeli durumlarda hemen gerekli tedavi süreçleri kişiye özel olacak şekilde başlatılmalıdır.

 

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x